• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.8°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.0°C / 23.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  83%
European Union

Τι θα συζητηθεί στην άτυπη σύνοδο της Σλοβενίας

 • A-
 • A+

Τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. θα συζητήσουν οι ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 5 και 6 Οκτωβρίου στη Σλοβενία. Η Σύνοδος είναι αφιερωμένη στα Δυτικά Βαλκάνια και το θέμα της διεύρυνσης θα συζητηθεί τη δεύτερη μέρα της συνάντησης. Ωστόσο την πρώτη μέρα, κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι 27 αρχηγοί των κρατών θα μιλήσουν για τα γεωστρατηγικά θέματα. 

Στην επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζει ότι οι επικεφαλής των κρατών-μελών θα αναλύσουν «το ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, την εταιρική σχέση ασφαλείας AUKUS και την εξέλιξη των σχέσεών μας με την Κίνα».

Η επιστολή του προέδρου Μισέλ

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσω στο άτυπο δείπνο εργασίας μας στη Σλοβενία στις 5 Οκτωβρίου και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια στις 6 Οκτωβρίου, την οποία φιλοξενεί ευγενικά ο πρωθυπουργός Γιάνσα.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας μας στις 5 Οκτωβρίου, θα ήθελα να έχουμε μια στρατηγική συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, την εταιρική σχέση ασφαλείας AUKUS και την εξέλιξη των σχέσεών μας με την Κίνα.

Όπως συμφωνήσαμε στο Στρατηγικό Θεματολόγιο 2019-2024, πρέπει να ακολουθήσουμε μια στρατηγική πορεία δράσης και να αυξήσουμε την ικανότητά μας να ενεργούμε αυτόνομα για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας, να προασπίσουμε τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος. Αυτό απαιτεί η ΕΕ να γίνει πιο διεκδικητική και αποτελεσματική. Οι σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των διατλαντικών μας εταίρων, και τις αναδυόμενες δυνάμεις πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό μιας ισχυρής εξωτερικής πολιτικής. Οι στόχοι μας από την άποψη αυτή δεν έχουν αλλάξει, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις απαιτούν από εμάς να προβληματιστούμε σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επίτευξής τους.

Η κοινή κατανόηση των παγκόσμιων προκλήσεων και του τρόπου αντιμετώπισής τους παραμένει το κλειδί, είτε πρόκειται για το κλίμα, την ενέργεια, το εμπόριο ή την ασφάλεια. Όπως πάντα, η ενότητα παραμένει το σημαντικότερο πλεονέκτημά μας.

Στις 6 Οκτωβρίου, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μια επίκαιρη ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και να συζητήσουμε τη δέσμευσή μας με την περιοχή. Θα επικεντρωθούμε σε μια ατζέντα προτεραιότητας που χωρίζεται σε δύο συνεδρίες.

Στην πρώτη σύνοδο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσουμε επίσης τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την περιοχή - το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα, για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η εντατικοποίηση της δέσμευσής μας για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, καθώς και η καλύτερη αποκατάσταση μετά την πανδημία με βάση το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο αυτή.

Στη δεύτερη σύνοδο, η οποία προορίζεται για ηγέτες τόσο από την ΕΕ όσο και από τα Δυτικά Βαλκάνια, θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τον πολιτικό μας διάλογο, τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τη στρατηγική μας δέσμευση, επιβεβαιώνοντας την κοινή μας δέσμευση να εργαστούμε για μια ισχυρή, σταθερή και ενωμένη Ευρώπη. Θα είναι επίσης μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της περιοχής, θα ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία και θα επιλύσουμε τις περιφερειακές συγκρούσεις.

Προσβλέπω στην παρουσία σας και την ενεργό συμβολή σας σε αυτές τις δύο εκδηλώσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Επιστολή Μισέλ με την ατζέντα της έκτακτης Συνόδου της Ε.Ε. 30-31 Μαΐου
«Θα επανέλθουμε στο θέμα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών, οι οποίες πλήττουν σκληρά τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας» τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επιστολή Μισέλ με την ατζέντα της έκτακτης Συνόδου της Ε.Ε. 30-31 Μαΐου
ΕΥΡΩΠΗ
Σκοπός της Ε.Ε. η εξάλειψη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
Στην τελευταία εκδοχή του κειμένου των συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα αναγνωρίζουν ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν ολοένα και πιο αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις
Σκοπός της Ε.Ε. η εξάλειψη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει το κείμενο συμπερασμάτων για άμυνα και ασφάλεια
Ειδικό κεφάλαιο θα έχει η «Στρατηγική Πυξίδα» • Οι ηγέτες θα υπενθυμίζουν την ατζέντα των Βερσαλλιών, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση.
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει το κείμενο συμπερασμάτων για άμυνα και ασφάλεια
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει για την Ουκρανία το κείμενο συμπερασμάτων
Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των «27», στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι υπεύθυνοι για τον πόλεμο της Ρωσίας εις βάρος της...
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει για την Ουκρανία το κείμενο συμπερασμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
Ρητορική... κοπτοραπτική στις Βερσαλλίες
Με έμφαση στην ενίσχυση της άμυνας και των εξοπλιστικών δαπανών το σχέδιο διακήρυξης των «27» ● Γενικόλογη στήριξη στην Ουκρανία, επιθετικές αναφορές κατά Ρωσίας και έντονη συζήτηση για το ενεργειακό.
Ρητορική... κοπτοραπτική στις Βερσαλλίες
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα αποφασίσουν απόψε οι ηγέτες - Διακήρυξη Βερσαλλιών
Ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης», το τρίπτυχο της διακήρυξης των 27 στις Βερσαλλίες.
Τι θα αποφασίσουν απόψε οι ηγέτες - Διακήρυξη Βερσαλλιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας