Η αξιολόγηση των εξελίξεων στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι συνεχής και η συζήτηση εξελίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα, από τις ομάδες εργασίας του Συμβουλίου μέχρι μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών με την προοπτική συζήτησης μεταξύ των ηγετών όταν χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την μεσημβρινή ενημέρωση του Τύπου, σε σχέση με την πρόσφατη ανακοίνωση νέων ερευνών του τουρκικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως σημείωσε ο κ. Στάνο «εναπόκειται στους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών να προχωρήσουν σε μια συγκεκριμένη αξιολόγηση», στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου.
«Τα όσα παρατηρούμε από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα κάθε μέρα τροφοδοτείται στην εν εξελίξει αξιολόγηση και όπως ξέρετε τα κράτη μέλη συζητούν αυτά τα θέματα τακτικά σε διαφορετικά επίπεδα, όπως στις ομάδες εργασίες του Συμβουλίου ή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ ηγετών της ΕΕ» εξήγησε.
Κληθείς να σχολιάσει πότε πρακτικά μπορεί να αναμένεται συζήτηση για το θέμα, ο κ. Στάνο επεσήμανε πως η ατζέντα του κάθε Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC) καθορίζεται λίγο πριν την κάθε συνάντηση, και υπενθύμισε πως το επόμενο FAC είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.
«Ως εκ τούτου, περί τα τέλη της εβδομάδας θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα σε σχέση με την ατζέντα» πρόσθεσε.
Όπως επανέλαβε ωστόσο, αυτά τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες συζητούνται σε συνεχή βάση σε διάφορα επίπεδα επί καθημερινής βάσης και δεν χρειάζεται να υπάρξει κάποιος συγκεκριμένος μηχανισμός.
Οποιαδήποτε εξέλιξη από την όποια πλευρά λαμβάνεται υπόψη σε αυτές τις συζητήσεις ούτως ώστε οι ηγέτες να αναλάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις εφόσον χρειαστεί, πρόσθεσε.
Ο κ. Στάνο επανέλαβε στις δηλώσεις του πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου οι ηγέτες ξεκαθάρισαν «ποιες είναι οι προσδοκίες της ΕΕ όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας και τόνισαν πως ενδιαφερόμαστε για μια εποικοδομητική συνεργασία» με τη χώρα.
«Τότε είχαν καλωσορίσει την αποκλιμάκωση που βρισκόταν σε εξέλιξη και είχαν πει πως είναι σημαντικό να διατηρήσουν αυτή την αποκλιμάκωση και να την καταστήσουν πιο βιώσιμη» συνέχισε, επισημαίνοντας πως αυτό που αναμένεται από την Τουρκία είναι πως «η συμπεριφορά και οι ενέργειες της απέναντι στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα παραμείνει εποικοδομητική, όχι μονομερής, και βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρακολουθούν αυτό το θέμα στενά και «αν χρειαστεί θα συζητήσουν ξανά το γενικότερο θέμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» σημείωσε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας