• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.3°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 18.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 10.3°C / 14.9°C
  4 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 16.9°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 18.0°C
  3 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.9°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 17.9°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.5°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.5°C
  4 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.6°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  82%
φωτογραφία 24703669 © Meryll | Dreamstime.com

Η κλιματική αλλαγή επιφέρει μακροπρόθεσμα διαγενεακή «αδικία»

 • A-
 • A+

Οι άνθρωποι που γεννιούνται σήμερα θα υποστούν πολλαπλά θερμά κύματα και άλλες κλιματικές καταστροφές στη διάρκεια της ζωής τους συγκριτικά με τους παππούδες τους, σύμφωνα με έρευνα.

Η πρόσφατη μελέτη είναι η πρώτη που αξιολόγησε την εμπειρία ακραίων κλιματικών αλλαγών από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη «διαγενεακή αδικία» που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι ένα παιδί που γεννήθηκε το 2020 θα έρθει αντιμέτωπο κατά μέσο όρο με 30 κύματα καύσωνα στη ζωή του, θα βιώσει, δηλαδή, επτά φορές περισσότερα θερμά κύματα από εκείνο που γεννήθηκε τη δεκαετία του 60, ακόμη και αν οι χώρες εκπληρώσουν τις πρόσφατες δεσμεύσεις τους για μείωση των μελλοντικών εκπομπών άνθρακα.

Ωστόσο, η ταχεία μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίου για τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου-κάτω- θα περιορίσει σχεδόν στο μισό τους καύσωνες που θα αντιμετωπίσουν τα σημερινά παιδιά, ενώ η διατήρηση 2 βαθμών και άνω, θα ελαχιστοποιήσει τον αριθμό κατά ένα τέταρτο.

Πρωταρχική υποχρέωση της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα Cop26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, είναι η δέσμευση των χωρών με τις περισσότερες εκπομπές αερίων για μεγαλύτερες περικοπές, με στόχο την αποκατάσταση της κλιματικής δικαιοσύνης. Οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι νεαροί διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους σε όλο τον κόσμο και διαμαρτύρονται για το περιβαλλοντικό πρόβλημα, επισημαίνουν ότι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο εκείνοι που δεν έχουν την πραγματική ευθύνη.

«Τα αποτελέσματά της έρευνας υπογραμμίζουν μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των νέων γενεών και απαιτούν δραστικές μειώσεις των εκπομπών για να διασφαλιστεί το μέλλον τους», δήλωσε ο καθηγητής Γουίμ Θίερι , στο Vrije Universiteit Brussel στο Βέλγιο και ο οποίος ηγήθηκε της παρούσας έρευνας.

Η ερευνήτρια Κάτια Φρίλερ, στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για τις Επιδράσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Γερμανία και μέλος της ομάδας μελέτης, δήλωσε: «Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε ‘ελαφρύνουμε’ το μέλλον παιδιών μας εάν καταφέρουμε περιορίσουμε τη θέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, μειώνοντας σταδιακά τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Είναι μια τεράστια ευκαιρία ».

Ο Λιο Χίκμαν, συντάκτης του «Carbon Brief», δήλωσε: «Αυτά τα νέα ευρήματα ενισχύουν την έρευνα του 2019, η οποία έδειξε ότι τα σημερινά παιδιά θα πρέπει να έρχονται αντιμέτωπα με οκτώ φορές λιγότερο CO2 κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τους παππούδες τους, εάν η θερμοκρασία του πλανήτη καταφέρει να διατηρηθεί 1,5 βαθμό Κελσίου κάτω».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», συνδύασε προβολές ακραίων γεγονότων από εξελιγμένα μοντέλα κλιματικών υπολογιστών, με λεπτομερή δεδομένα πληθυσμού και προσδόκιμου ζωής και παγκόσμιες τροχιές θερμοκρασίας από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι αυξήσεις των κλιματικών επιπτώσεων που υπολογίζονται για τους σημερινούς νέους είναι πιθανό να είναι αρκετά «υποτιμημένες», καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα σε ένα χρόνο έπρεπε να ομαδοποιηθούν και η αύξηση της έντασης των αλλαγών στο κλίμα δεν υπολογίστηκε.

Υπήρξε σημαντική περιφερειακή διακύμανση στα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα 53 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία μεταξύ 2016 και 2020 θα βιώσουν περίπου τέσσερις φορές πιο ακραία γεγονότα στη ζωή τους υπό τις τρέχουσες υποσχέσεις εκπομπών, αλλά τα 172 εκατομμύρια παιδιά της ίδιας ηλικίας στην υποσαχάρια Αφρική αντιμετωπίζουν 5,7 φορές πιο ακραία γεγονότα.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μια δυσανάλογη επιβάρυνση για τις νέες γενιές στον παγκόσμιο νότο», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Ακτιβιστής από τη Νότια Κορέα που συμμετείχε στην παγκόσμια απεργία για το κλίμα την Παρασκευή, δήλωσε: «Οι χώρες του παγκόσμιου βορρά πρέπει να ωθήσουν τις κυβερνήσεις να θέσουν τη δικαιοσύνη και την ισότητα στο επίκεντρο της κλιματικής δράσης».

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο εκείνοι ηλικίας κάτω των 40 ετών σήμερα θα ζήσουν για να δουν τις συνέπειες των πεπραγμένων. Όσοι είναι μεγαλύτεροι θα έχουν πεθάνει προτού οι επιπτώσεις αυτών των επιλογών φανούν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Κλιματική αλλαγή: Οι «ευάλωτοι» κινδυνεύουν να πέσουν θύματα οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης
Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε αγροτικές περιοχές να μεταναστεύσουν σε πόλεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες για σεξουαλική ή και οικονομική εκμετάλλευση , προειδοποιεί ερευνητική...
Κλιματική αλλαγή: Οι «ευάλωτοι» κινδυνεύουν να πέσουν θύματα οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης
ΕΥΡΩΠΗ
Μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση ζητούν 7 στους 10 από την Ε.Ε.
Νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί πάνω από 400.000 πρόωρους θανάτους στην Ε.Ε. κάθε χρόνο, την ώρα που μελέτη τη συνδέει για πρώτη φορά με αρκετές νέες παθήσεις.
Μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση ζητούν 7 στους 10 από την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Κλίμα
«Οι διαρκείς καύσωνες, τα ρεκόρ θερμοκρασιών και οι επαναλαμβανόμενες ξηρασίες, αποτελούν μόνο μια μικρή πρόγευση από τις καταστροφές που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη», γράφει η «Λε Μοντ»,...
Κλίμα
ΕΥΡΩΠΗ
ΕΟ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη διάσκεψη COP26
«Ακολουθώντας την ευρωενωσιακή στρατηγική, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στα "πράσινα μονοπώλια" παραδίδοντάς τους κυριολεκτικά "γη και ύδωρ"».
ΕΟ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη διάσκεψη COP26
ΕΥΡΩΠΗ
Έφοδοι και συλλήψεις μελών της «Ντραγκέτα» σε Γερμανία Ιταλία και Βουλγαρία
Στο πλαίσιο ευρωπαϊκής έρευνας για φορολογική απάτη Βουλγαρία Γερμανία και Ιταλία συνεργάζονται για την εξάρθρωση της ιταλικής μαφίας- Η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε συλλήψεις και συντονισμένες εφόδους...
Έφοδοι και συλλήψεις μελών της «Ντραγκέτα» σε Γερμανία Ιταλία και Βουλγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Αυστρία: Σύλληψη για καταστροφή στοιχείων στην έρευνα κατά Κουρτς
Στην πρώτη σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά κατά του προσφάτος παραιτηθέντος καγκελάριου προχώρησαν οι αυστριακές αρχές. Πρόκειται για υπάλληλο ινστιτούτου δημοσκοπήσεων.
Αυστρία: Σύλληψη για καταστροφή στοιχείων στην έρευνα κατά Κουρτς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας