• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.3°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.1°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.1°C / 14.9°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 14.9°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 15.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.5°C
  1 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.3°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 15.0°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  3 BF
  52%
European Union

Δυτικά Βαλκάνια και γεωστρατηγικός ρόλος της Ε.Ε. στη Σύνοδο της Σλοβενίας

 • A-
 • A+

Σε κοινή δήλωση σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία εξισορροπεί μεταξύ της φιλοδοξίας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διατήρησης της δυνατότητας της ΕΕ να εντάξει νέα μέλη, κατέληξαν –σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο– τα 27 κράτη μέλη κατά τη συνεδρίαση της COREPER, ενόψει της Συνόδου EΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στην Σλοβενία.

Στο δείπνο της Τρίτης (αύριο) που θα ξεκινήσει τη Σύνοδο, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το γεωστρατηγικό ρόλο της Ε.Ε., αλλά και το θέμα της Κίνας. Τα μαθήματα που καλείται να αντλήσει η ΕΕ από την κρίση στο Αφγανιστάν και η συμμαχία AUKUS θέτουν στο τραπέζι των ηγετών θέματα άμυνας. Ωστόσο, η ειδική Σύνοδος Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2022.

Οι ηγέτες δεν αποκλείεται να κάνουν κι ένα πρώτο γύρο συζητήσεων για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά αναλυτικά το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο της 21ης-22ας Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση για τον Τύπο στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες αναμένεται να θέσουν ο κάθε ένας τις δικές τους θέσεις και προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε κοινή δήλωση στην οποία θα καταγράφεται μια σειρά απτών όπως τις χαρακτήρισε, δεσμεύσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση της Τετάρτης δεν θα περιοριστεί στο ζήτημα της διεύρυνσης αλλά θα επικεντρωθεί στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα κράτη της περιοχής, ενώ στην κοινή δήλωση δεν θα υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των κρατών αυτών.

Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, η κοινή δήλωση αποτελεί ευκαιρία για την επαναδιατύπωση της αδιαμφισβήτητης στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, αλλά και να υπογραμμιστεί κατά ξεκάθαρο τρόπο το γεγονός πως η Ε.Ε. παραμένει ο μεγαλύτερος δωρητής στην περιοχή, η κύρια πηγή επενδύσεων και ο πιο κοντινός εμπορικός εταίρος.

Μεταξύ άλλων, οι παραδοτέοι στόχοι που καταγράφονται στην κοινή δήλωση περιλαμβάνουν:

→ πρόγραμμα επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια το οποίο θα συνεισφέρει στην προώθηση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας, της πράσινης ανάπτυξης και της ενεργειακής μετάβασης με 30 δισεκατομμύρια ευρώ (9 δισ. εκ των οποίων σε δωρεές, με τα υπόλοιπα να αντλούνται μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων)

→ εστίαση στην στήριξη των εμβολιασμών, καθώς έχουν ήδη σταλεί 2,9 εκατομμύρια δόσεις, με στόχο οι χώρες της περιοχής με στόχο να φτάσουν στα ίδια επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης με την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2021,

→ κοινωνικο-οικονομική στήριξη στις χώρες της περιοχές, επιπρόσθετα των 3,3 δισ. που έχουν ήδη χορηγηθεί,

→ δέσμευση για τήρηση οδικού χάρτη για τις χρεώσεις περιαγωγής, με σταδιακή κατάργηση της περιαγωγής μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, έτσι ώστε τα οφέλη να αρχίσουν να φαίνονται πριν το τέλος του οδικού χάρτη

→ συμφωνία για τη δημιουργία «πράσινων διόδων» για διευκόλυνση του εμπορίου και της διακίνησης, στο πρότυπο των πρακτικών που υιοθετήθηκαν λόγω πανδημίας,

→ εντατικοποίηση της πολιτικής συζήτησης για θέματα όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας

→ δημιουργία ενός κοινού χώρου καινοτομίας μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά το ζήτημα που προκύπτει λόγω του βέτο που έχει θέσει η Βουλγαρία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρειο Μακεδονία, ο αξιωματούχος σημείωσε πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναζητεί γεφυρωτικές θέσεις μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών και πως βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά επαφών, επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή την περίοδο η Βουλγαρία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Μια όχι και τόσο «ωραία ατμόσφαιρα» στην Πράγα
Ανταλλαγή πυρών από Ερντογάν και Μητσοτάκη στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ● Περίεργη θερμή χειραψία του Ν. Αναστασιάδη με τον Τούρκο πρόεδρο ● Συνεχίζεται η «Βαβέλ» για το ενεργειακό.
Μια όχι και τόσο «ωραία ατμόσφαιρα» στην Πράγα
ΕΥΡΩΠΗ
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
Καρφιά Εντι Ράμα για τη μακρά αναμονή που επιφυλάσσεται για τη Βόρεια Μακεδονία και τα λοιπά Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ουκρανία που πήρε υποψηφιότητα ένταξης ● Πρόταση Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο τον...
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η συνάντηση των 27 της Ε.Ε. Στο δείπνο η γαλλική πρόταση για «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» ● Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια το απόγευμα.
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
ΕΥΡΩΠΗ
«Αποτρεπτική» σύνοδος Κίνας - Ε.Ε.
Η σημερινή σύνοδος έχει βαρύνουσα σημασία λόγω του ρόλου που (μπορεί να) διαδραματίζει το Πεκίνο στη σχέση της Ρωσίας με τη Δύση αλλά και στον ίδιο τον πόλεμο.
«Αποτρεπτική» σύνοδος Κίνας - Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Πληθωρισμός συνόδων!
Tην έγκριση της ευρωπαϊκής ομάδας ταχείας επέμβασης έως και 5.000 στρατιωτών αναμένεται να δώσουν απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας στις Βρυξέλλες.
Πληθωρισμός συνόδων!
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρω-ατλαντική σύνοδος κορυφής με Μπάιντεν
Η παρουσία του Τζο Μπάιντεν σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. «έλυσε» και ένα από τα βασικά προβλήματα που υπήρχαν για τη διευρυμένη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-ΝΑΤΟ: την αδυναμία να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος...
Ευρω-ατλαντική σύνοδος κορυφής με Μπάιντεν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας