• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.7°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.5°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  2 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 7.9°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.4°C
  4 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 11.6°C
  3 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  6 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.4°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 13.6°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  6 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 13.5°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.9°C
  5 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.3°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.6°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  78%
AP Photo/Peter Dejong

Διαμαρτυρία στο λιμάνι του Ρότερνταμ για τις διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων

 • A-
 • A+

Πάνω από 20 περιβαλλοντικές και κλιματικές οργανώσεις ξεκίνησαν σήμερα μια εκστρατεία, ζητώντας την απαγόρευση των διαφημίσεων και των χορηγιών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, παρόμοια με την απαγόρευση της διαφήμισης καπνού, μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ECI)!

Περισσότεροι από 80 ακτιβιστές της Greenpeace Ολλανδίας από 12 χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απέκλεισαν την είσοδο στο διυλιστήριο της Shell στο Ρότερνταμ χρησιμοποιώντας διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων από όλη την Ευρώπη. Η Greenpeace με την ειρηνική αυτή διαμαρτυρία καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην «Επανάσταση (για ένα μέλλον) χωρίς ορυκτά καύσιμα» και να απαιτήσει την «Απαγόρευση των διαφημίσεων ορυκτών καυσίμων». Η συγκεκριμένη δράση έρχεται καθώς πολλά γραφεία της Greenpeace στην Ε.Ε., ανάμεσά τους και το ελληνικό, δουλεύοντας μαζί και με άλλες ΜΚΟ σε κάποιες χώρες ξεκίνησαν σήμερα μία ειδική μορφή συλλογής υπογραφών σε όλη την Ευρώπη, μέσα από τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ - ECI: European Citizens Initiative), ζητώντας έναν νέο νόμο που θα απαγορεύει τις διαφημίσεις και τις χορηγίες των ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων με έδρα την Ευρώπη, όπως η Total Energies και η Royal Dutch Shell, συγκαταλέγονται στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων με τις μεγαλύτερες ανθρακικές εκπομπές στον κόσμο. Ωστόσο, οι εταιρείες αυτές αφιερώνουν μεγάλο μέρος της επικοινωνίας τους στην παραπληροφόρηση για το κλίμα και το «πράσινο ξέπλυμα» (greenwashing), λειτουργώντας με τέτοιον τρόπο ώστε να αποπροσανατολίσουν, να καθυστερήσουν και να αποτρέψουν την πραγματική δράση για το κλίμα που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται ο κόσμος. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων καμουφλάρουν τις βρώμικες δραστηριότητές τους με όμορφες διαφημίσεις για να επιβιώσουν. Η αλήθεια είναι ότι πίσω από τα πολυτελή επικοινωνιακά τους πακέτα, οι εταιρείες πουλούν τοξικά προϊόντα που σκοτώνουν περισσότερο κόσμο κι από το κάπνισμα και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση», καταγγέλλει η Greenpeace και σημειώνει ότι «με αυτήν την ΕΠΠ μπορούμε να διαμορφώσουμε τον νόμο και να πάρουμε το βήμα από μερικές από τις πιο ρυπογόνες εταιρείες του κόσμου. Εάν η ΕΠΠ φτάσει το ένα εκατομμύριο επαληθευμένες υπογραφές μέσα σε έναν χρόνο, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι νομικά υποχρεωμένη να ανταποκριθεί και να εξετάσει την εφαρμογή του σχετικού αιτήματος στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Η σχετική έρευνα του DeSmog, «Words vs. Actions: Η αλήθεια πίσω από τη διαφήμιση ορυκτών καυσίμων», η οποία ανέλυσε περισσότερες από 3.000 διαφημίσεις στα κοινωνικά μέσα και δημοσιεύθηκε σήμερα για λογαριασμό του ολλανδικού γραφείου της Greenpeace, διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των διαφημίσεων των έξι εταιρειών που αξιολογήθηκαν ήταν «πράσινο ξέπλυμα» - παραπλανούν δηλαδή τους καταναλωτές, καθώς δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των εταιρειών και προωθούν ψευδείς λύσεις. Οι ερευνητές του DeSmog εξέτασαν περισσότερες από 3.000 διαφημίσεις των έξι ενεργειακών κολοσσών Shell, Total Energies, Preem, Eni, Repsol και Fortum στο Twitter, το Facebook, το Instagram και το YouTube. Για τους τρεις χειρότερους παραβάτες - Shell, Preem και Fortum - το 81% των διαφημίσεων κάθε εταιρείας χαρακτηρίζεται ως greenwashing. Ο μέσος όρος και για τους έξι ενεργειακούς κολοσσούς είναι 63%.

Για την Total Energies, την εταιρεία που έχει αναλάβει ως διαχειριστής την κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ELPE για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τα ευρήματα της έκθεσης είναι το ίδιο ανησυχητικά. Το 13% των διαφημίσεων που αξιολογήθηκαν σε αυτό το σετ δεδομένων από την Total Energies προωθούσαν ψευδείς λύσεις, εκ των οποίων το 8% αυτών αφορούσε στο ορυκτό αέριο. Αν συνδυάσουμε τις διαφημίσεις της εν λόγω εταιρείας για ορυκτά καύσιμα μαζί με τις διαφημίσεις της για ψευδείς λύσεις, παρατηρούμε ότι ακριβώς το ένα τρίτο των διαφημίσεων της Total (33%) προωθεί προϊόντα για το κλίμα που είναι επιβλαβή για τον πλανήτη.

«Η εποχή των φτηνών ορυκτών καυσίμων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και η εμμονή εταιρειών σε ψευδεπίγραφες λύσεις και προπαγάνδα όπως το ορυκτό αέριο μάς εξαναγκάζουν σε ένα δυσοίωνο μέλλον για τη ζωή μας και τον πλανήτη. Με την ΕΠΠ έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις και τις χορηγίες των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, "εξαναγκάζοντας" εταιρείες όπως η Total Energies να σταματήσουν τη "βρώμικη" δραστηριότητά τους», τονίζςι ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος της εκστρατείας για την Κλιματική Δικαιοσύνη στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Λιγότερο από ένας μήνας απομένει μέχρι τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στην Γλασκώβη και η Ευρώπη ασχολείται με το πώς θα αυξηθεί η παραγωγή ορυκτού αερίου που θα μας εγκλωβίσει σε περισσότερες εκπομπές, τη στιγμή που πρέπει να απαλλαγούμε από αυτήν την εξάρτηση. Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη έχει ενορχηστρωθεί από το λόμπι του ορυκτού αερίου και του πετρελαίου, εις βάρος των καταναλωτών και του πλανήτη. Ο αντιπερισπασμός από το κλίμα και οι τακτικές καθυστέρησης κρατούν την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη αγκιστρωμένη στα ορυκτά καύσιμα, εμποδίζοντας την επειγόντως αναγκαία πράσινη και δίκαιη μετάβαση. Ήρθε η ώρα να πούμε όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλη ρύπανση, όχι άλλο κέρδος εις βάρος των ανθρώπων και του πλανήτη», αναφέρει ακόμη η περιβαλλοντική οργάνωση.

Η 12ήμερη σύνοδος κορυφής της Γλασκώβης στοχεύει στη διασφάλιση πιο φιλόδοξων δεσμεύσεων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, με στόχο τη διατήρησή της στους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι ακτιβιστές σήμερα χρησιμοποίησαν πλωτούς κύβους διακοσμημένους με διαφημίσεις που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα για να μπλοκάρουν την είσοδο, μαζί με το πλοίο της Greenpeace Beluga, που είχε αναρτημένο πανό με το μήνυμα «Ban Fossil Fuel Advertising» ανάμεσα στα δύο κατάρτια του. Στην ειρηνική δράση της Greenpeace συμμετέχει και ελληνίδα ακτιβίστρια από το γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης στην Αθήνα.

Greenpeace Ελλάς

Οι ακτιβιστές ανέβηκαν επίσης σε δεξαμενή πετρελαίου 15 μέτρων και ανάρτησαν διαφημιστικές αφίσες δίπλα στο λογότυπο της Shell.

AP Photo/Peter Dejong

«Μεγάλωσα διαβάζοντας ταμπέλες για το πώς σε σκοτώνουν τα τσιγάρα, αλλά δεν είδα ποτέ παρόμοιες προειδοποιήσεις σε βενζινάδικα ή δεξαμενές καυσίμων. Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι τα αγαπημένα μου αθλήματα και μουσεία χρηματοδοτούνται από αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες αυτοκινήτων», δήλωσε ο Chaja Merk, ακτιβιστής στο πλοίο της Greenpeace. 

Οι εκκλήσεις για απαγόρευση της διαφήμισης ορυκτών καυσίμων κερδίζουν έδαφος. Νωρίτερα φέτος, το Άμστερνταμ επέβαλε απαγόρευση στο δίκτυο του μετρό της πόλης σε διαφημίσεις που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα, όπως αυτοκίνητα με αέριο και φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Ο δήμος χαρακτήρισε την κίνηση ένα πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη κίνηση για την αφαίρεση τέτοιων διαφημίσεων από τους δρόμους της ολλανδικής πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πληθαίνουν οι αναταραχές στην Ευρώπη με φόντο τα νέα lockdown
Εκρηκτικό το τοπίο από τα νέα αυστηρότερα μέτρα στην Ολλανδία, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να διαχειριστούν την εξάπλωση του ιού. Μετά το Ρότερνταμ, επεισόδια και στη Χάγη.
Πληθαίνουν οι αναταραχές στην Ευρώπη με φόντο τα νέα lockdown
ΕΥΡΩΠΗ
Ακύρωσαν διαδήλωση στο Άμστερνταμ μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Ρότερνταμ
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι μια διαδήλωση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα στην ολλανδική πόλη Μπρέντα θα γίνει κανονικά.
Ακύρωσαν διαδήλωση στο Άμστερνταμ μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Ρότερνταμ
ΕΥΡΩΠΗ
Επτά τραυματίες από αστυνομικά πυρά σε διαδήλωση κατά των μέτρων στο Ρότερνταμ
Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Ρότερνταμ βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα και πετώντας πέτρες. Η αστυνομία για να τους διαλύσει...
Επτά τραυματίες από αστυνομικά πυρά σε διαδήλωση κατά των μέτρων στο Ρότερνταμ
ΕΥΡΩΠΗ
Απαιτούν την εξαίρεση του ορυκτού αερίου από τον 5ο Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος
Oι οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη συμπερίληψη στον 5ο κατάλογο PCI μεγάλης κλίμακας έργα ορυκτού αερίου, καθιστώντας ουσιαστικά τις υποδομές ορυκτών καυσίμων ως έργα ύψιστης...
Απαιτούν την εξαίρεση του ορυκτού αερίου από τον 5ο Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος
ΕΥΡΩΠΗ
Μπαράζ συλλήψεων σε διαδηλώσεις κατά του lockdown σε ευρωπαϊκές χώρες
Τα σκληρά μέτρα περιορισμού έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση σε αρκετά κράτη της Ε.Ε. με τη σύνθεση των διαδηλωτών να ποικίλει και τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με σκληρή καταστολή.
Μπαράζ συλλήψεων σε διαδηλώσεις κατά του lockdown σε ευρωπαϊκές χώρες
ΕΥΡΩΠΗ
Γενικευμένος ξεσηκωμός ενάντια στο λοκντάουν
Εντονες διαμαρτυρίες που οδήγησαν σε εκτεταμένα επεισόδια από τους Ολλανδούς πολίτες για την επιβολή του λοκντάουν και της νυχτερινής απαγόρευσης στη χώρα.
Γενικευμένος ξεσηκωμός ενάντια στο λοκντάουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας