• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.1°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  0 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  91%

φωτογραφία αρχείου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Στο Eurogroup το ράλι των τιμών στην ενέργεια

 • A-
 • A+
Η σημερινή συζήτηση των ΥΠ.ΟΙΚ. σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εστίασης των Βρυξελλών στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας

Αντίδοτο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων θα αναζητήσει το Eurogroup, που θα ξεκινήσει σήμερα στο Λουξεμβούργο την κουβέντα για λήψη μέτρων λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας και θα συζητήσει τις μακροοικονομικές εξελίξεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τις επιπτώσεις του κόστους ενέργειας και του αυξανόμενου πληθωρισμού, που σύμφωνα με την Eurostat έφτασε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο κυρίως λόγω του ράλι τιμών, τόσο στην οικονομική ανάκαμψη όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς για το 2022.

Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αναμένονται επιχειρησιακές αποφάσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει, πριν τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, μια «εργαλειοθήκη» ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινομένου. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμμερίζονται την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα υποχωρήσει το 2022.

Επιστολή του Γάλλου ΥΠ.ΟΙΚ.

Στο μεταξύ ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι η τρέχουσα συμπίεση προσφέρει μια ευκαιρία για πιο μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές. Σε επιστολή του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, που κυκλοφόρησε στους υπουργούς πριν τη συνεδρίαση και την οποία είδε το POLITICO, αναφέρεται ότι «μακροπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας επενδύοντας σε όλα τα απεξαρτημένα από τον άνθρακα μέσα παραγωγής ενέργειας».

O Μπρουνό λε Μάιρε προβάλλει επίσης το επιχείρημα ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως πράσινη από την Επιτροπή. «Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει και την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας. Από αυτή την άποψη, η ταχεία ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό φορολογικό πλαίσιο και στους κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις είναι απολύτως απαραίτητη».

Στο μενού η 11η έκθεση εποπτείας της Ελλάδας

Στο Eurogroup θα γίνει μια σύντομη συζήτηση για την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Ειδικότερα, έχει σημειωθεί «πρόοδος» σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η φορολογική διοίκηση, η δημόσια διοίκηση και η εκπαίδευση. Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει ότι υπάρχουν τομείς όπου εντοπίζεται η ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες. Αυτοί αφορούν τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Άλλωστε, η έκθεση μπορεί να κατέληγε ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ωστόσο οι τεχνοκράτες των θεσμών δεν είχαν υιοθετήσει την αισιόδοξη πρόβλεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού για ανάπτυξη 5,9% το 2021, αλλά επαναλάμβαναν την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 4,3%. 

Η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας δε συνδέεται με απόφαση για εκταμίευση ποσού από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά η 12η έκθεση που θα συζητηθεί το Νοέμβριο.

Η υπόλοιπη ατζέντα της συνεδρίασης

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν απολογισμό της εφαρμογής των προτεραιοτήτων των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με βάση την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, οι «27» θα συζητήσουν για την τραπεζική ενοποίηση, στη βάση της παρουσίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), που είναι υπεύθυνο για την επίλυση ενός αποτυχημένου τραπεζικού ομίλου.

Τέλος, παρόλο που η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών εργάζονται έχοντας κατά νου ότι η Επιτροπή θα εξαγγείλει την επίσημη έναρξη των συζητήσεων πριν το τέλος του Οκτωβρίου. 

Η συνέχεια σε Ecofin και σύνοδο κορυφής

Σημειώνεται ότι το Eurogroup θα ενημερώσει τη συνεδρίαση του Ecofin των υπουργών Οικονομικών και των «27» πριν τη συζήτησή τους την Τρίτη. Η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Η κρίση θα είναι επίσης πιθανότατα στο τραπέζι όταν οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συγκεντρωθούν αύριο στη Σλοβενία για το άτυπο δείπνο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων την Τετάρτη, ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν επισήμως το θέμα στη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες αργότερα αυτό το μήνα

Πάντως η Κίνα, ένα από τα θέματα του δείπνου κεκλεισμένων των θυρών αύριο, μόλις διέταξε τις κρατικές ενεργειακές εταιρείες της να εξασφαλίσουν πάση θυσία προμήθειες για τον φετινό χειμώνα, κλιμακώνοντας την παγκόσμια μάχη για την ενέργεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με... ολίγη από Ελλάδα το Eurogroup
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. οι υπουργοί θα ακούσουν τον Ελληνα υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να εξηγεί πώς θα προχωρήσει με την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, με τα κόκκινα δάνεια και τις...
Με... ολίγη από Ελλάδα το Eurogroup
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεργειακός συναγερμός σε όλη την ευρωζώνη
«Συναγερμός» σήμανε στις Βρυξέλλες από το ρεκόρ δεκαετίας στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, λόγω αύξησης στις τιμές της ενέργειας κατά 17,4% τον Σεπτέμβριο, έναντι 15,4% τον Αύγουστο.
Ενεργειακός συναγερμός σε όλη την ευρωζώνη
ΕΥΡΩΠΗ
Eurogroup: Ο πληθωρισμός και η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος (ξανά) στο τραπέζι
Ένα θέμα θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης που θα συναντηθούν σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον πληθωρισμό.
Eurogroup: Ο πληθωρισμός και η αύξηση των λογαριασμών ρεύματος (ξανά) στο τραπέζι
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους του Παρισιού για ακρίβεια και πληθωρισμό
Οι διοργανωτές αποκάλεσαν την κινητοποίηση ως «πορεία ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής και την κλιματική αδράνεια» και μεταξύ άλλων απαίτησαν το πάγωμα των τιμών για την ενέργεια, τα βασικά αγαθά και τα ενοίκια.
Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους του Παρισιού για ακρίβεια και πληθωρισμό
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα μέτρα 2,4 δισ. από την κυβέρνηση Κόστα για πληθωρισμό και ενέργεια
Η κυβέρνηση Κόστα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των πολιτών απέναντι στο ολοένα αυξανόμενο βάρος του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Μεταξύ των μέτρων και η μείωση ΦΠΑ.
Νέα μέτρα 2,4 δισ. από την κυβέρνηση Κόστα για πληθωρισμό και ενέργεια
ΕΥΡΩΠΗ
Πακέτο 65 δισ. για καταναλωτές και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Σολτς
Μετά από 16 ώρες συζητήσεων η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε στο νέο πακέτο στήριξης για την ενεργειακή ακρίβεια και το ράλι του πληθωρισμού. Τι ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σολτς.
Πακέτο 65 δισ. για καταναλωτές και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Σολτς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας