• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.0°C
  3 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.6°C / 15.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 3.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.8°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  96%

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΕΝ

Euractiv: Γαλλικές φρεγάτες εναντίον γερμανικών υποβρυχίων στο Αιγαίο;

 • A-
 • A+
Τι γίνεται με την πολιτική της Ε.Ε.; Ενώ η στρατιωτική κλιμάκωση αυξάνεται στο Αιγαίο, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: πού είναι η Ε.Ε. σε όλα αυτά;

«Η Ε.Ε. ζητά γρήγορα την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, θέτει φιλόδοξους στόχους, όπως η "στρατηγική αυτονομία", και καταφέρνει να κάνει τη φωνή της να ακούγεται στον κόσμο. Αυτή είναι η καλή πλευρά της ιστορίας» σημειώνει η ιστοσελίδα euractiv σε κείμενό της με τίτλο «Γαλλικές φρεγάτες εναντίον γερμανικών υποβρυχίων στο Αιγαίο;».

Το euractiv σημειώνει:

Μια άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι ότι η Ε.Ε. δεν είναι καθόλου πειστική όταν πρόκειται για μια σύγκρουση όπως αυτή που αντιπαρατίθεται μεταξύ της Ελλάδας, μέλους της Ε.Ε., και της (επισήμως ακόμη) υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε.Τουρκίας.

Η Γαλλία και η Ελλάδα υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μια στρατιωτική συμφωνία-ορόσημο που θεωρήθηκε ως το πρώτο βήμα της  Ε.Ε. προς τη στρατηγική αυτονομία στον τομέα της άμυνας.

Η συμφωνία προβλέπει αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση που το ένα μέρος δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν η τελευταία ανήκει στο ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Η συμφωνία προέβλεπε επίσης την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra. Παράλληλα όμως, η Γερμανία πούλησε στην Τουρκία έξι υποβρύχια που θα χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο Πέλαγος.

Οι δύο αυτές συμφωνίες δεν είναι καθόλου "business as usual" και εγείρουν ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όσον αφορά την προσπάθεια της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία.

Παρεμπιπτόντως, το Παρίσι και η Αθήνα πανηγύρισαν την υπογραφή της συμφωνίας για διαφορετικούς λόγους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήθελε μια γρήγορη απάντηση στο φιάσκο της συμφωνίας AUKUS. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να στείλει στην Άγκυρα ένα μήνυμα ότι δεν είναι μόνος του, ειδικά αφού η πίεσή του για κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας απέτυχε σε μεγάλο βαθμό.

Η Ελλάδα διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την πώληση υποβρυχίων από τη Γερμανία στην Τουρκία και έχει ζητήσει εμπάργκο όπλων.

Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Μεταξύ άλλων, έχουν υποστηρίξει ότι δεν μπορούν να ακυρώσουν μια σύμβαση που έχει υπογραφεί πριν από χρόνια και ότι η επιβολή εμπάργκο όπλων σε έναν σύμμαχο και μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει νόημα.

Οι Έλληνες έχουν μέχρι στιγμής υποστηριχθεί από τους Γερμανούς Πράσινους και το αριστερό κόμμα Die Linke, το οποίο τον περασμένο Ιανουάριο κατέθεσε πρόταση για την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και κυρίως των έξι υποβρυχίων.

Δεν είναι σαφές αν η πρόταση των Πρασίνων θα παραμείνει στο τραπέζι σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε μια νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Αν όχι, τότε δεν είναι εντελώς απίθανο, σε ένα χειρότερο σενάριο, "γαλλικές" φρεγάτες να πολεμήσουν "γερμανικά" υποβρύχια στο Αιγαίο.

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν η Γαλλία θα υποστηρίξει πραγματικά την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση.

Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στη γαλλο-ελληνική συμφωνία είναι ασαφής: δεν είναι σαφές αν περιλαμβάνει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η Ε.Ε. έχει ήδη επικρίνει την Τουρκία για τις εισβολές της τα τελευταία χρόνια στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) της Κύπρου και της Ελλάδας, μετά την ανακάλυψη εκτεταμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών τους.

Το θέμα φαίνεται νομικίστικο, αλλά είναι κάτι παραπάνω από ευαίσθητο πολιτικά.

Ειδικότερα, το άρθρο 2 της συμφωνίας ορίζει ότι "τα μέρη θα παρέχουν αμοιβαία βοήθεια, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτουν, και, αν χρειαστεί, με τη χρήση ένοπλης βίας, αν διαπιστώσουν από κοινού ότι πραγματοποιείται ένοπλη επίθεση κατά του εδάφους ενός από τα δύο, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

Αναλυτές και κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αθήνα έχουν επισημάνει ότι η Γαλλία θα πρέπει να διευκρινίσει εάν η συμφωνία καλύπτει και την ΑΟΖ της Ελλάδας.

Εάν όχι, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή.

Εντάξει, αυτή είναι η ελληνική πολιτική. Αλλά τι γίνεται με την πολιτική της Ε.Ε.; Ενώ η στρατιωτική κλιμάκωση αυξάνεται στο Αιγαίο, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: πού είναι η Ε.Ε. σε όλα αυτά;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Έξι φορές έχει αρνηθεί ελέγχους η Τουρκία από την «Ιrini»
Πολλαπλούς ελέγχους έχει αρνηθεί ελέγχους η Τουρκία σε πλοία της στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» του ΟΗΕ. Τα στοιχεία με τις δραστηριότητες της επιχείρησης «Irini» αναφέρει η έκθεση του Οκτωβρίου.
Έξι φορές έχει αρνηθεί ελέγχους η Τουρκία από την «Ιrini»
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες προειδοποιήσεις Ε.Ε. σε περίπτωση τουρκικών μονομερών ενεργειών
«Η χθεσινή συνάντηση στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα βήμα μιας διαδικασίας που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».
Νέες προειδοποιήσεις Ε.Ε. σε περίπτωση τουρκικών μονομερών ενεργειών
ΕΥΡΩΠΗ
Εβαλαν σε τρίμηνη ευρωπαϊκή επιτήρηση την Τουρκία
Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου παρέπεμψαν οι «27» τις αποφάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ● Μέχρι τότε θα παρακολουθείται η συμπεριφορά της Αγκυρας σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.
Εβαλαν σε τρίμηνη ευρωπαϊκή επιτήρηση την Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο ζήτησε -ξανά- από τον Τσαβούσογλου ο Μπορέλ
Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία για πολλοστή φορά να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο ζήτησε -ξανά- από τον Τσαβούσογλου ο Μπορέλ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Άγκυρα απειλεί την Ε.Ε. με νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά
Στην Ελλάδα επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για την όξυνση του τελευταίου χρόνου στα ελληνοτουρκικά ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ την θεωρεί υπεύθυνη μαζί με την Κύπρο για το βάλτωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Άγκυρα απειλεί την Ε.Ε. με νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά
ΕΥΡΩΠΗ
Μέσω Άγκυρας κάνει αντιπολίτευση στην Ε.Ε. η Βουδαπέστη
Επαναβεβαίωσαν Τουρκία - Ουγγαρία τους μεταξύ τους φιλικούς δεσμούς, με τη Βουδαπέστη να δηλώνει ξεκάθαρα τη στήριξή της στην Άγκυρα στις διαφορές της με την Ε.Ε, ασκώντας κι η ίδια αντιπολίτευση στις...
Μέσω Άγκυρας κάνει αντιπολίτευση στην Ε.Ε. η Βουδαπέστη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας