• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.8°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.0°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.4°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 19.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.7°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  6 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.8°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  61%
AP Photo/Matt Dunham

Αντιμέτωποι με φυλάκιση ακτιβιστές για το κλίμα στη Βρετανία επειδή κλείνουν δρόμους

 • A-
 • A+

Ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος στη Βρετανία που έχουν αποκλείσει επανειλημμένα τον πιο πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο της χώρας αντιμετωπίζουν πιθανή φυλάκιση, κατόπιν δικαστικής διαταγής, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών.

Μέλη της εκστρατείας Insulate Britain έκλεισαν τμήματα του αυτοκινητόδρομου M25 του Λονδίνου, που περιβάλλει τη βρετανική πρωτεύουσα, πέντε φορές μέσα σε μια εβδομάδα, προχωρώντας σε καθιστική διαμαρτυρία, ζωγραφίζοντας το όνομα της ομάδας τους στο οδόστρωμα και υψώνοντας πλακάτ μπροστά από τα αυτοκίνητα. Διαμαρτυρίες έγινες και σε άλλους αυτοκινητόδρομους.

Η αστυνομία έχει συλλάβει δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να βελτιώσει τη μόνωση των σπιτιών για να μειώσει τις εκπομπές από τη θέρμανση και την παροχή ενέργειας στα σπίτια.

«Η εισβολή σε αυτοκινητόδρομο είναι απερίσκεπτη και θέτει σε κίνδυνο ζωές», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σάπς. «Ζήτησα από τις Εθνικές Οδούς να ζητήσουν περιορριστικά μέτρα εναντίον των διαδηλωτών στον αυτοκινητόδρομο M25, τα οποία ο δικαστής χορήγησε χθες το βράδυ».

Η διαταγή αυτή σημαίνει ότι οι ακτιβιστές θα αντιμετωπίσουν το αδίκημα της ασέβειας έναντι του δικαστηρίου με πιθανή φυλάκιση εάν συνεχίσουν να αποκλείουν δρόμους.

Η εκπρόσωπος της Insulate Britain, Zoe Cohen, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές «καταλαβαίνουν ότι οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν είναι επειδή προσπαθήσαμε να κάνουμε την κυβέρνηση να μας προστατεύσει από τις προβλεπόμενες επιπτώσεις του κλιματικού χάους». «Αυτό συνεπάγεται την απώλεια όλων όσων αγαπάμε, της κοινωνίας μας, του τρόπου ζωής μας και του νόμου και της τάξης», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

Η Cohen είπε ότι ζητούν από την κυβέρνηση να αναβαθμίσει τη μόνωση σε κοινωνικές δομές έως το 2025 και σε όλα τα σπίτια έως το 2030, «επειδή αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές και να σωθούν ζωές από τη φτώχεια των καυσίμων».

Η ομάδα είπε ότι θα τερματίσει τις κινητοποιήσεις της μόλις ακούσει μια «ουσιαστική δέσμευση» της κυβέρνησης στα αιτήματά της.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία τέθηκε επίσημα σε ισχύ την Τετάρτη, απαγορεύει σε οποιονδήποτε «να μπλοκάρει, να θέσει σε κίνδυνο, να επιβραδύνει, να αποτρέψει ή να εμποδίσει την ελεύθερη ροή της κυκλοφορίας προς ή κατά μήκος ή εκτός του M25 για λόγους διαμαρτυρίας».

ΕΚΤ: Καλύτερη η πρόληψη

Το πρώτο stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το κλίμα δείχνει υψηλότερους κινδύνους αθέτησης δανείων για τράπεζες στη νότια Ευρώπη που πλήττεται από πυρκαγιά και υποστηρίζει ότι μια έγκαιρη και ομαλή στροφή στην πράσινη ενέργεια μπορεί να έχει κόστος-αλλά θα αποδώσει μακροπρόθεσμα στην οικονομία.

Η τράπεζα προειδοποίησε ότι τα δύο ακόμη αρνητικά σενάρια της-μια βιαστική προσπάθεια να καλύψει το πρόβλημα ή απλώς να μην κάνει τίποτα-ενέχει τον κίνδυνο για πολύ υψηλότερο κόστος και απώλειες στην οικονομική παραγωγή, ειδικά περαιτέρω σε βάθος 30 ετών.

Το stress test που δημοσιεύτηκε σήμερα συνέλεξε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε περισσότερες από 4 εκατομμύρια εταιρείες παγκοσμίως και 1.600 τράπεζες στην ευρωζώνη. Διερεύνησε τον αντίκτυπο στην οικονομική παραγωγή και τα τραπεζικά οικονομικά σε τρία σενάρια: μια ομαλή μετάβαση όπου λαμβάνονται τα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών εγκαίρως, ένα άτακτο σενάριο όπου τα μέτρα λαμβάνονται αργά και ένα τελικό σενάριο «καυτού κόσμου» όπου τα πράγματα παραμένουν ως έχουν.

Η ευρεία προσέγγιση ήταν ότι μια συντεταγμένη και γρήγορη μετάβαση «για την ελαχιστοποίηση του κόστους και τη μεγιστοποίηση των οφελών υπερτερεί του βραχυπρόθεσμου κόστους μετάβασης στην οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Ονόμασε μια πιο επιθετική προσέγγιση της ενεργειακής μετάβασης «χρυσή ευκαιρία» επειδή τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα υπερτερούν του αρχικού κόστους.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στις αλλαγές του καιρού θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές και συχνές φυσικές καταστροφές, οι οποίες θα επηρεάσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Τέτοιοι κίνδυνοι κατανέμονται άνισα στην Ευρώπη, με τις βόρειες περιοχές να είναι πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες και τις νότιες χώρες πιο εκτεθειμένες σε καύσωνες και πυρκαγιές. Και το κόστος της μετάβασης θα μπορούσε να πλήξει βιομηχανίες όπως η εξόρυξη άνθρακα και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου - και ενδεχομένως προβλήματα με την πιστοληπτική τους ικανότητα αλλά και στους πιστωτές τους εάν δεν εξοφληθούν τα δάνεια ή τα ομόλογα.

Το 2050, η πιθανότητα αθέτησης εταιρικών δανείων θα ήταν 8% υψηλότερη στο σενάριο του «καυτού κόσμου» σε σχέση με μια ομαλή μετάβαση για ένα μέσο χαρτοφυλάκιο δανείων, αλλά 30% πιο πιθανή για τις πιο ευάλωτες τράπεζες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι για τους ισολογισμούς των τραπεζών από το κόστος μετάβασης στην πράσινη ενέργεια κατανέμονται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Οι κίνδυνοι αθέτησης από την ίδια την κλιματική αλλαγή, με τη μορφή κακοκαιρίας και φυσικών καταστροφών, συγκεντρώθηκαν περισσότερο στις τράπεζες χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Μάλτα. Το ελληνικό μερίδιο των τραπεζικών δανείων που εκτέθηκαν σε υψηλό φυσικό κίνδυνο, δηλαδή η πιθανότητα οι δανειολήπτες να πληγούν από πυρκαγιά ή πλημμύρα και να μην πληρώσουν, ήταν πάνω από 90%. 

Πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ακτιβιστές για το κλίμα πέταξαν μπογιά με πυροσβεστικό όχημα στο ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας
Η περιβαλλοντική ομάδα Extinction Rebellion ανακοίνωσε πως οι ακτιβιστές της εκτόξευσαν 1.800 λίτρα κόκκινης μπογιάς στο υπουργείο Οικονομικών.
Ακτιβιστές για το κλίμα πέταξαν μπογιά με πυροσβεστικό όχημα στο ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Καταλήψεις σε δρόμους του Λονδίνου για την κλιματική αλλαγή
Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι καταλήψεις σε κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου από ακτιβιστές της οργάνωσης Extinction Rebellion, ζητώντας την άμεση λήψη δραστικών μέτρων από τη βρετανική κυβέρνηση για την...
Καταλήψεις σε δρόμους του Λονδίνου για την κλιματική αλλαγή
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανία: Προ των πυλών νέα κυβερνητικά μέτρα κατά ακτιβιστών για το κλίμα
Σκληρότερα μέτρα κατά ακτιβιστικών ομάδων που πραγματοποιούν δράσεις και παρεμβάσεις για κλιματικά ζητήματα αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση.
Βρετανία: Προ των πυλών νέα κυβερνητικά μέτρα κατά ακτιβιστών για το κλίμα
ΕΥΡΩΠΗ
Για στόχους ενόψει της συνόδου για το κλίμα στη Σκοτία καλεί ο Μπορέλ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να δεσμευτούν, μεταξύ άλλων, για την εξάλειψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Για στόχους ενόψει της συνόδου για το κλίμα στη Σκοτία καλεί ο Μπορέλ
ΕΥΡΩΠΗ
Ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος κάνουν καταλήψεις σε Λονδίνο-Παρίσι
Ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Extinction Rebellion προχώρησαν σε κατάληψη του αεροδρομίου Σίτι στο Λονδίνο και κεντρικής οδικής αρτηρίας στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την απουσία πολιτικών που θα...
Ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος κάνουν καταλήψεις σε Λονδίνο-Παρίσι
ΕΥΡΩΠΗ
Θερμοκρασίες Σαχάρας στη Βορ. Ευρώπη
Λιώνουν και τα... ρεκόρ από το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη. Χθες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς Κελσίου στο Παρίσι, διαλύοντας το ιστορικό ρεκόρ ζέστης από τότε που κρατούνται αρχεία, το 1873.
Θερμοκρασίες Σαχάρας στη Βορ. Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας