Η αναφορά του ονόματος τού Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στα Pandora Papers –μία από τις μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων – έχει προκαλέσει πολιτική αναστάτωση στο νησί.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα αρχεία αυτά, το δικηγορικό γραφείο που ιδρύθηκε από τον κ. Αναστασιάδη φαίνεται ότι παρείχε ψεύτικους ιδιοκτήτες για να συγκαλύψουν τον πραγματικό ιδιοκτήτη μιας σειράς υπεράκτιων εταιρειών: ενός πρώην Ρώσου πολιτικού που κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση. Η κυπριακή δικηγορική εταιρεία αρνείται κάθε αδίκημα, ενώ ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι έπαψε να έχει ενεργό ρόλο στις υποθέσεις της από το 1997.
Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως «ουδείς πέφτει από τα σύννεφα για την εμπλοκή του Γραφείου Νίκος Αναστασιάδης στα Pandora Papers», προσθέτοντας πως «Έχει καταστεί ρουτίνα ο κ. Αναστασιάδης και το δικηγορικό του γραφείο να φιγουράρουν σε διεθνή σκάνδαλα διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος δισεκατομμυρίων».
Αφού θέτει το ερώτημα «τι θα πουν τώρα το Προεδρικό και η Πινδάρου; Ότι τους πολεμά η Guardian και το BBC;», το ΑΚΕΛ τονίζει πως το μόνο σίγουρο είναι ότι «η Κύπρος διασύρεται και εξευτελίζεται για άλλη μια φορά ανά την οικουμένη, εξαιτίας του κ. Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του Συναγερμού».
Από την πλευρά του το ΔΗΣΥ απάντησε πως «Θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου βαθμού, εάν το ΑΚΕΛ δεν έσπευδε να εκμεταλλευτεί, δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό για τον Πρόεδρο, περνά σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη βούλησή τους για δημιουργία κλίματος έντασης και υπονόμευσης του. Της αλήθειας προέχει το κομματικό συμφέρον».
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας τα παρακάτω:
1. Τα Pandora Papers αφορούν σε έγγραφα που χρονολογούνται από το 2015 και περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για μεμπτή δραστηριότητα που αφορά 35 νυν και πρώην ηγέτες όπως και 330 δημόσιους αξιωματούχους.
2. Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουδέν μεμπτό εντοπίζεται.
Τα δημοσιεύματα ρητώς αναφέρουν ότι καμία εμπλοκή του Προέδρου δεν υπάρχει. Όπως ξεκάθαρα καταγράφει η έρευνα ο Πρόεδρος ούτε μετείχε στη δημιουργία ούτε και είχε ή έχει συμμετοχή σε τέτοιου είδους εταιρείες.
Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση, εντοπίζοντας ζητήματα ελέγχου που προέκυπταν από εταιρείες που το νομικό τους καθεστώς παρείχε τη δυνατότητα μη αποκάλυψης των πραγματικών δικαιούχων (Shell Companies και Offshore εταιρειών), ήδη από το 2018 τερμάτισε τη λειτουργία των εταιρειών κέλυφος, ενώ πρόσφατα με νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, επιβάλλεται υποχρέωση τήρησης μητρώου δικαιούχων για όλες τις εταιρείες.
Συνεπώς, η όποια προσπάθεια αναπαραγωγής ανυπόστατων ισχυρισμών, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, και αυτές εις βάρος του θεσμού του Προέδρου και του κύρους της χώρας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας