• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 6.1°C
  0 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.4°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.2°C
  4 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.7°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 9.6°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 13.7°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.9°C / 5.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 9.6°C
  6 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 0.6°C / 5.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 5.6°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.8°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  4°C 2.5°C / 5.4°C
  3 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.3°C
  2 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.5°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  46%
European Union

Δυτικά Βαλκάνια και γεωστρατηγικός ρόλος της Ε.Ε. στη Σύνοδο της Σλοβενίας

 • A-
 • A+

Σε κοινή δήλωση σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία εξισορροπεί μεταξύ της φιλοδοξίας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διατήρησης της δυνατότητας της ΕΕ να εντάξει νέα μέλη, κατέληξαν –σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο– τα 27 κράτη μέλη κατά τη συνεδρίαση της COREPER, ενόψει της Συνόδου EΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στην Σλοβενία.

Στο δείπνο της Τρίτης (αύριο) που θα ξεκινήσει τη Σύνοδο, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το γεωστρατηγικό ρόλο της Ε.Ε., αλλά και το θέμα της Κίνας. Τα μαθήματα που καλείται να αντλήσει η ΕΕ από την κρίση στο Αφγανιστάν και η συμμαχία AUKUS θέτουν στο τραπέζι των ηγετών θέματα άμυνας. Ωστόσο, η ειδική Σύνοδος Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2022.

Οι ηγέτες δεν αποκλείεται να κάνουν κι ένα πρώτο γύρο συζητήσεων για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά αναλυτικά το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο της 21ης-22ας Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση για τον Τύπο στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες αναμένεται να θέσουν ο κάθε ένας τις δικές τους θέσεις και προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε κοινή δήλωση στην οποία θα καταγράφεται μια σειρά απτών όπως τις χαρακτήρισε, δεσμεύσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση της Τετάρτης δεν θα περιοριστεί στο ζήτημα της διεύρυνσης αλλά θα επικεντρωθεί στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα κράτη της περιοχής, ενώ στην κοινή δήλωση δεν θα υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των κρατών αυτών.

Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, η κοινή δήλωση αποτελεί ευκαιρία για την επαναδιατύπωση της αδιαμφισβήτητης στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, αλλά και να υπογραμμιστεί κατά ξεκάθαρο τρόπο το γεγονός πως η Ε.Ε. παραμένει ο μεγαλύτερος δωρητής στην περιοχή, η κύρια πηγή επενδύσεων και ο πιο κοντινός εμπορικός εταίρος.

Μεταξύ άλλων, οι παραδοτέοι στόχοι που καταγράφονται στην κοινή δήλωση περιλαμβάνουν:

→ πρόγραμμα επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια το οποίο θα συνεισφέρει στην προώθηση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας, της πράσινης ανάπτυξης και της ενεργειακής μετάβασης με 30 δισεκατομμύρια ευρώ (9 δισ. εκ των οποίων σε δωρεές, με τα υπόλοιπα να αντλούνται μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων)

→ εστίαση στην στήριξη των εμβολιασμών, καθώς έχουν ήδη σταλεί 2,9 εκατομμύρια δόσεις, με στόχο οι χώρες της περιοχής με στόχο να φτάσουν στα ίδια επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης με την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2021,

→ κοινωνικο-οικονομική στήριξη στις χώρες της περιοχές, επιπρόσθετα των 3,3 δισ. που έχουν ήδη χορηγηθεί,

→ δέσμευση για τήρηση οδικού χάρτη για τις χρεώσεις περιαγωγής, με σταδιακή κατάργηση της περιαγωγής μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, έτσι ώστε τα οφέλη να αρχίσουν να φαίνονται πριν το τέλος του οδικού χάρτη

→ συμφωνία για τη δημιουργία «πράσινων διόδων» για διευκόλυνση του εμπορίου και της διακίνησης, στο πρότυπο των πρακτικών που υιοθετήθηκαν λόγω πανδημίας,

→ εντατικοποίηση της πολιτικής συζήτησης για θέματα όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας

→ δημιουργία ενός κοινού χώρου καινοτομίας μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά το ζήτημα που προκύπτει λόγω του βέτο που έχει θέσει η Βουλγαρία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρειο Μακεδονία, ο αξιωματούχος σημείωσε πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναζητεί γεφυρωτικές θέσεις μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών και πως βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά επαφών, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή την περίοδο η Βουλγαρία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Το μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπ.Εξ.
Είναι προνόμιο της Ε.Ε. να αποφύγει την οδό του μποϊκοτάζ (κάτι που φαίνεται όλο και πιο πιθανό). Η Ευρώπη, άλλωστε, κινδυνεύει με οικονομικές συνέπειες αν η Ε.Ε. ακολουθήσει το παράδειγμα των περισσότερων...
Το μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπ.Εξ.
ΕΥΡΩΠΗ
Με... άδεια χέρια Ελλάδα-Κύπρος στη σύνοδο υπουργών Αμυνας της Ε.Ε.
Στη συζήτηση παραμένει ανοιχτό το ερώτημα ποιες χώρες θα καταγράφονται ως απειλές, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται να ισχύει μόνο τη Ρωσία.
Με... άδεια χέρια Ελλάδα-Κύπρος στη σύνοδο υπουργών Αμυνας της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Το AUKUS στο μενού των «27» στη Σλοβενία
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντιούνται σήμερα στο κάστρο του Μπρντο στη Σλοβενία για ένα δείπνο εργασίας πριν τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τι θα συζητήσουν
Το AUKUS στο μενού των «27» στη Σλοβενία
ΕΥΡΩΠΗ
Κι άλλα χρήματα για την Τουρκία, αυτή τη φορά για τα προ-ενταξιακά
Το τελικό πράσινο φως για την προενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια ύψους σχεδόν 14,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027 έδωσαν τα κράτη μέλη. Αφορά τα Βαλκάνια, αλλά και την Τουρκία.
Κι άλλα χρήματα για την Τουρκία, αυτή τη φορά για τα προ-ενταξιακά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας