• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.7°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.9°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  1 BF
  90%

Το ντε φάκτο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους Βρετανούς
 

Brian Lawless/PA via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα πρόταση της Ε.Ε. για τη Βόρεια Ιρλανδία

 • A-
 • A+
Την ώρα που στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται η κρίση στην αλυσίδα τροφοδοσίας λόγω έλλειψης ξένων εργατών, η κυβέρνηση Τζόνσον αξιώνει νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, βλέποντας πως αυτό το νέο θαλάσσιο τελωνειακό σύνορο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα * Στην Κομισιόν, πάντως, στερεύουν τα αποθέματα υπομονής απέναντι στο Λονδίνο...

Σαν τον σκύλο με τη γάτα εξακολουθούν να «τρώγονται» Λονδίνο και Βρυξέλλες, ενάμιση χρόνο μετά το πολυτάραχο διαζύγιο του Brexit. Σαν να μην έφταναν τα σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι μεγάλες ελλείψεις ξένου εργατικού δυναμικού (πρωτίστως οδηγοί φορτηγών, αλλά όχι μόνο) -εγείροντας τον κίνδυνο να μη φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων... γαλοπούλες και δώρα για τα Χριστούγεννα-, μαίνεται ταυτόχρονα κι ο λεγόμενος «πόλεμος του λουκάνικου». Τα οξέα προβλήματα δηλαδή στην εφαρμογή των κανόνων για το εμπόριο, τους τελωνειακούς ελέγχους και τους περιορισμούς για ορισμένα αγαθά, όπως το κατεψυγμένο κρέας (εξ ου και το λουκάνικο), με βάση το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία που έχουν συνυπογράψει η Ε.Ε. και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στο πλαίσιο του Brexit. Το Πρωτόκολλο δημιούργησε ουσιαστικά ένα ντε φάκτο θαλάσσιο τελωνειακό σύνορο μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, με την τελευταία να παραμένει στην ενιαία αγορά του ευρωπαϊκού μπλοκ παρά το Brexit, έτσι ώστε να μη διαταραχτεί η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και να μην υπάρχουν τριβές στη μεταφορά προϊόντων διαμέσου των «αόρατων» χερσαίων συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της Ε.Ε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αξιώνει τώρα ανοιχτά νέα επαναδιαπραγμάτευση με το ευρωπαϊκό μπλοκ και εκ βάθρων τροποποίηση του Πρωτοκόλλου, εν μέσω έντονης καχυποψίας των Ευρωπαίων που χάνουν όλο και περισσότερο την υπομονή αλλά και την εμπιστοσύνη τους στους Βρετανούς, έχοντας πια μπουχτίσει από τα συνεχή... τσαλίμια τους. Τον περίγελο, αν μη τι άλλο, για την κυβέρνηση Τζόνσον ήρθε μέσα σε όλα αυτά να ενισχύσει με νέο μπαράζ άκρως επιβαρυντικών τουίτ ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πανούργος πρώην σύμβουλος και δεξί χέρι του Βρετανού πρωθυπουργού που έχει πλέον στραφεί εναντίον του παλιού αφεντικού του - τουίτ που οδήγησαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, να διαμηνύσει χωρίς περιστροφές σε άλλα κράτη, που σκοπεύουν να συνάψουν διμερείς εμπορικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, να μην το εμπιστεύονται, αφού τα σχόλια του Κάμινγκς είναι «πολύ ανησυχητικά» και υποδηλώνουν ότι ο Τζόνσον «ενήργησε με κακή πρόθεση. Αυτό το μήνυμα πρέπει να ακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο»…

Τείνοντας κλάδο ελαίας στο Λονδίνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε πάντως σημαντικές παραχωρήσεις και αλλαγές στο Πρωτόκολλο, μέσω ενός πακέτου μέτρων που γνωστοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι δε θέτει στους Βρετανούς τελεσίγραφο του τύπου «όλα ή τίποτα» («take it or leave it»). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν πρότεινε τη χαλάρωση του 80% των τελωνειακών ελέγχων κυρίως στα τρόφιμα (κρέας, γαλακτοκομικά κ.λπ.), καθώς και τη μείωση στο μισό της γραφειοκρατίας για όσα εμπορεύματα μεταφέρονται από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, με τους προτεινόμενους κανόνες να διασφαλίζουν παράλληλα την απρόσκοπτη ροή και των φαρμάκων, ανάμεσα στα άλλα. Ο Σέφκοβιτς τόνισε ωστόσο πως οι συμβιβαστικές προτάσεις βάζουν μεν τα θεμέλια για μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες βδομάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει πλήρης επαναδιαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου, ούτε ότι θα προταθεί κι άλλο πακέτο μέτρων εκ μέρους της Ε.Ε. αν αυτό απορριφθεί από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Έτοιμοι για όλα

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έλεγαν πάντως στη Guardian ότι «προετοιμάζονται για τα χειρότερα», αφού το Λονδίνο δε φαινόταν διατεθειμένο να αποδεχτεί τις προτάσεις, καθώς δεν αγγίζουν το βασικότερο ίσως αγκάθι του Πρωτοκόλλου για τους Βρετανούς -τη διαιτησία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση προστριβών- που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ε.Ε. Οι προτάσεις δε, κατατέθηκαν παρά τις έντονες ενστάσεις από κάποια κράτη-μέλη, πρωτίστως τη Γαλλία με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μόνιμη... φαγωμάρα, τόσο για τις άδειες αλιείας στα βρετανικά χωρικά ύδατα όσο και για την αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών που διαπλέουν παράτυπα τα στενά της Μάγχης με αφετηρία τα γαλλικά παράλια και προορισμό τα βρετανικά.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη παρέμβαση του Βρετανού υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, που ζήτησε από το ευρωπαϊκό μπλοκ να βγάλει το «δηλητήριο» από το ζήτημα και να επιτρέψει να υπάρξει «σημαντική αλλαγή» στο Πρωτόκολλο, απειλώντας μάλιστα με μονομερή ενεργοποίηση του άρθρου 16, το οποίο αναστέλλει εν μέρει την εφαρμογή της συμφωνίας. «Θα ήταν ιστορική ακρισία το να πει τώρα η Ε.Ε. πως το Πρωτόκολλο, που συντάχθηκε με ακραία βιασύνη σε μια περίοδο τεράστιας αβεβαιότητας, δεν μπορεί ποτέ να υποστεί βελτιώσεις», τόνισε ο Φροστ.

Ο άλλοτε στενότατος συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς (αριστερά), τώρα που αλλαξοπίστησε, εκθέτει τον πρωθυπουργό κατά ριπάς!

AP Photo/Matt Dunham

Κι ύστερα ξαναχτύπησε ο Κάμινγκς... Με έναν καταιγισμό από εμπρηστικά τουίτ, «κάρφωσε» πάλι τον Τζόνσον, διατυπώνοντας αυτά που οι περισσότεροι υποψιάζονται αλλά δεν τολμούν να πουν δημόσια: πως ο Βρετανός πρωθυπουργός αποδέχτηκε το Πρωτόκολλο το 2019, στο πλαίσιο προεκλογικού τεχνάσματος, με στόχο να κερδίσει τις εκλογές τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Εξαρχής υπήρχε σκοπιμότητα «να ξεφορτωθούμε τα κομμάτια [της συμφωνίας] που δεν μας άρεσαν, μετά τις κατραπακιές στον [Τζέρεμι] Κόρμπιν», τον βαρύτατα ηττημένο πρώην ηγέτη των Εργατικών στις εκλογές του Δεκέμβρη 2019, κατήγγειλε ο Κάμινγκς. Ο Τζόνσον «ποτέ δεν είχε» την παραμικρή ιδέα «τι σήμαινε η συμφωνία που υπέγραψε. Δεν κατάλαβε ποτέ τι σήμαινε η αποχώρηση από την Τελωνειακή Ένωση μέχρι τον Νοέμβριο του 2020». Κι όταν, λέει, επιτέλους κατάλαβε, «μουρμούριζε ακατάληπτα πως “δεν θα το είχα υπογράψει ποτέ, αν το κατανοούσα”».

Πώς να μην ανεβεί το αίμα στο κεφάλι του Λίο Βαράντκαρ με όλους αυτούς τους καυτούς ισχυρισμούς, αφού ως πρωθυπουργός της Ιρλανδίας το 2019, ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε τετ α τετ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο για το Brexit και να υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά και το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία; «Αυτή τη στιγμή, [οι Βρετανοί] γυρίζουν τον κόσμο προσπαθώντας να διαπραγματευτούν νέες εμπορικές συμφωνίες», θύμισε ο Βαράντκαρ, αναφερόμενος κυρίως στον διακαή πόθο του Τζόνσον να υπογράψει διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, εν μέσω προειδοποιήσεων του Τζο Μπάιντεν (που έχει ιρλανδικές ρίζες) να μη θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία στο διχοτομημένο νησί. «Σίγουρα το μήνυμα πρέπει να πάει σε όλες τις χώρες του κόσμου, πως αυτή είναι μια βρετανική κυβέρνηση που δεν τηρεί απαραίτητα τον λόγο της και δεν τιμά απαραίτητα τις συμφωνίες που κάνει», συνέχισε καυστικά ο Βαράντκαρ. «Δεν θα έπρεπε να κάνετε οποιαδήποτε συμφωνία μαζί τους, έως ότου έρθει η ώρα που θα είστε πεπεισμένοι ότι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους»…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Τσαλαπατά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Το Πρωτόκολλο προβλέπει χαλάρωση των τελωνειακών ελέγχων για τα αγαθά που μεταφέρονται από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ καταργεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε περίπτωση διαιτησίας.
Τσαλαπατά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
Νέα… τσαλίμια κάνει στους Ευρωπαίους η Βρετανία του Brexit, ρισκάροντας να υποστεί αντίποινα από την Ε.Ε., που ίσως φτάσουν μέχρι την κήρυξη εμπορικού πολέμου.
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
ΕΥΡΩΠΗ
Σε παράλληλο σύμπαν ο Τζόνσον
Ενόχλησε, αν όχι εξόργισε, σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, που είχε ταχθεί εξαρχής κατά του Brexit φοβούμενο τους οικονομικο-κοινωνικούς μετασεισμούς του, όπως η απώλεια φτηνού εργατικών χεριών από...
Σε παράλληλο σύμπαν ο Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Ο πόλεμος του λουκάνικου
Έτσι ονομάζουν οι εφημερίδες του ΗΒ τη νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει με την Ε.Ε., αυτή τη φορά με αφορμή τις δυσκολίες να φτάσουν κατεψυγμένα κρέατα και άλλα προϊόντα από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο πόλεμος του λουκάνικου
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο μπλέξιμο με το Brexit
Ο Μπόρις Τζόνσον προωθεί νόμους που αντίκεινται στη συνθήκη αποχώρησης από την Ε.Ε. και εκβιάζει για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.
Νέο μπλέξιμο με το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
Διαπραγμάτευση σε ναρκοθετημένη γη
Τεράστια απόσταση χωρίζει Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο σε ορισμένα ζητήματα και είναι απορίας άξιο το πώς θα υπάρξει -αν υπάρξει- προσέγγιση στα παζάρια που ξεκινούν τη Δευτέρα ● Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, δίνει...
Διαπραγμάτευση σε ναρκοθετημένη γη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας