• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 8.0°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 5.7°C
  5 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.8°C / 7.1°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C -2.1°C / 2.7°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.0°C / 5.4°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 1.8°C
  4 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.2°C
  4 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.4°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.1°C / 4.5°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.8°C
  3 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.2°C / 6.1°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.7°C / -0.7°C
  2 BF
  72%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καυτή» εβδομάδα στο Στρασβούργο

 • A-
 • A+
Κυριαρχούν στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ξεκινά σήμερα, η θεσμική κρίση μεταξύ Πολωνίας και Ε.Ε., οι παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα, με ελεγχόμενη και την ελληνική κυβέρνηση, η νεοφασιστική βία, αλλά και τα νομοθετικά παράθυρα μαζικής φοροαποφυγής που αποκάλυψαν τα Pandora Papers.

Καυτή αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα στο Στρασβούργο με τη δεύτερη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα στον μήνα Οκτώβριο, η οποία θα κλείσει στις Βρυξέλλες με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σύνοδος κορυφής των 27 της Ε.Ε.) την Πέμπτη και την Παρασκευή (21-22/10).

Αναμφισβήτητα η πιο ακανθώδης πολιτικά στιγμή στην Ολομέλεια του Ε.Κ. είναι αύριο Τρίτη το πρωί στη συζήτηση για την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, που αμφισβητεί ευθέως την προτεραιότητα των συνθηκών της Ε.Ε. έναντι του εθνικού Συντάγματος και αρνείται την υπεροχή του Δικαστηρίου της Ε.Ε. έναντι των εθνικών δικαστηρίων στην εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου. Το θέμα ως γνωστόν απειλεί να προκαλέσει νέα θεσμική κρίση στην Ε.Ε., με αρκετούς να μην αποκλείουν ένα ενδεχόμενο Polexit (βλέπε «Εφ.Συν.» 11/10 στη σελίδα «Η Ευρώπη μέσα από τους θεσμούς της»).

Η συζήτηση των ευρωβουλευτών θα γίνει με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέτους Μοραβιέσκι και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αναμένεται να παρακινήσουν την Επιτροπή να ενεργοποιήσει άμεσα τον «μηχανισμό αιρεσιμότητας» για την προστασία του προϋπολογισμού από παραβιάσεις του κράτους δικαίου και να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Πολωνίας. Συναφής είναι η συζήτηση που προγραμματίζεται την Πέμπτη για τον έναν χρόνο από τη σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία. Σχετική ψηφοφορία επί ψηφίσματος θα γίνει την Πέμπτη.

Θερμή αναμένεται η συζήτηση αύριο Τρίτη για τη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή με αφορμή το σκάνδαλο των Pandora Papers. Οι ευρωβουλευτές, σε ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη, ζητούν να κλείσουν οι «τρύπες» στις ευρωπαϊκές και τις εθνικές νομοθεσίες που επιτρέπουν τη μαζική φοροαποφυγή. Συναφείς είναι οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του ξεπλύματος και την παγκόσμια φορολογική συμφωνία των G20/ΟΟΣΑ, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη στα τέλη του μηνός.

Επαναπροωθήσεις

Η Ελλάδα θα βρεθεί, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο, στο επίκεντρο της συζήτησης για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και τη βία εις βάρος προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Κροατίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Η συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη και αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Κομισιόν και της αρμόδιας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον (φωτογραφία), που δεν έχει κρύψει τη δυσφορία της για τη διαχείριση του θέματος από τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν να διερευνηθούν οι καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις και θα τονίσουν το ενδεχόμενο κονδύλια της Ε.Ε. να έχουν δοθεί για την αγορά εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε παράνομες συμπεριφορές εις βάρος μεταναστών.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω έρευνας οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν το μερικό πάγωμα του προϋπολογισμού της Frontex με παρακράτηση μέρους του προϋπολογισμού του για το 2022 (περίπου 90 εκατ. που είναι το 12% του προϋπολογισμού της). Μεταξύ άλλων σε ψηφίσματα που συνοδεύουν τη συνήθως τυπική διαδικασία «απαλλαγής» και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2022 (την Τετάρτη και την Πέμπτη) η Ολομέλεια του Ε.Κ. αναμένεται μεταξύ άλλων να ζητήσει τη δημιουργία μηχανισμού για την αναφορά σοβαρών περιστατικών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Συμβουλίου και της Κομισιόν στη συζήτηση (την Τετάρτη) για την «άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη» στον απόηχο της επίθεσης νεοφασιστών στη Ρώμη σε ένα νοσοκομείο και στο κτίριο ενός εργατικού συνδικάτου (το Σάββατο 9/10) έπειτα από τη διείσδυσή τους σε διαδήλωση κατά των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Αναρωτιέται κανείς πώς θα τοποθετηθεί εκ μέρους του Συμβουλίου της Ε.Ε. η σλοβενική προεδρία με δεδομένη τη στάση τού ακροδεξιάς κοπής πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, που πρόσφατα επιτέθηκε μέσω των σόσιαλ μίντια σε αριστερούς ευρωβουλευτές οι οποίοι βρίσκονταν για επίσκεψη στη χώρα, προκαλώντας και την αντίδραση του προέδρου του Ε.Κ., Νταβίντ Σασόλι.

Nέα στρατηγική για βιώσιμα τρόφιμα, εμβόλια, κλίμα

Αλλα ενδιαφέροντα θέματα της Ολομέλειας του Ε.Κ. την εβδομάδα του Στρασβούργου, 18-21/10, επιγραμματικά είναι:

■ FARM TO FORK, από το αγρόκτημα στο πιάτο. To E.K. εγκρίνει τη νέα στρατηγική για βιώσιμα τρόφιμα και την επισιτιστική ασφάλεια, με δίκαιο εισόδημα για τους γεωργούς και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας (σήμερα η συζήτηση, την Τετάρτη η ψηφοφορία).

■ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ για τα εμβόλια, στην παραγωγή, αγορά και διανομή τους. Το Ε.Κ. μεταξύ άλλων ενδέχεται να ζητήσει από την Επιτροπή να δημοσιεύσει τις συμβάσεις για την προμήθεια των εμβολίων, με λεπτομέρειες για τις δημόσιες επενδύσεις και το κόστος τους (Πέμπτη).

■ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: κάλεσμα για φιλόδοξα αποτελέσματα στην COP26, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη (συζήτηση την Τετάρτη, ψηφοφορία την Πέμπτη). Συναφείς είναι οι συζητήσεις για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, του περιβάλλοντος και της ενέργειας, αλλά και για το μεθάνιο, για το οποίο το Ε.Κ. αναμένεται να ζητήσει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των εκπομπών του.

ΔΕΙΤΕ

Ολη την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δευτέρα 18 - Πέμπτη 21

Οκτωβρίου στον σύνδεσμο: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/OJ-9-2021-10-18-SYN_EL.html

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ

Ζωντανά τις συζητήσεις στην Ολομέλεια του Ε.Κ., με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά, στη σελίδα του https://www.europarl.europa.eu/plenary/el/home.html ή στη σελίδα πολυμέσων του Ε.Κ. https://multimedia.europarl.europa.eu/el/home, όπου διατίθενται και ενημερωτικά βίντεο για τα θέματα και παράλληλες δραστηριότητες του Ε.Κ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Την Πέμπτη το μεσημέρι, η σκυτάλη της ευρωπαϊκής δημοσιότητας παραδίδεται από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες και από το Ευρωκοινοβούλιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το απόγευμα. Στην ατζέντα κυριαρχούν η ενεργειακή κρίση, η πανδημία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η μετανάστευση και οι εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. (Ολες οι δραστηριότητες του Συμβουλίου στον σύνδεσμο: https://www.consilium.europa.eu/el/).


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Οργανωμένο έγκλημα και στα... εμβόλια
Νέα 5ετής στρατηγική από την Επιτροπή για την καταπολέμησή του. Το 80% των εγκληματικών δικτύων χρησιμοποιούν νόμιμες επιχειρηματικές δομές, σύμφωνα με έκθεση της Ιντερπόλ.
Οργανωμένο έγκλημα και στα... εμβόλια
ΕΥΡΩΠΗ
Αυξήστε το ελάχιστο εισόδημα
Να αυξήσουν οι κυβερνήσεις το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις χώρες της Ε.Ε. και να βελτιώσουν την ενσωμάτωση και την προσβασιμότητα των δικαιούχων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης κόστους ζωής...
Αυξήστε το ελάχιστο εισόδημα
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτοβουλία σωτηρίας μελισσών και γεωργών
Συγκεντρώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές, καλώντας την Επιτροπή να προτείνει νομικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των συνθετικών φυτοφαρμάκων κατά 80% έως το 2030, με στόχο την πλήρη κατάργησή τους...
Πρωτοβουλία σωτηρίας μελισσών και γεωργών
ΕΥΡΩΠΗ
«Σταματήστε τα βασανιστήρια»
Η Πρωτοβουλία ζητεί να καθοριστούν πρότυπα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. και να επιβάλλονται κυρώσεις σε χώρες που οι αρχές και υπηρεσίες τους παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών ή των...
«Σταματήστε τα βασανιστήρια»
ΕΥΡΩΠΗ
Οι αμοιβές ευρωβουλευτών και συνεργατών
Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι εν γένει αποζημιώσεις που κάνουν το «επάγγελμα ευρωβουλευτής» προσοδοφόρο είναι το θέμα της σημερινής ευρωπαϊκής σελίδας της «Εφ.Συν.».
Οι αμοιβές ευρωβουλευτών και συνεργατών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας