• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.5°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 13.4°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.6°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.5°C / 13.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 18.7°C
  4 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.2°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.6°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.8°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.7°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  78%

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Darko Bandic
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυρώσεις και στο βάθος... Pol-Exit

 • A-
 • A+
Η ευθεία αμφισβήτηση του Δικαίου της Ε.Ε. από τις πολωνικές αρχές -ύστερα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορίζει το εθνικό Δίκαιο ισχυρότερο του κοινοτικού- θεωρείται δεδομένο ότι θα τιμωρηθεί από τις Βρυξέλλες και μένει να φανεί το πόσο σκληρά και συγκρουσιακά θα συμβεί αυτό

«Ανησυχώ βαθύτατα για την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Επιτροπής να την αναλύσουν διεξοδικά και γρήγορα. Σε αυτή τη βάση, θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα». Είναι η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας ότι το πολωνικό Δίκαιο είναι πιο ισχυρό από το ευρωπαϊκό.

«Η προσπάθεια του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβει στο πολωνικό δικαστικό σύστημα παραβιάζει την αρχή της υπεροχής του πολωνικού Συντάγματος», αποφάνθηκε το πολωνικό δικαστήριο το βράδυ της Πέμπτης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η απόφαση επιτρέπει στη Βαρσοβία να αγνοήσει μια θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε. που κατοχυρώνεται στις συνθήκες, την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Πρόκειται για άμεση αμφισβήτηση του Δικαίου της Ε.Ε. σε πρωτοφανή κλίμακα και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις Βρυξέλλες, που εξετάζουν περικοπή κονδυλίων για την Πολωνία, αλλά κάποιοι διπλωμάτες τολμούν να μιλήσουν και για Pol-Exit (κατά το Brexit), αν η Βαρσοβία τραβήξει το σκοινί στα άκρα.

«Οι συνθήκες μας είναι πολύ σαφείς. Όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δικαστηρίων. Το Δίκαιο της Ε.Ε. υπερισχύει του εθνικού Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων. Αυτό έχουν υπογράψει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει η πρόεδρος. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που διαθέτουμε βάσει των συνθηκών για να το διασφαλίσουμε αυτό», προειδοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χθες, στην ενημέρωση της Κομισιόν, πολλές ήταν οι ερωτήσεις που δέχτηκε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ για το θέμα. Οι περισσότερες αφορούσαν το ζήτημα της περικοπής κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Πολωνία. Ο Μαμέρ τόνισε ότι η Κομισιόν δεν θα προβεί σε τέτοια κίνηση αν δεν αναλυθεί νομικά σε πρώτη φάση η απόφαση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δήλωσε ότι η πολωνική ετυμηγορία «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες». «Η Κομισιόν επέτρεψε σε αυτό να πάει πολύ μακριά. Ήρθε η ώρα να δράσουμε», δήλωσε η Ιράξτε Γκαρσία, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Κανένα κράτος-μέλος δεν πρέπει να μπορεί να παραμερίζει το Δίκαιο της Ε.Ε. και να εξακολουθεί να απολαμβάνει τα οφέλη αυτής της Ένωσης. Ανησυχώ πολύ». Η Γκαρσία βρίσκεται στη Βαρσοβία και σήμερα θα συναντηθεί με Πολωνούς δικαστές.

Ο Ντάνιελ Φρόιντ από τους Πράσινους δήλωσε ότι η απόφαση «είναι μια καθοριστική στιγμή για την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Επιτροπή. Δείχνει ότι ο κατευνασμός δε λειτούργησε. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Βαρσοβία είναι το πάγωμα των χρημάτων, όπως είδαμε με τις ζώνες ΛΟΑΤΚΙ». Οι πολωνικές περιφέρειες είχαν κάνει πίσω σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ, όταν αντιμετώπισαν την απειλή να χάσουν δισεκατομμύρια σε χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες όμως εξακολουθούν να διστάζουν. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι το τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει να κάνει η κυβέρνηση της Βαρσοβίας υπό την ηγεσία του νόμου και της Δικαιοσύνης. «Μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου ή μπορούν να επιλέξουν να τις αγνοήσουν. Θα δούμε», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόεδρος της Κομισιόν προς Πολωνία: Φτιάξτε το Κράτος Δικαίου, εάν θέλετε τα κονδύλια
Οι Βρυξέλλες ήταν πρόθυμες να εγκρίνουν το σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας ήδη από τον Νοέμβριο, εάν η Βαρσοβία συμφωνούσε σε ορισμένους νομικά δεσμευτικούς στόχους ή "ορόσημα" για την αποκατάσταση του κράτους...
Πρόεδρος της Κομισιόν προς Πολωνία: Φτιάξτε το Κράτος Δικαίου, εάν θέλετε τα κονδύλια
ΕΥΡΩΠΗ
Μετωπική ντερ Λάιεν - Μοραβιέτσκι για Πολωνία και κράτος δικαίου
Εντός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταφέρθηκε η σύγκρουση Βαρσοβίας - Βρυξελλών με αφορμή την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας.
Μετωπική ντερ Λάιεν - Μοραβιέτσκι για Πολωνία και κράτος δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βαρσοβία «κουνάει το δάχτυλο» στην Κομισιόν
Ο Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο, σε μια προσπάθειά του –όπως ερμηνεύεται από τις Βρυξέλλες– να καθυστερήσει την αντίδραση της Κομισιόν.
Η Βαρσοβία «κουνάει το δάχτυλο» στην Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Πολωνός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσουν στην ολομέλεια για το κράτος δικαίου. Πρόγευση για τις εξελίξεις έδωσε ο Μοραβιέτσκι που προειδοποίησε τους συναδέλφους του ηγέτες της Ε.Ε. για...
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ικανοποίηση μετά τη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ
"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτήν την ανανεωμένη δέσμευση των Αμερικανών. Και νομίζω ότι η πολύ εντατική συνεδρία μας ήταν πολύ καλή και πολλά υποσχόμενη", επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ.
Ικανοποίηση μετά τη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Ασφαιρα πυρά για τη δικαστική «μεταρρύθμιση» στην Πολωνία
Κλιμακώνεται (τουλάχιστον για το θεαθήναι) η διαμάχη Βρυξελλών - Βαρσοβίας για τις νέες αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που προωθεί κατακαλόκαιρα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η...
Ασφαιρα πυρά για τη δικαστική «μεταρρύθμιση» στην Πολωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας