• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.6°C / 19.2°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 18.8°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 18.2°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 14.2°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.3°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.0°C / 17.0°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 13.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.5°C / 17.8°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 19.0°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.7°C / 17.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  46%

Ελενα Κουντουρά, Μαλίν Μπιορκ, Ντιάνα Ρίμπα,  Λουίζα Ρετζιμέντι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψήφισμα για την έμφυλη βία από το Ευρωκοινοβούλιο

 • A-
 • A+
Προτείνεται να συμπεριληφθεί στα αδικήματα του άρθρου 83 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. ώστε να ισχυροποιηθεί η νομική βάση για την αντιμετώπισή της με τη θέσπιση κοινών ορισμών και ελάχιστων κυρώσεων.

Πρωτοβουλία που απαιτεί στοχευμένη νομοθεσία και πολιτικές για την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και διακρίσεων λόγω φύλου (κατά γυναικών, κοριτσιών, αλλά και κατά των LGBTQ ατόμων) προτείνει έκθεση που θα τεθεί προς ψήφιση αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στην οποία εκφράζεται βαθιά ανησυχία για την αύξηση των γυναικοκτονιών στην Ευρώπη.

Οι δύο συνεισηγήτριες (κοινή πρωτοβουλία της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων) Λουίζα Ρετζιμέντι (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και Ελενα Κουντουρά (Eυρωπαϊκή Αριστερά), λαμβάνοντας υπόψη την έξαρση των φαινομένων έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοσυντροφικής βίας κατά των παιδιών, που επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19, προτείνουν δεσμευτικά μέτρα και μια ολιστική οδηγία στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Η έκθεση δίνει έμφαση στην επιμέλεια των παιδιών, προτείνοντας οι υποθέσεις να εκδικάζονται από εξειδικευμένα δικαστήρια και δικαστές, να αναβάλλονται έως ότου διερευνηθεί επαρκώς η βία από τον σύντροφο και διενεργηθεί εκτίμηση κινδύνου. Σύμφωνα με την έκθεση, ποσοστό 70% έως 85% των παιδιών-θυμάτων βίας γνωρίζει αυτούς που τα κακοποιούν, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να είναι θύματα ατόμων που εμπιστεύονται και στη συνέχεια βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους μέσω εκφοβισμού, απομόνωσης ή κακοποίησης. Σύμφωνα δε με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα θεμελιώδη δικαιώματα (FRA), μόνο το 14% των θυμάτων βίας από συντρόφους προχωρά σε καταγγελία στην αστυνομία. Tα 2/3 των θυμάτων συστηματικά δεν προσφεύγουν στις Αρχές, είτε λόγω φόβου ή έλλειψης πληροφοριών είτε λόγω πεποίθησης ότι η βία από τον σύντροφο είναι ιδιωτικό ζήτημα.

Αν και η συγκεκριμένη έκθεση είναι ένα μη νομοθετικό ψήφισμα, συνιστά τη δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία του Ε.Κ. το τελευταίο εικοσαήμερο και επαναλαμβάνει την πρόταση-έκθεση που υπερψηφίστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 16 Σεπτεμβρίου, προτείνοντας να προστεθεί η έμφυλη βία στο άρθρο 83 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ), ώστε να λειτουργήσει ως νομική βάση για τη διασφάλιση κοινών νομικών ορισμών και ελάχιστων προτύπων. Την υιοθέτηση μιας πιο ισχυρής νομικής βάσης υποστήριξαν 427 ευρωβουλευτές ψηφίζοντας υπέρ, ενώ εκτός από 119 κατά υπήρξαν και 140 αποχές. Συνεισηγήτριες της πρότασης ήταν η Μαλίν Μπιορκ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) και η Ντιάνα Ρίμπα (Πράσινοι) από δύο Επιτροπές, την Ισότητας των Φύλων και των Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Η νέα νομική βάση, ισχυροποιημένη και μέσα από τη ΣΛΕΕ, θα περιλαμβάνει ενιαία πρότυπα όσον αφορά τη συλλογή των στοιχείων, την πρόληψη, την έρευνα, την προστασία μαρτύρων και τη δίωξη και τιμωρία των δραστών. Μέτρα τα οποία συνάδουν με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρή νομοθετική παρέμβαση που επιχειρεί το Ευρωκοινοβούλιο με έμφαση αυτήν τη φορά στην ενδοσυντροφική βία ως μία από τις πλέον διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας, καθώς εκτιμάται ότι το 22% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους, ενώ τουλάχιστον το 43% εξ αυτών έχουν υποστεί ψυχολογική βία.

Γιατί όμως θα ισχυροποιηθεί η νομική βάση κατά της έμφυλης βίας εάν συμπεριληφθεί αυτή στο άρθρο 83 της Συνθήκης; To συγκεκριμένο άρθρο δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία μέσω οδηγιών, «να θεσπίζουν ελάχιστους κανόνες για τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων στους τομείς της ιδιαιτέρως σοβαρής εγκληματικότητας με διασυνοριακή διάσταση, η οποία απορρέει ιδίως από τη φύση ή τις επιπτώσεις των αδικημάτων αυτών ή λόγω ειδικής ανάγκης να καταπολεμούνται σε κοινή βάση».

Στο ίδιο άρθρο οι τομείς εγκληματικότητας όπου μπορεί να θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες είναι οι εξής: τρομοκρατία, εμπορία ανθρώπων και γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, παράνομη εμπορία ναρκωτικών, παράνομη εμπορία όπλων, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά, παραχάραξη μέσων πληρωμής, εγκληματικότητα στον χώρο της πληροφορικής και οργανωμένο έγκλημα. Επίσης, η Συνθήκη προβλέπει ότι «ανάλογα με την εξέλιξη της εγκληματικότητας, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει αποφάσεις που προσδιορίζουν και άλλους τομείς εγκληματικότητας, οι οποίοι πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια. Στην περίπτωση προσθήκης απαιτείται ομόφωνη απόφαση ύστερα από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γνωρίζετε ότι...

Ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ε.Ε. ισοδυναμεί με τη συντριβή ενός Jumbo Jet και τον θάνατο σχεδόν και των 500 επιβατών του. Κάθε χρόνο στην Ε.Ε. συμβαίνουν περίπου 1 εκατομμύριο συγκρούσεις σε τροχαία, ενώ μόνο το 2019 σημειώθηκαν 23.000 θάνατοι και 12.000 σοβαροί τραυματισμοί.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Από την ατζέντα των συζητήσεων στην Ολομέλεια του Ε.Κ. 4-7 Οκτωβρίου

■ Σήμερα 4/10

Πλαίσιο πολιτικής της Ε.Ε. για την οδική ασφάλεια 2021-2030 - Συστάσεις για τα επόμενα βήματα προς το «Οραμα μηδενικών απωλειών».

■ Τρίτη 5/10

● Το μέλλον των σχέσεων Ε.Ε. - ΗΠΑ.

● Εκθεση εφαρμογής σχετικά με τα καταπιστευματικά ταμεία της Ε.Ε. και τη Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

■ Τετάρτη 6/10

● Ευρωπαϊκές λύσεις στην αύξηση των τιμών ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές: ο ρόλος της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια.

● Ετήσια έκθεση για την Τραπεζική Ενωση το 2020.

■ ΠΕΜΠΤΗ 7/10

Δήλωση της Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

552 συνδυασμοί γλωσσών

Μπορεί στο εσωτερικό τους τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να χρησιμοποιούν μόνο 3 γλώσσες (αγγλική, γαλλική, γερμανική), αλλά με βάση τις 24 γλώσσες, ο συνολικός αριθμός των γλωσσικών συνδυασμών στις συνεδριάσεις των οργάνων ανέρχεται σε 552, αφού κάθε γλώσσα μπορεί να μεταφραστεί σε άλλες 23. Σε αυτόν τον τομέα εργάζονται πάνω από 1.000 μεταφραστές και περισσότεροι από 500 διερμηνείς.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο για την τριπλή κρίση
Πιο απαιτητικοί οι ευρωβουλευτές στην αντιμετώπιση της ενεργειακής διαταραχής και ακρίβειας, για την οποία το Συμβούλιο των 27 απλώς ανέβαλε τις αποφάσεις του.
Το Ευρωκοινοβούλιο για την τριπλή κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά για τη νέα ανθρωπιστική κρίση
Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για να φιλοξενήσει εκείνους που αναμένεται να φτάσουν στο βραχύ και πιο μακρινό μέλλον, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και μέσω ενός ευρωπαϊκού...
Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά για τη νέα ανθρωπιστική κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρές κυρώσεις κατά Ορμπαν ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο
«Δεν υπάρχει χώρος για ομοφοβία, μίσος και διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ στην Ε.Ε.», δηλώνουν οι ευρωβουλευτές που ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας.
Ισχυρές κυρώσεις κατά Ορμπαν ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Όχι προσλήψεις με αλγορίθμους!
Ορια στη χρήση των ψυχομετρικών τεστ τεχνητής νοημοσύνης ακόμα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θέτει γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, που υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού...
Όχι προσλήψεις με αλγορίθμους!
ΕΥΡΩΠΗ
Ωρα για κοινωνικό πρωτόκολλο
Την ενσωμάτωση στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενός πρωτοκόλλου κοινωνικής προόδου ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο σε έκθεση την οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειάς του με 380...
Ωρα για κοινωνικό πρωτόκολλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας