• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.4°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 8.0°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 9.9°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.6°C
  0 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.5°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.9°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 14.8°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.9°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 12.1°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.2°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  2 BF
  80%

Έλεγχοι στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας

AP Photo/Czarek Sokolowski

Ε.Ε.: Νομιμοποίηση επαναπροωθήσεων ελλείψει ενιαίου συμφώνου μεταναστευτικής πολιτικής;

 • A-
 • A+

«Βούτυρο στο ψωμί» ομάδας χωρών της Ε.Ε. που δε φημίζονται για την ευαισθησία τους στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, αποτελεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία κοινής μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διαπιστώνεται μια τάση συνεννόησης μεταξύ τους, προκειμένου να χαρακτηριστούν νόμιμες οι επαναπροωθήσεις. 

Λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι δεν αναμένεται μια σαφής και κοινής αποδοχής απάντηση από τις Βρυξέλλες πριν από τις γαλλικές εκλογές, τον Απρίλιο του 2022, η Ε.Ε. θα βαδίζει το επόμενο διάστημα σε τεντωμένο σχοινί.

Σε αυτό το κλίμα και εμπνευσμένο από τη στάση της Άγκυρας, το Μινσκ χρησιμοποιεί εδώ και μήνες το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα ως όπλο σε απάντηση στις κυρώσεις της Ε.Ε. Έτσι, χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες φτάνουν αεροπορικώς στη Λευκορωσία, με τις τοπικές αρχές να τους προωθούν άμεσα στα σύνορα Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας.

Η Λιθουανία έχει προτείνει την αλλαγή των υφιστάμενων κανόνων της Ε.Ε. για τη μετανάστευση για τη νομιμοποίηση των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, όταν μια χώρα μέλος κηρύσσεται σε ακραία κατάσταση.

«Σε τέτοιες συνθήκες, όταν υπάρχει μια ακραία κατάσταση και οι παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μέσο για να ασκήσουν πίεση σε χώρες μέλη της Ε.Ε., αυτές οι χώρες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, όπως αυτές που έχουμε λάβει στο πλαίσιο της εθνικής μας νομοθεσίας, για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών», δήλωσε η Λιθουανή υπουργός Εσωτερικών Agnė Bilotaitė.

Ερωτηθείς από το EURACTIV, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε χθες ότι δεν είναι μόνο η Λιθουανία αλλά και άλλα κράτη μέλη που έχουν επίσης παρόμοιες ιδέες.

«Η ρίζα αυτού του επιχειρήματος είναι, φυσικά, ότι είναι εντελώς διαφορετικό να αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται από άτομα που μπορούν να έρθουν στα σύνορα και να το κάνουν μεμονωμένα […] Και να κάνουν το ίδιο για χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που με λεωφορεία και πολύ συχνά με περιπολικά εκδιώκονται και επαναπροωθούνται στα σύνορα από αρχές που εργαλειοποιούν την κατάσταση. Υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των δύο περιπτώσεων και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς προσθέτοντας ότι η απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι το προτεινόμενο από την Επιτροπή Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Προηγουμένως, εκπρόσωπος της Ε.Ε. απέρριψε κατηγορηματικά τη στάση κρατών που εργαλειοποιούν ανθρώπους για πολιτικούς σκοπούς, δεν έδωσε ωστόσο μια σαφή απάντηση σχετικά με τη θέση της Ε.Ε. στο ζήτημα.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια τρίτων χωρών να υποκινήσουν ή να συναινέσουν σε παράτυπη μετανάστευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι η τακτική και σταθερή διαχείριση των συνόρων και ο πλήρης σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων - μεταναστών, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων ανθρώπων», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ε.Ε. στο EURACTIV.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις λιθουανικές αρχές για να τις υποστηρίξουμε στην αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε., με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων και διασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, μετανάστες και μικρά παιδιά - τα οποία μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα στο Michałowo - οδηγήθηκαν πίσω στα σύνορα με τη Λευκορωσία την Τετάρτη, επιβεβαίωσε η Katarzyna Zdanowicz, εκπρόσωπος των συνοριακών φρουρών της περιφέρειας του Podlaskie στην Πολωνία, ανέφερε το TVN24.

«Θέλουμε να μείνουμε εδώ και να γίνουμε πολωνοί πολίτες, αλλά δεν μας επιτρέπεται. Όταν πάμε στη Λευκορωσία, μας χτυπούν, μας παίρνουν τα χρήματα και μας στέλνουν πίσω στην Πολωνία. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να περπατήσουν. Θα πεθάνουν στο δάσος», δήλωσε ο Suat, ένας από τους πρόσφυγες -  μετανάστες που ήρθαν από την Τουρκία.

Η Πολωνική Συνοριοφυλακή ανέφερε ότι αποτρέπει καθημερινά 200 ​​έως 500 απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων της. Κατά την ίδια πηγή, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, έχουν ματαιωθεί περίπου 5.000 ανάλογες προσπάθειες.

Ωστόσο, πολλοί πρόσφυγες - μετανάστες καταφέρνουν να ξεφύγουν από τους πολωνούς συνοριοφύλακες, ανέφερε το Oko.press. Κάθε μέρα, περίπου 500 άτομα προσγειώνονται στο Μινσκ και τους υπόσχονται ότι θα μεταφερθούν στη Γερμανία, πρόσθεσε το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης. Εάν και μόλις περάσουν επιτυχώς τα σύνορα στην Πολωνία, χρειάζονται μόνο τρεις ημέρες για να φτάσουν στα γερμανικά σύνορα, σε σύγκριση με τις 30 ημέρες που θα τους έπαιρνε μέσω της βαλκανικής διαδρομής.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον συναντάται σήμερα στη Βαρσοβία με τον πολωνό υπουργό Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι για να συζητήσουν την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, καθώς στα σύνορά της με τη συγκεκριμένη χώρα έχουν αναφερθεί πέντε θάνατοι προσφύγων - μεταναστών, τις τελευταίες ημέρες.  

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχία για τους μετανάστες οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στα σύνορα και παρότρυνε τη Βαρσοβία να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) να επιχειρήσει στην περιοχή για να βοηθήσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Μπαράζ επαφών του Πολωνού πρωθυπουργού για τη συνοριακή κρίση
Ο Πολωνός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, οι οποίες επίσης έχουν υποστεί τη μεταναστευτική πίεση στα σύνορά τους, ενώ εντός της εβδομάδας θα...
Μπαράζ επαφών του Πολωνού πρωθυπουργού για τη συνοριακή κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Σοβαρά επεισόδια στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με πέτρες, αύρες και δακρυγόνα
Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των παγιδευμένων στη νεκρή ζώνη προσφύγων - μεταναστών και των βαριά οπλισμένων Πολωνών συνοριοφυλάκων. Το Μινσκ ανακοίνωσε ότι ανοίγει έρευνα για τις «ενέργειες των...
Σοβαρά επεισόδια στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, με πέτρες, αύρες και δακρυγόνα
ΕΥΡΩΠΗ
Πινγκ πονγκ θανάτου με θύματα πρόσφυγες
Ο Λευκορώσος δικτάτορας καταγγέλλεται ευρέως ότι εργαλειοποιεί χιλιάδες πρόσφυγες, δημιουργώντας τεχνηέντως μια εστία κρίσης στην Ε.Ε. σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος του.
Πινγκ πονγκ θανάτου με θύματα πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Εκκενώθηκε ο πρόχειρος καταυλισμός στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας
Το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε ότι οι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στο δάσος μεταφέρθηκαν σε μια αποθήκη, εκκενώνοντας τον άτυπο καταυλισμό που είχε στηθεί κοντά στα σύνορα με...
Εκκενώθηκε ο πρόχειρος καταυλισμός στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας