• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  69%
(Aris Oikonomou, Pool Photo via AP)

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες

 • A-
 • A+

Η Επιτροπή ξεκινά σήμερα τη δημόσια διαβούλευση για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση. Οι Επίτροποι Βάλντις Ντομπρόφσκις και Πάολο Τζεντιλόνι θα ξεκινήσουν από το Στρασβούργο την επανεξέταση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Η Επιτροπή ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου έτους μια συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εν μέσω επικρίσεων από ορισμένες χώρες ότι ήταν υπερβολικά περιοριστικοί.

Όμως, όταν χτύπησε η πανδημία, οι κανόνες ουσιαστικά ανεστάλησαν. Τώρα η συζήτηση επανήλθε, με ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν ότι οι βασικοί κανόνες - ότι το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να περιορίζεται στο 3% του ΑΕΠ - δεν είναι κατάλληλοι για τον σκοπό τους.

Οι γνωστές γραμμές μάχης έχουν χαραχθεί, με μια ομάδα «τσιγγούνηδων», με επικεφαλής την Αυστρία και τις βόρειες χώρες, να προειδοποιεί κατά της χαλάρωσης των κανόνων τον περασμένο μήνα.

Η σημερινή πρόταση αποτελεί την αφετηρία μιας συζήτησης που η Επιτροπή θέλει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά η πραγματική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα θα είναι αν θα ληφθεί οριστική απόφαση έως τις αρχές της άνοιξης, καθώς οι χώρες προετοιμάζουν τα δημοσιονομικά τους σχέδια για το 2023.

Στην πραγματικότητα τίποτα δε θα γίνει αν δεν εκλεγεί νέα κυβέρνηση και στη Γαλλία.

Επίσης, στον ορίζοντα διαφαίνεται η συζήτηση για το αν οι επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες ή υποδομές θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα ανώτατα όρια χρέους και ελλείμματος. Το Βέλγιο ενώθηκε με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία υποστηρίζοντας ότι, όχι μόνο θα πρέπει η ΕΕ να χαλαρώσει το δημοσιονομικό του πλαίσιο, αλλά θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει ένα νέο ταμείο της ΕΕ που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια πράσινη οικονομία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικής Ανάκαμψης και Στρατηγικών Επενδύσεων του Βελγίου, Thomas Dermine. "Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 5.000 δισεκατομμυρίων σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο θα αντιστοιχούσε στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 10 χρόνια - μόνο για το κλίμα", δήλωσε.

Βεστάγκερ: να παραταθούν οι κρατικές ενισχύσεις

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να παρατείνουν τη χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων πέραν του τέλους του έτους, καθώς δέχονται πιέσεις από τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τα προσωρινά μέτρα που θεσπίστηκαν για να τις βοηθήσουν να επιβιώσουν από την πανδημία.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού, δήλωσε ότι η ΕΕ επιδιώκει να παρατείνει την προθεσμία χαλάρωσης, "ελπίζω" για μια τελευταία φορά, αλλά ότι οι ρυθμίσεις για ορισμένους κλάδους θα παραμείνουν μετά τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών εξαιρέσεων.

Τα σχόλιά της έρχονται καθώς ορισμένες κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τα δαπανηρά καθεστώτα στήριξης που χρησιμοποιούσαν για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που αγωνίζονταν μπροστά στα λουκέτα του Covid-19.

Μιλώντας στους Financial Times, η κ. Βεστάγκερ δήλωσε: "Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα μέτρα που προβλέπονται από την οδηγία για την προστασία της αγοράς: "Θέλουμε να παρουσιάσουμε αυτό που κάνουμε με την ελπίδα ότι θα είναι η τελευταία έκδοση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων", αλλά ότι θα υπάρξουν "εργαλεία που θα βοηθήσουν την ανάκαμψη σε αυτούς τους τομείς που εξακολουθούν να αγωνίζονται".

Είπε ότι οι μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις θα στοχεύουν σε κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως οι αεροπορικές εταιρείες και ο τομέας της φιλοξενίας. Προειδοποίησε όμως ότι, αντί να "ρίχνει" τα χρήματα των φορολογουμένων, το μπλοκ πρέπει να χρησιμοποιήσει "λίγο από τα χρήματα των φορολογουμένων για να δώσει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις".

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πάλι πέρασε του «Βορρά» για την ενεργειακή κρίση
Απέναντι στην πρόταση πέντε χωρών του Νότου για μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, εννέα χώρες αρνούνται οποιαδήποτε παρέμβαση στο σύστημα διαμόρφωσης των χονδρικών τιμών ρεύματος.
Πάλι πέρασε του «Βορρά» για την ενεργειακή κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC για «Ο»: Μπορεί να προκαλέσει πάνω από τις μισές λοιμώξεις στο μέλλον
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, όσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα ανάπτυξης της νέας παραλλαγής έναντι της «Δέλτα» και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία της στην ΕΕ/ΕΟΧ, τόσο μικρότερος είναι ο...
ECDC για «Ο»: Μπορεί να προκαλέσει πάνω από τις μισές λοιμώξεις στο μέλλον
ΕΥΡΩΠΗ
Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ προτείνει απόρριψη των προσφυγών Ουγγαρίας-Πολωνίας
Την απόρριψη των προσφυγών της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου προτείνει γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ προτείνει απόρριψη των προσφυγών Ουγγαρίας-Πολωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερες αρμοδιότητες υγείας στην Κομισιόν στο όνομα της πανδημίας;
Μια... εξέγερση ετοιμάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. ψηφίζουν για ένα νέο νόμο που θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιρετικές εξουσίες στον τομέα της υγείας σε περίπτωση πανδημίας.
Περισσότερες αρμοδιότητες υγείας στην Κομισιόν στο όνομα της πανδημίας;
ΕΥΡΩΠΗ
Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την «Όμικρον»
«Μετά από διεξοδική αξιολόγηση και διαβούλευση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να μη συγκαλέσει ειδική τηλεδιάσκεψη προς το παρόν» ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος.
Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την «Όμικρον»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας