• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 17.0°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.2°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.6°C / 11.8°C
  3 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.2°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  100%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  6 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.6°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  5 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.7°C / 14.4°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  91%
AP PHOTO

Πολωνός πρωθυπουργός: Σεβόμαστε το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά...

 • A-
 • A+
Την ώρα που η Ε.Ε. ετοιμάζει την απάντησή της στη Βαρσοβία, ο Μ. Μοραβιέτσκι επιχειρεί να προβάλει τα επιχειρήματα της χώρας του, ώστε να μην κοπούν τα πολυπόθητα κονδύλια που τόσο έχει ανάγκη η Πολωνία.

«Γράφω αυτή την επιστολή για να σας καθησυχάσω και ταυτόχρονα για να σας ανησυχήσω».

Έτσι ξεκινάει ο πρωθυπουργός της Πολωνίας την επιστολή του προς την Κομισιόν. Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει την απάντησή της στην απόφαση του Πολωνικού συνταγματικού δικαστηρίου, ότι δηλαδή ο πολωνικός νόμος είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό, ο Ματέους Μοραβιέτσκι επιχειρεί να προβάλει τα επιχειρήματα της χώρας του προκειμένου να μην κοπούν τα πολυπόθητα ευρωπαϊκά κονδύλια που τόσο έχει ανάγκη η Πολωνία.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολωνία παραμένει πιστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ένας οργανισμός βασισμένος σε κοινές Συνθήκες, ο οποίος ιδρύθηκε από όλα τα κράτη μέλη, τα οποία έχουν αναθέσει ορισμένες αρμοδιότητες σε κοινά θεσμικά όργανα και έχουν ρυθμίσει από κοινού πολλούς τομείς της ζωής μέσω του ευρωπαϊκού δικαίου. Η Πολωνία σέβεται αυτό το δίκαιο και αναγνωρίζει την υπεροχή του έναντι των εθνικών νόμων, σύμφωνα με όλες τις υποχρεώσεις μας βάσει της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», καθησυχάζει τις Βρυξέλλες.

«Ταυτόχρονα, όμως, θέλω να σας κάνω να ανησυχήσετε», συμπληρώνει. «Και να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα επικίνδυνο φαινόμενο που απειλεί το μέλλον της Ένωσής μας. Οφείλουμε να ανησυχούμε για τη σταδιακή μετατροπή της Ένωσης σε μια οντότητα που θα πάψει να είναι μια συμμαχία ελεύθερων, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών και, αντίθετα, θα γίνει ένας ενιαίος, κεντρικά διοικούμενος οργανισμός, διοικούμενος από θεσμούς που στερούνται τον δημοκρατικό έλεγχο από τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών. Αν δεν σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο, όλοι θα νιώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του. Σήμερα μπορεί να αφορά μόνο μια χώρα - αύριο, με διαφορετικό πρόσχημα, μια άλλη».

Στην μακροσκελή επιστολή του, ο Πολωνός πρωθυπουργός εκθέτει τα επιχειρήματα της χώρας του για να βρεθεί «μια λύση που θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή μας Ένωση», όπως αναφέρει.

«Το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν κάνει σήμερα τίποτα που τα δικαστήρια της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Ρουμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας ή άλλων χωρών της Ε.Ε. δεν έχουν κάνει στο παρελθόν», αναφέρει επιβεβαιώνοντας ότι η Πολωνία πήρε την ιδέα από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης.

«Η Πολωνία είναι έτοιμη για διάλογο» διαβεβαιώνει ο Μοραβιέτσκι. «Επιθυμούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, επιθυμώ λοιπόν να απευθυνθώ προσωπικά σε εσάς και να σας εξηγήσω λεπτομερώς το νόημα της θέσης της Πολωνίας».

Ες αύριο λοιπόν τα σπουδαία, όταν ο Πολωνός πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον των ευρωβουλευτών που ήδη ζητούν την περικοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ προτείνει απόρριψη των προσφυγών Ουγγαρίας-Πολωνίας
Την απόρριψη των προσφυγών της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου προτείνει γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ προτείνει απόρριψη των προσφυγών Ουγγαρίας-Πολωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ΥΠΕΞ των G7 επιτίθενται στον Λουκασένκο για την προσφυγική κρίση
Ανακοίνωση για την προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Ε.Ε.-Λευκορωσίας εξέδωσαν οι ΥΠΕΞ των 7 πιο δυνατών οικονομιών του πλανήτη. 
Οι ΥΠΕΞ των G7 επιτίθενται στον Λουκασένκο για την προσφυγική κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Επιλεκτική ευαισθησία της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες
Η Κομισιόν καταδίκασε ξανά την πρακτική της εργαλειοποίησης μεταναστών, ενώ την ίδια ώρα, η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των τειχών στα σύνορα της Ε.Ε. έχει ξεκινήσει για τα καλά.
Επιλεκτική ευαισθησία της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Συζήτηση για την Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής
Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για μια έντονη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου, όταν οι ηγέτες συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO) αύριο Πέμπτη.
Συζήτηση για την Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας