• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.5°C / 15.1°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.1°C
  1 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.0°C / 12.4°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.4°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 5.9°C / 6.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 6.5°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.8°C
  0 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 15.3°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 11.6°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.2°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  90%
European Union

Τι θα συζητηθεί στην άτυπη σύνοδο της Σλοβενίας

 • A-
 • A+

Τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. θα συζητήσουν οι ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 5 και 6 Οκτωβρίου στη Σλοβενία. Η Σύνοδος είναι αφιερωμένη στα Δυτικά Βαλκάνια και το θέμα της διεύρυνσης θα συζητηθεί τη δεύτερη μέρα της συνάντησης. Ωστόσο την πρώτη μέρα, κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι 27 αρχηγοί των κρατών θα μιλήσουν για τα γεωστρατηγικά θέματα. 

Στην επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζει ότι οι επικεφαλής των κρατών-μελών θα αναλύσουν «το ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, την εταιρική σχέση ασφαλείας AUKUS και την εξέλιξη των σχέσεών μας με την Κίνα».

Η επιστολή του προέδρου Μισέλ

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσω στο άτυπο δείπνο εργασίας μας στη Σλοβενία στις 5 Οκτωβρίου και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια στις 6 Οκτωβρίου, την οποία φιλοξενεί ευγενικά ο πρωθυπουργός Γιάνσα.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας μας στις 5 Οκτωβρίου, θα ήθελα να έχουμε μια στρατηγική συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, την εταιρική σχέση ασφαλείας AUKUS και την εξέλιξη των σχέσεών μας με την Κίνα.

Όπως συμφωνήσαμε στο Στρατηγικό Θεματολόγιο 2019-2024, πρέπει να ακολουθήσουμε μια στρατηγική πορεία δράσης και να αυξήσουμε την ικανότητά μας να ενεργούμε αυτόνομα για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας, να προασπίσουμε τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος. Αυτό απαιτεί η ΕΕ να γίνει πιο διεκδικητική και αποτελεσματική. Οι σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των διατλαντικών μας εταίρων, και τις αναδυόμενες δυνάμεις πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό μιας ισχυρής εξωτερικής πολιτικής. Οι στόχοι μας από την άποψη αυτή δεν έχουν αλλάξει, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις απαιτούν από εμάς να προβληματιστούμε σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επίτευξής τους.

Η κοινή κατανόηση των παγκόσμιων προκλήσεων και του τρόπου αντιμετώπισής τους παραμένει το κλειδί, είτε πρόκειται για το κλίμα, την ενέργεια, το εμπόριο ή την ασφάλεια. Όπως πάντα, η ενότητα παραμένει το σημαντικότερο πλεονέκτημά μας.

Στις 6 Οκτωβρίου, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μια επίκαιρη ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και να συζητήσουμε τη δέσμευσή μας με την περιοχή. Θα επικεντρωθούμε σε μια ατζέντα προτεραιότητας που χωρίζεται σε δύο συνεδρίες.

Στην πρώτη σύνοδο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσουμε επίσης τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την περιοχή - το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα, για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η εντατικοποίηση της δέσμευσής μας για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, καθώς και η καλύτερη αποκατάσταση μετά την πανδημία με βάση το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο αυτή.

Στη δεύτερη σύνοδο, η οποία προορίζεται για ηγέτες τόσο από την ΕΕ όσο και από τα Δυτικά Βαλκάνια, θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τον πολιτικό μας διάλογο, τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τη στρατηγική μας δέσμευση, επιβεβαιώνοντας την κοινή μας δέσμευση να εργαστούμε για μια ισχυρή, σταθερή και ενωμένη Ευρώπη. Θα είναι επίσης μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της περιοχής, θα ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία και θα επιλύσουμε τις περιφερειακές συγκρούσεις.

Προσβλέπω στην παρουσία σας και την ενεργό συμβολή σας σε αυτές τις δύο εκδηλώσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τα θέματα της διήμερης Συνόδου της Ε.Ε. και οι ελληνικές θέσεις
Σύμφωνα με διπλωμάτη των Βρυξελλών, το ότι η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει λαμβάνειν από τη χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό είναι μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.
Τα θέματα της διήμερης Συνόδου της Ε.Ε. και οι ελληνικές θέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Συζήτηση για την Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής
Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για μια έντονη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου, όταν οι ηγέτες συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO) αύριο Πέμπτη.
Συζήτηση για την Πολωνία στη Σύνοδο Κορυφής
ΕΥΡΩΠΗ
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
«Δεν είναι Ευρωπαϊκή Άμυνα ή ΝΑΤΟ, είναι και τα δύο. Οι δυνατοί σύμμαχοι δημιουργούν δυνατές συμμαχίες», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
ΕΥΡΩΠΗ
Το AUKUS στο μενού των «27» στη Σλοβενία
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντιούνται σήμερα στο κάστρο του Μπρντο στη Σλοβενία για ένα δείπνο εργασίας πριν τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τι θα συζητήσουν
Το AUKUS στο μενού των «27» στη Σλοβενία
ΕΥΡΩΠΗ
Δυτικά Βαλκάνια και γεωστρατηγικός ρόλος της Ε.Ε. στη Σύνοδο της Σλοβενίας
Οι ηγέτες δεν αποκλείεται να κάνουν κι ένα πρώτο γύρο συζητήσεων για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά αναλυτικά το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο της 21ης-22ας Οκτωβρίου.
Δυτικά Βαλκάνια και γεωστρατηγικός ρόλος της Ε.Ε. στη Σύνοδο της Σλοβενίας
ΕΥΡΩΠΗ
Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής η αύξηση των τιμών στην ενέργεια
Οι αυξημένες τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρήσεις θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης και 22ας Οκτωβρίου,...
Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής η αύξηση των τιμών στην ενέργεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας