• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 21.8°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.9°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 22.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 16.4°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 18.9°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.7°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.3°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  3 BF
  63%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 18.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 22.0°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.0°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  59%
EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Νομικές διαδικασίες Κομισιόν κατά Ελλάδας και Κύπρου

 • A-
 • A+
Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα επειδή δεν εφαρμόζει ορθά τους κανόνες της ΕΕ για τα μεταχειρισμένα οχήματα που αγοράζονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η εθνική διαδικασία φορολογικής ταξινόμησης αποθαρρύνει τη διάθεση μεταχειρισμένων οχημάτων σε κυκλοφορία στην Ελλάδα υπέρ της πώλησης παρόμοιων προϊόντων που διατίθενται στην εγχώρια αγορά. 
 
Επιπλέον, η Ελλάδα απαγορεύει την ταξινόμηση συγκεκριμένων κατηγοριών μεταχειρισμένων οχημάτων που έχουν αγοραστεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν κρίνει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και την απαγόρευση εισαγωγής φορολογικής μεταχείρισης που εισάγει διακρίσεις για τα προϊόντα (άρθρα 34, 36 και 110 ΣΛΕΕ). 
 
Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην παρούσα προειδοποιητική επιστολή. Εάν δεν ενεργήσει εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, να προχωρήσει δηλαδή τις διαδικασίες με προοπτική το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 
 
Επίσης, η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και την Κύπρο να επικαιροποιήσουν την εθνική νομοθεσία για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
 
Δύο μήνες προθεσμία να απαντήσει έδωσε η Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο για το πότε θα ενσωματώσουν την οδηγία για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίες εγκαταστάσεις καύσης (οδηγία (ΕΕ) 2015/2193) στην εθνική τους νομοθεσία. Αλλιώς θα ξεκινήσει νομική διαδικασία σε βάρος τους. Το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία και την Αυστρία.
 
Η εν λόγω οδηγία αποσκοπεί στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω του καθορισμού οριακών τιμών εκπομπών για τις μεσαίες μονάδες καύσης. Οι μονάδες αυτές χρησιμοποιούνται για μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η θέρμανση και η ψύξη οικιακών ή οικιστικών χώρων και η παροχή θερμότητας ή ατμού για βιομηχανικές διεργασίες. Αποτελούν σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης από διοξείδιο του θείου, οξείδιο του αζώτου και σκόνη. 
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με τη φιλοδοξία της μηδενικής ρύπανσης, δίνει έμφαση στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. 
 
Οι τέσσερις χώρες δεν έχουν μεταφέρει σωστά την εν λόγω οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στα τέσσερα κράτη μέλη. 
 
Κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος έχει πλέον δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσει στην επιστολή και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που ανέφερε η Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.
 
Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και τη Φινλανδία επίσης να τροποποιήσουν τη μεταφορά της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών.
Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στη Φινλανδία και την Ελλάδα λόγω εσφαλμένης μεταφοράς της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών (BRRD, 2014/59/ΕΕ). 
 
Η εν λόγω οδηγία αποτελεί κεντρικό στοιχείο του ρυθμιστικού πλαισίου που θεσπίστηκε για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και υγιέστερου χρηματοπιστωτικού τομέα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
 
Αποτελεί ορόσημο για την τραπεζική ένωση της ΕΕ, δεδομένου ότι οι κανόνες της BRRD εξοπλίζουν τις εθνικές αρχές με τα απαραίτητα εργαλεία και εξουσίες για τον μετριασμό και τη διαχείριση της δυσπραγίας ή της πτώχευσης τραπεζών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. 
 
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες που βρίσκονται στα πρόθυρα της αφερεγγυότητας μπορούν να αναδιαρθρωθούν, χωρίς οι φορολογούμενοι να πρέπει να πληρώσουν για τις τράπεζες που χρεοκοπούν, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η προθεσμία για τη μεταφορά των κανόνων αυτών στο εθνικό δίκαιο ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2014. 
 
Η Ελλάδα και η Φινλανδία είχαν κοινοποιήσει την πλήρη μεταφορά της οδηγίας. Μετά από εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των κοινοποιηθέντων μέτρων, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες διατάξεις της οδηγίας δεν έχουν μεταφερθεί σωστά στο εθνικό δίκαιο. Η εσφαλμένη μεταφορά αφορά τις διατάξεις του πλαισίου ανάκαμψης και εξυγίανσης των τραπεζών που σχετίζονται με τους όρους για την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση (Φινλανδία) και τις εξαιρέσεις από το bail-in (Ελλάδα). 
 
Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση από τα εν λόγω κράτη μέλη εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη.
Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο λόγω εσφαλμένης μεταφοράς του κανόνα περί περιορισμού των τόκων της οδηγίας για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής (άρθρο 4 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/1164 του Συμβουλίου). 
 
Η Κύπρος κάνει χρήση της δυνατότητας εξαίρεσης των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων από τους κανόνες περιορισμού των τόκων της οδηγίας κατά της φοροαποφυγής. 
Ωστόσο, η αντίστοιχη εγχώρια νομοθεσία υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες εξαιρέσεις και παρέχει απεριόριστη δυνατότητα έκπτωσης των τόκων για τους σκοπούς του φόρου εισοδήματος εταιρειών για τις οντότητες τιτλοποίησης, οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται ως "χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις" σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4412/2016. 2(5) της οδηγίας. 
 
Εάν η Κύπρος δεν ενεργήσει εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ανησυχία Κομισιόν για την πετρελαιοκηλίδα στις κυπριακές ακτές
Ανήσυχη δηλώνει η Κομισιόν για την πετρελαιοκηλίδα που απειλεί τις κυπριακές ακτές. Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι ένα σκάφος καθαρισμού είναι ήδη στην Κύπρο για να συνδράμει.
Ανησυχία Κομισιόν για την πετρελαιοκηλίδα στις κυπριακές ακτές
ΕΥΡΩΠΗ
Μεγάλο ευρω-μέτωπο ενάντια στην ομοφοβία Ουγγαρίας, Πολωνίας
Εντονη κατακραυγή εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές για την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν και τον νόμο του κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Πέντε πολιτικές ομάδες του...
Μεγάλο ευρω-μέτωπο ενάντια στην ομοφοβία Ουγγαρίας, Πολωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν εγκρίνει ελληνικό σχέδιο ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τουριστικού τομέα
Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Κομισιόν, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, σχέδιο ύψους 800 εκατ. ευρώ που θα παρέχει στήριξη σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.
Η Κομισιόν εγκρίνει ελληνικό σχέδιο ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τουριστικού τομέα
ΕΥΡΩΠΗ
Το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως υιοθετεί η Κομισιόν
Οι νέοι κανόνες θα εφαρμόζονται άμεσα και με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη βάσει ενός διαχρονικού ορισμού της τεχνητής νοημοσύνης.
Το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως υιοθετεί η Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας