Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενεργήσουν δραστικότερα για να αποτρέψουν την καταστροφή της φύσης, προειδοποίησαν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων πριν από μια σύνοδο κορυφής στην Κίνα που στοχεύει να καταρτίσει ένα σχέδιο συμφωνίας του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα.
Σε ανοιχτή επιστολή η εταιρεία H&M και εννέα ακόμα κάλεσαν τις κυβερνήσεις να λάβουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ειδών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, καθώς και των οικοσυστημάτων που βρίσκονται σε κατάσταση «κατάρρευσης», την ώρα που η Κίνα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στο Κούνμινγκ για πρώτη φορά την περιβαλλοντική Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ Cop15 με θέμα τη Βιοποικιλότητα (CBD).
Στη δεύτερη φάση συνδιάσκεψης των κρατών οι κυβερνήσεις θα επαναπροσδιορίσουν τους «κλιματικούς στόχους», που καθυστέρησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της τρέχουσας πανδημίας Covid-19, μεριμνώντας για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Στην επιστολή η ένωση «Επιχείρηση για τη Φύση» ανέφερε ότι η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα- που περιλαμβάνει τη μείωση χρήσης πλαστικών και φυτοφαρμάκων, καθώς και την προστασία επεκτατικών ειδών- δεν έχει καταφέρει να σταματήσει την περιβαλλοντική καταστροφή.
Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία εγκρίθηκε το 2015, είναι μια νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεσμευόμενη για τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δύο βαθμούς Κελσίου κάτω, από το επιστημονικά συνιστώμενο όριο, με τη φιλοδοξία να μην υπερβεί τον 1,5 βαθμό των προβιομηχανικών επιπέδων.
«Η φύση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και ο χρόνος μετρά εναντίον μας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε άμεσα τις φυσικές καταστροφές, προτού είναι πολύ αργά», αναγράφεται στην επιστολή που απευθύνεται στους παγκόσμιους ηγέτες των κρατών, η οποία κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στον Guardian.
«Το συνέδριο Βιοποικιλότητας Cop15 είναι η τελευταία και καλύτερη ευκαιρία μας να αλλάξουμε αυτή την εικόνα. Το σχέδιο παγκόσμιου πλαισίου Βιοποικιλότητας μετά το 2020 στερείται της φιλοδοξίας και της ιδιαιτερότητας που απαιτούνται για να οδηγήσει στην επείγουσα δράση που απαιτείται », αναφέρει.
Περισσότερο από το μισό ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ-42 τρισεκατομμύρια δολάρια-εξαρτάται από τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με την περσινή έκθεση της Swiss Re , η οποία διαπίστωσε επίσης ότι το ένα πέμπτο των οικοσυστημάτων του κόσμου κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή.
«Πρέπει να παρακολουθήσουμε τον αντίκτυπό μας στο κλίμα και τη φύση με την ίδια πειθαρχία που παρακολουθούμε τα κέρδη και τις οικονομικές ζημίες μας», δήλωσε ο Ρομπέρτο Μαρκέζ, διευθύνων σύμβουλος της «Natura & Co», στην οποία ανήκουν τα «Body Shop» και το «Aesop», που υπέγραψαν την επιστολή.
Ο Ρ. Μαρκέζ χαρακτήρισε τη διενέργεια της συνδιάσκεψης στην Κίνα- τη χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου- ως μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, στην οποία θα τεθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι των επόμενων χρόνων.
Ωστόσο, τις αμφιβολίες της για την Cop15 εξέφρασε η διευθύντρια της «Επιχείρησης για τη Φύση» Εύα Ζάμπεϊ καθώς όπως και με τη «Συμφωνία του Παρισιού» στην Cop26 έτσι και τώρα « Οι εταιρίες χρησιμοποιώντας τα όρια της γης προσπαθούν να επενδύσουν, να καινοτομήσουν, να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα»
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να μιλήσει στην πρώτη φάση του Cop15, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας