• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.6°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 27.7°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 29.3°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.9°C
  0 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.1°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  55%
AP Photo/Markus Schreiber, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τέσσερις στον δρόμο για την καγκελαρία

 • A-
 • A+
Γερμανοί ευρωβουλευτές από τις τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες απαντούν στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.» για τις προτεραιότητες των υποψήφιων καγκελάριων, τα κριτήρια της κυβερνητικής συνεργασίας και τις προθέσεις των κομμάτων τους για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Στραμμένα στη Γερμανία είναι τα βλέμματα της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Τα αποτελέσματα των εκλογών για την καγκελαρία της χώρας αναμένονται με προσμονή, αφού θα επηρεάσουν τη ρότα που θα πάρει το Βερολίνο αλλά και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τις απόψεις τεσσάρων Γερμανών ευρωβουλευτών, που εκπροσωπούν στις Βρυξέλλες τα κόμματα των βασικών υποψηφίων στις γερμανικές εκλογές.

Η Λένα Ντιπόν από τους Χριστιανοδημοκράτες, ο Ούντο Μπούλμαν, ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, η Σκα Κέλερ, ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πρασίνων, αλλά και ο Μάρτιν Σιρντεβάν, ευρωβουλευτής, συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κλήθηκαν να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις.

Αρχίζοντας από τις ομοιότητες, και οι τέσσερις δηλώνουν φιλοευρωπαϊστές, και βάζουν ως βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όλοι τους θέτουν το ζήτημα του κόστους της μετάβασης σε μια πιο πράσινη εποχή. Και εκεί αρχίζουν οι διαφορές. Η εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών υποστηρίζει την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας μετά την πανδημία, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αλλαγής του. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών προβάλλει τον δίκαιο μετασχηματισμό για την πράσινη ανάπτυξη. Οι Πράσινοι θέτουν απόλυτη προτεραιότητα στο κλίμα, η Αριστερά τη ρήξη με τη γερμανική «ορθοδοξία» της δημοσιονομικής λιτότητας.


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 1. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και γιατί ένας Γερμανός ψηφοφόρος να υποστηρίξει τον υποψήφιο της δικής σας παράταξης;
 2. Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα των εκλογών και ποια θα είναι η κόκκινη γραμμή για το κόμμα σας προκειμένου να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό;
 3. Σε περίπτωση που το κόμμα σας συμμετάσχει στον κυβερνητικό σχηματισμό, ποια θα είναι η πολιτική για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ποια θέση θα υιοθετήσετε για την κοινή εξωτερική πολιτική και τη «στρατηγική αυτονομία»;

Υποστηρίζουμε σταθερά την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας μετά την πανδημία

Λένα Ντιπόν, ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών

Ως κεντρώος υποψήφιος, ο Αρμιν Λάσετ πρεσβεύει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία, την οικονομική ανάκαμψη και μια σαφή θέση για την εσωτερική ασφάλεια. Το δυνατό του σημείο είναι η ικανότητα να εδραιώνει σύνθετες προκλήσεις σε διεθνές και εθνικό πλαίσιο, κάτι που έχει αποδείξει ως «υπουργός-πρόεδρος» (πρωθυπουργός) της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο Bundesrat (Ανω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου) και ως πρώην ευρωβουλευτής.

Σε αντίθεση με άλλους, θέτουμε επομένως την Ευρώπη στην κορυφή του προεκλογικού μας προγράμματος. Μόνο μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που μας περιμένουν, είτε πρόκειται για την εξωτερική και αμυντική πολιτική είτε για την οικονομική πολιτική είτε για την προστασία του χώρου Σένγκεν είτε για την Πράσινη Συμφωνία είτε για την ψηφιοποίηση είτε για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Για εμάς, η περιβαλλοντική και βιομηχανική πολιτική, η γεωργία και η προστασία του κλίματος δεν είναι αντίθετες, αλλά αλληλοεξαρτώνται. Δεν ανεχόμαστε την εγκληματικότητα και τις περιοχές ανομίας, αλλά υποστηρίζουμε τη συνεπή ενίσχυση του κράτους Δικαίου και της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο πλαίσιο των οργανισμών μας, όπως η Europol και η Frontex.

Μετά τις εκλογές, από πλευράς μας δεν θα υπάρξει καμία συμμαχία με εξτρεμιστές, είτε αριστερούς είτε δεξιούς. Ολα τα υπόλοιπα θα αποφασιστούν μετά τις εκλογές - μέχρι τότε αλλά και μετά την Κυριακή των εκλογών θα ζητήσουμε κάθε στήριξη στο περιεχόμενό μας και στο πρόγραμμά μας.

Η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Οι αδυναμίες και οι αποτυχίες του παρελθόντος έχουν αναδειχθεί ξεκάθαρα. Προκειμένου να βγούμε από την κρίση ενωμένοι και ισχυρότεροι, στηρίξαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και συμφωνήσαμε να αναλάβουμε το χρέος για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι ζωτικής σημασίας τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για έργα προσανατολισμένα στο μέλλον με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, ώστε η οικονομία στην Ευρώπη να μπορέσει να ανακτήσει τα βήματά της μετά την κρίση.

Υποστηρίζουμε την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας μετά την πανδημία. Οι υπάρχουσες διακριτικές εξουσίες πρέπει να μειωθούν και τα κριτήρια να μεταρρυθμιστούν, χωρίς να μαλακώσουν. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε οικονομικές εξαρτήσεις - οδηγός μας είναι η αυτοπεποίθηση και τα ισχυρά κράτη-μέλη που χειρίζονται υπεύθυνα τις αρχές της λογοδοσίας και της ευθύνης. Ειδικά η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι η συνεπής εφαρμογή των κριτηρίων οδηγεί σε οικονομική επιτυχία και σταθερότητα.

Παράλληλα, η πανδημία έχει μετατοπίσει σημαντικά και τη διεθνή ισορροπία δυνάμεων. Η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική αλλά και στην αμυντική πολιτική, αν θέλει να διατηρήσει το μοναδικό σύνολο αξιών της, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, και να υπερασπιστεί το βάρος της στη διεθνή σκηνή.

Ενα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς την ανάληψη κοινής ευθύνης. Οσον αφορά τα ζητήματα στρατηγικής αυτονομίας, πρέπει να μειώσουμε σταδιακά τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες και να σταθεροποιήσουμε και πάλι αρμοδιότητες και οικονομικούς τομείς με μεγαλύτερη συνέπεια στην Ενωση. Η ευρωπαϊκή παραγωγή τσιπς είναι εξίσου κρίσιμη εδώ όσο και η συνεπής χρήση κοινών δομών, για παράδειγμα, των ευρωπαϊκών ομάδων μάχης. Τα κράτη-μέλη μπορούν και πρέπει επιτέλους να τολμήσουν να κάνουν περισσότερα - αρχής γενομένης από την απαίτηση ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας στο Συμβούλιο.

«Η πράσινη μετάβαση χωρίς ισχυρή κοινωνική διάσταση θα αποτύχει»

Ούντο Μπούλμαν, ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών

Χρειαζόμαστε μια προοδευτική νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας και δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε έτσι. Ούτε μήνα δεν έχουμε για χάσιμο στον αγώνα κατά της κοινωνικοοικονομικής ανισότητας, της κλιματικής αλλαγής ή των παγκόσμιων συνεπειών της Covid-19.

Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς πειραματισμούς ή εθνικιστικές τάσεις. Με μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SPD, η Γερμανία θα επενδύσει στο ευρωπαϊκό μέλλον και δεν θα αμφισβητήσει ούτε την Ε.Ε. ούτε το νόμισμά της. Οπως έδειξε για άλλη μία φορά η πανδημία, η πολυμέρεια και η αλληλεγγύη είναι τα κλειδιά για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

Γνωρίζουμε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα αυτής της γενιάς, αλλά το σχέδιό μας βλέπει πέρα από τη μείωση των ρύπων. Δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω τους πιο ευάλωτους σε αυτόν τον μετασχηματισμό. Αντίθετα, πρέπει να τον κάνουμε χωρίς αποκλεισμούς, επενδύοντας σε περιοχές που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα και εκπαιδεύοντας τους εργαζομένους ώστε να προετοιμαστούν για την οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Αυτός ο μετασχηματισμός πρέπει να έχει ισχυρή κοινωνική διάσταση, αλλιώς δεν θα είναι επιτυχής.

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα, καθώς και υψηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή και σταθερά επίπεδα συντάξεων που θα δημιουργήσουν περισσότερη δικαιοσύνη και ισότητα στη Γερμανία.

Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευσή μας προς τους συμμάχους μας: την Ε.Ε., τους διατλαντικούς εταίρους μας και το ΝΑΤΟ. Διότι οι σημερινές κρίσεις μπορούν να επιλυθούν μόνο από κοινού.

Επίσης, πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο με ισχυρή αγοραστική δύναμη στα κράτη-μέλη και χρειαζόμαστε καλή συνεργασία στην παγκόσμια σκηνή σε θέματα όπως η παγκόσμια φορολογία και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ανθρώπινης ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Η κοινωνικοοικονομική ισότητα πρέπει να επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και να βασιστούμε σε ισχυρή συνεργασία με τον παγκόσμιο Νότο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Ολαφ Σολτς ως υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος έχει δείξει και στην ευρωπαϊκή σκηνή ότι η γερμανική σοσιαλδημοκρατία -σε αντίθεση με τον συντηρητικό προκάτοχό του- στηρίζει τα μέτρα κατά της λιτότητας. Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SPD θα συνεχίσει αυτή την πολιτική προσέγγιση που βασίζεται στις επενδύσεις, επίσης επειδή ο κοινωνικο-οικολογικός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19 δείχνουν πόσο επειγόντως πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον και να ανοίξουμε δημοσιονομικούς χώρους στα κράτη-μέλη μας.

Τέλος, τα στρατηγικά λάθη που έγιναν στο Αφγανιστάν υπενθυμίζουν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να τα καταφέρει καλύτερα στη διεθνή σκηνή, ιδίως σε κρίσιμες καταστάσεις όπως αυτή. Πρέπει να βελτιώσουμε τον συντονισμό και τη συνεργασία μας και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οταν ζητάμε μια ισχυρή Ε.Ε. στον κόσμο, εννοούμε ότι η Ε.Ε. πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστος και ακόμη πιο ενεργός εταίρος στα πολυμερή δίκτυα, να μιλήσει μια σαφή γλώσσα και να δεσμευτεί σε έργα με μακροπρόθεσμη προοπτική. Για τον λόγο αυτό πιέζουμε επίσης για έναν μεταρρυθμισμένο ΠΟΕ, για να διαμορφώσουμε το εμπόριο παγκοσμίως, να το καταστήσουμε μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης, να αναβαθμίσουμε τις κοινωνίες και να ενδυναμώσουμε τους εταίρους. Πρέπει να δώσουμε μια πραγματική προοπτική στον παγκόσμιο Νότο και στις χώρες-εταίρους μας σε όλο τον κόσμο.

Μια κυβέρνηση χωρίς Πράσινους είναι σαν το κλίμα χωρίς προστασία

Σκα Κέλερ, συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων (Bündnis 90/Die Grünen)

Η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι η τελευταία που θα μπορέσει ακόμη να μετριάσει την κλιματική κρίση. Τα άλλα κόμματα μιλούν για την προστασία του κλίματος, αλλά τα τελευταία 16 χρόνια δίστασαν να κάνουν κάτι. Το Bündnis 90/Die Grünen θα εφαρμόσει στην πράξη την προστασία του κλίματος.

Ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα, η Γερμανία έχει τη δύναμη και την ευθύνη να δείξει τον δρόμο και να βρει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουμε για να ηγηθούμε της χώρας: η Αναλέν Μπέρμποκ είναι η υποψήφιά μας για καγκελάριος ως γυναίκα του νέου ξεκινήματος. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ευημερία φιλική προς το κλίμα. Με ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, θα καταστήσουμε τη χώρα μας συμβατή με τον στόχο της μείωσης 1,5 βαθμού. Θα επενδύσουμε 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στον κοινωνικο-οικολογικό μετασχηματισμό, δημιουργώντας έτσι ασφαλείς θέσεις εργασίας και εκσυγχρονίζοντας τη χώρα. Θα φέρουμε την κοινωνική ασφάλιση στην επικαιρότητα. Ειδικά για εκείνους που θα νιώσουν περισσότερο τη μετάβαση, θα δημιουργήσουμε μια εκσυγχρονισμένη βασική παροχή και θα εξασφαλίσουμε καλή εργασία, για παράδειγμα μέσω ενός υψηλότερου κατώτατου μισθού 12 ευρώ.

Για εμάς, οι οικογένειες και τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε καλούς παιδικούς σταθμούς και σχολεία, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του. Ενισχύουμε τις οικογένειες με απλή και δίκαιη στήριξη: το βασικό επίδομα τέκνων. Δεσμευόμαστε για μια Ευρώπη ικανή να δράσει, ως εγγυητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, των κοινωνικών και οικολογικών προτύπων. Οπότε μετά τις εκλογές, οι Bündnis 90/Die Grünen είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε άλλη μία κυβέρνηση που αρνείται τη συνεπή προστασία του κλίματος, και μια κυβέρνηση χωρίς τους Πράσινους είναι σαν το κλίμα χωρίς προστασία. Θέλουμε επίσης μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που αναλαμβάνει την ευθύνη στον κόσμο.

Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για εμάς αυτό σημαίνει να αποτρέψουμε την υπερβολική πίεση για περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις και να επιτρέψουμε την περαιτέρω αύξηση των μελλοντικών επενδύσεων σε όλα τα κράτη-μέλη. Οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες, η καλή παροχή υγειονομικής περίθαλψης και η εκπαίδευση πρέπει να ενισχυθούν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Θέλουμε να εδραιώσουμε το νεοσύστατο Ταμείο Ανάκαμψης και να το μετατρέψουμε σε μόνιμο μέσο επενδύσεων και σταθεροποίησης υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. παρέχοντάς του τα δικά του έσοδα: η Ε.Ε. θα πρέπει να λαμβάνει τα έσοδα από τον φόρο των διασυνοριακών ρύπων, ενώ η φορολόγηση των πλαστικών και ψηφιακών εταιρειών και, αν είναι δυνατόν, των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Το σημείο εκκίνησης για την πράσινη πολιτική μας είναι μια ενισχυμένη, ανθεκτική σε κρίσεις και αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. εντός των συνόρων μας και τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου εκτός των συνόρων μας. Ακριβώς επειδή οι Bündnis 90/Die Grünen είναι πεπεισμένοι Ευρωπαίοι, αγωνιζόμαστε για τη συνεχή εξέλιξη της Ενωσης.

Θα εργαστούμε για μια ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών, η οποία μειώνει την εξάρτηση από τρίτες χώρες σε κρίσιμους τομείς και διευρύνει την κυριαρχία και τη στρατηγική ικανότητα δράσης. Ο στόχος είναι να εξισορροπήσουμε τη συνεργασία, όπου είναι δυνατόν, και την ανεξαρτησία, όπου είναι απαραίτητο.

Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μια προοδευτική κεντροαριστερή κυβέρνηση

Μάρτιν Σιρντεβάν, συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ε.Κ.

Προτεραιότητα του κόμματός μας είναι η διανεμητική δικαιοσύνη. Επιδιώκουμε να έρθουμε σε ρήξη με τη γερμανική ιδεολογία της δημοσιονομικής λιτότητας και των αντεργατικών πολιτικών. Αντ’ αυτού, το σχέδιό μας είναι να ενισχύσουμε τις μισθολογικές διεκδικήσεις και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, να δημιουργήσουμε αξιοπρεπή κατώτατα όρια κοινωνικής προστασίας καθώς και ένα ανώτατο όριο στις αυξήσεις των ενοικίων και να ξεκινήσουμε μια μαζική εκστρατεία δημόσιων επενδύσεων για να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Αυτοί οι στόχοι θα απαιτήσουν μια σταθερή βάση δημόσιων εσόδων. Οπότε, θα ήθελα να προσθέσω ότι η φορολογική δικαιοσύνη θα είναι το κλειδί για την υλοποίηση των φιλοδοξιών μας. Θα διασφαλίσουμε ότι οι πλούσιοι, οι μεγαλοεπενδυτές και οι εταιρείες θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους, ενώ παράλληλα θα ελαφρύνουμε το βάρος για την πλειονότητα των εργαζομένων.

Στο τέλος της ημέρας των εκλογών, αναμένω ότι θα έχουμε λόγους να γιορτάζουμε με έναν σταθερό αριθμό αντιπροσώπων που θα ενισχύσει τη φωνή μας στο Κοινοβούλιο.

Η Γερμανία χρειάζεται μια ισχυρή Αριστερά και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μια προοδευτική κεντροαριστερή κυβέρνηση. Πιθανές συνομιλίες συνασπισμού θα μπορούσαν να είναι επιτυχείς, καθώς υπάρχει σημαντική επικάλυψη μεταξύ των προγραμμάτων των κομμάτων μας, ιδίως όσον αφορά την κοινωνική πολιτική. Ωστόσο, δεν θα αποδεχθούμε την εκποίηση των προγραμματικών μας θέσεων. Ενας προοδευτικός συνασπισμός πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δημιούργησε το σιδερένιο κλουβί της λιτότητας που περιόρισε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και οικονομίες. Καταπνίγει τις δημόσιες επενδύσεις, περιορίζει τις ικανότητες των κρατών-μελών να διαχειρίζονται τις οικονομικές κρίσεις και υποτάσσει τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων στην πειθαρχία των επενδυτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αγωνιζόμαστε για μια Ε.Ε. που θα γυρίσει την πλάτη σε αυτό το σύμφωνο. Αν δεν μπορούμε να το καταργήσουμε, δεδομένων των συσχετισμών δυνάμεων στην Ε.Ε., πρέπει να το χαλαρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η καθιέρωση του δημοκρατικού ελέγχου της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., η προώθηση των δημόσιων επενδύσεων και η διεύρυνση των δυνατοτήτων για προγράμματα δημοσιονομικής τόνωσης. Επιπλέον, πρέπει να εξετάσουμε επιλογές για την αποδυνάμωση της πίεσης των χρηματοπιστωτικών αγορών στα δημόσια οικονομικά, π.χ. μέσω ενός νέου ρόλου για την ΕΚΤ. Εν ολίγοις, θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία ενός νέου συμφώνου ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που θα διευκολύνει τη δημοσιονομική πολιτική με βάση τον δημοκρατικό έλεγχο.

Στα στρατηγικά θέματα, θα πρέπει να εξετάσουμε τη σημασία της μεγαλύτερης αυτονομίας σε βασικούς τομείς, όπως ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας και ο τομέας της υγείας, για παράδειγμα, στην παραγωγή φαρμάκων, εμβολίων και ιατρικών προμηθειών. Αλλά από τότε που η καταστροφή στο Αφγανιστάν έδειξε ξεκάθαρα την αποτυχία της στρατιωτικοποιημένης εξωτερικής πολιτικής, είμαι περισσότερο από ποτέ πεπεισμένος ότι η στρατιωτική ένωση είναι αδιέξοδο. Αντί να χρηματοδοτείται το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, τα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών.


! Διαβάστε στο «Θέμα της “Εφ.Συν.”» του Σαββατοκύριακου: Η καγκελαρία στη μετα-Μέρκελ εποχή. Οι εκλογές και τα διακυβεύματά τους για τη Γερμανία και την Ευρώπη

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Προβάδισμα Σολτς στο πρώτο ντιμπέιτ των γερμανικών εκλογών
Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς ήταν πιο ήρεμος από τον Λάσετ (Χριστιανική Ένωση) και την Μπέρμποκ (Πράσινοι) κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ και δεν έκρυψε τη στρατηγική του να παρουσιάσει τον εαυτό του ως...
Προβάδισμα Σολτς στο πρώτο ντιμπέιτ των γερμανικών εκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
«Τρίζει» η καρέκλα του Λάσετ - Μόνη ελπίδα η πρόταση σε Πράσινους και FDP
Πιέζει το SPD για την έναρξη των συνομιλιών με Πράσινους και Φιλελεύθερους, ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Δε θέλουν άλλη μια συντηρητική κυβέρνηση οι Γερμανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
«Τρίζει» η καρέκλα του Λάσετ - Μόνη ελπίδα η πρόταση σε Πράσινους και FDP
ΕΥΡΩΠΗ
Ανταπόκριση από τη Γερμανία των ομοσπονδιακών εκλογών
Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Η «Εφ.Συν.» έζησε από κοντά τον παλμό στις τελευταίες συγκεντρώσεις των βασικών υποψηφίων.
Ανταπόκριση από τη Γερμανία των ομοσπονδιακών εκλογών
ΕΥΡΩΠΗ
Στη Μέρκελ ρίχνει ο Σόιμπλε το φταίξιμο για τα χάλια του CDU
Με την απόφασή της το 2018 να παραιτηθεί από την προεδρία του CDU, αλλά να παραμείνει καγκελάριος μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, προκάλεσε έμμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επίδοξος...
Στη Μέρκελ ρίχνει ο Σόιμπλε το φταίξιμο για τα χάλια του CDU
ΕΥΡΩΠΗ
Αγωνία στις Βρυξέλλες για τις εκλογές στη Γερμανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με ανυπομονησία να δει πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές στη μεγαλύτερη οικονομία της, καθώς η θητεία της Άνγκελα Μέρκελ πλησιάζει στο τέλος της.
Αγωνία στις Βρυξέλλες για τις εκλογές στη Γερμανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας