Νέα στοιχεία για τα σκάνδαλα παιδεραστίας από καθολικούς ιερείς, καθώς ομάδα που ερευνά τις κακοποιήσεις από μέλη της γαλλικής Εκκλησίας κατέγραψε σε έκθεσή της πως τουλάχιστον 216.000 παιδιά έχουν πέσει θύματα βίας ή σεξουαλικών επιθέσεων στη χώρα από το 1950 μέχρι το 2020.
Ο επικεφαλής της ομάδας δήλωσε ότι ο ήδη σοκαριστικός αριθμός μπορεί να ανέλθει στα 330.000 θύματα, εάν συμπεριληφθούν και περιστατικά κακοποίησης από απλά μέλη της Εκκλησίας, όπως δασκάλους, σχολιάζοντας παράλληλα πως αυτή «έδειχνε βαθιά και σκληρή αδιαφορία για τα θύματα» μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ένα θύμα χαρακτήρισε ως ένα σημείο καμπής στην ιστορία της Γαλλίας την συγκεκριμένα έκθεση για το τελευταίο σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποίησεων, ένα από τα πολλά, που πλήττει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και συχνά αφορούν παιδιά.
Σύμφωνα με την περίπου 2.500 σελίδων έκθεση, η «συντριπτική πλειοψηφία» των θυμάτων ήταν αγόρια σε προεφηβική ηλικία από διάφορες κοινωνικές τάξεις. «Η Καθολική Εκκλησία είναι, μετά τις οικογένειες και τους φίλους, το περιβάλλον με τη μεγαλύτερη έκταση σεξουαλικής βίας» υποστηρίζεται στο κείμενο.
Η έρευνα ανατέθηκε από τη Γαλλική Καθολική Εκκλησία το 2018, ενώ χρειάστηκαν πάνω από δυόμισι χρόνια για εξεταστούν αρχεία δικαστηρίου, αστυνομίας και εκκλησίας όπως και θύματα ή μάρτυρες. Η επιτροπή βρήκε στοιχεία για τουλάχιστον 2.900 με 3.200 άτομα που κακοποίησαν παιδιά, από ένα σύνολο 115.000 ιερέων και άλλων κληρικών.
Ωστόσο, οι περισσότερες υποθέσεις που αξιολογήθηκαν φαίνεται να είναι πολύ παλιές για να ασκηθούν ποινικές διώξεις σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο.
«Συγγνώμη» από τη γαλλική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπρόσωπος των επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα εκ μέρους κληρικών, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις καταχρήσεις.
Ο αρχιεπίσκοπος της Ρενς, Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επίσκοποι θέλουν να εκφράσουν στα θύματα την ντροπή τους για την κακοποίηση που αποκαλύφθηκε. «Η επιθυμία μου αυτή την ημέρα είναι να σας ζητήσω συγγνώμη, συγγνώμη από την καθεμιά σας και από τον καθένα σας» είπε.
Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, 216.000 παιδιά ή εφηβοι υπέστησαν εκ μέρους καθολικών κληρικων ή μοναχών στη Γαλλία στο διάστημα από το 1950 έως το 2020.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας