• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.2°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 12.4°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 16.8°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.4°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 6.2°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.5°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 19.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.8°C / 16.5°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 12.5°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  69%
AP PHOTO

Για κλίμα εκφοβισμού μιλά η Ε.Ε. – διαφανείς οι εκλογές λέει η Ρωσία

 • A-
 • A+

Η σημαντική πτώση του κόμματος του Πούτιν και η μεγάλη άνοδος του κομμουνιστικού κόμματος δεν ήταν τα μοναδικά σημεία που προκάλεσαν αίσθηση στις βουλευτικές εκλογές της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, υπήρξαν καταγγελίες για αποκλεισμούς υποψηφίων, νοθεία και εκλογική απάτη, ενώ η διαδικασία έγινε ουσιαστικά εν τη απουσία διεθνών παρατηρητών. 

Σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο, είπε ότι η Ε.Ε. παρατήρησε μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού, ενάντια σε όλες τις ανεξάρτητες επικριτικές φωνές και ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν χωρίς «αξιόπιστους» διεθνείς παρατηρητές.

Ο Πίτερ Στάνο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ για το ότι η Ρωσία απέτρεψε την ανάπτυξη ανεξάρτητων διεθνών παρατηρητών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από αναφορές τοπικών ανεξάρτητων παρατηρητών κατά τη διάρκεια των εκλογών, υπάρχουν ενδείξεις καταπίεσης σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης, σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανεξάρτητα ΜΜΕ και σε δημοσιογράφους. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της επιλογής που είχε ο ρωσικός λαός και περιόρισε επίσης την ικανότητά του να λάβει πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον υποψήφιο και να κάνει μια τεκμηριωμένη επιλογή κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις εκλογές στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και τους στόχους της συμφωνίας του Μινσκ και καλούμε τη Ρωσία να απέχει από ενέργειες που αντιβαίνουν στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που έκανε λόγο για «σοβαρές παραβιάσεις».

Η δήλωση Μπορέλ

...για τις εκλογές στη Ρωσία

Οι εκλογές για την Κρατική Δούμα, τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία πραγματοποιήθηκαν στις 17-19 Σεπτεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει σημαντικά το μέγεθος και τη μορφή της διεθνούς αποστολής παρατηρητών εκλογών του ΟΑΣΕ/ΟΔΔΥΑ εμπόδισε την ανάπτυξή της.

Η ΕΕ σημειώνει ότι ανεξάρτητες και αξιόπιστες πηγές αναφέρουν σοβαρές παραβιάσεις.

Κατά την προεκλογική περίοδο, υπήρξε αυξημένη καταστολή των πολιτικών της αντιπολίτευσης, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, καθώς και των δημοσιογράφων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιλογών των Ρώσων ψηφοφόρων και της ικανότητάς τους να λαμβάνουν πλήρη και ακριβή πληροφόρηση για τους υποψηφίους.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει τις έντονες ανησυχίες της για το συνεχές μοτίβο συρρίκνωσης του χώρου για την αντιπολίτευση, την κοινωνία των πολιτών και τις ανεξάρτητες φωνές σε ολόκληρη τη Ρωσία. Η ΕΕ καλεί την ηγεσία της Ρωσίας να αντιστρέψει αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.

Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών.

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία και, ως εκ τούτου, δεν αναγνωρίζει τις λεγόμενες εκλογές που διεξήχθησαν στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συμμετάσχουν κάτοικοι των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων εδαφών των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ουκρανία στις εκλογές της Κρατικής Δούμας, στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές είναι αντίθετη με το πνεύμα και τους στόχους των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη στην υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας.
 

Βερολίνο: Να αποσαφηνιστούν οι υποψίες 

Οι υποψίες για «μαζικές παρατυπίες» στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία πρέπει να «ληφθούν σοβαρά υπόψη» και να «αποσαφηνιστούν», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Υπάρχουν κατηγορίες από εκλογικούς παρατηρητές, μέλη της ρωσικής αντιπολίτευσης που μιλούν για μαζικές παρατυπίες και αυτές πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», δήλωσε στη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, εκφράζοντας λύπη για το ότι δεν υπήρχαν διεθνείς «εκλογικοί παρατηρητές» των εκλογών αυτών, που κέρδισε το κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία.

«Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα οριστικά αποτελέσματα», είπε ο Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία της Γερμανίας για την «απώλεια της πολιτικής ποικιλομορφίας» στη Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, λόγω της «αυξανόμενης πίεσης στην αντιπολίτευση και στην κοινωνία των πολιτών» στη Ρωσία. «Οι κατηγορίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και πρέπει επίσης να αποσαφηνιστούν», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Κρεμλίνο: Διαφανείς, ανταγωνιστικές και ακέραιες οι εκλογές

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε θετικά τις διεξαχθείσες βουλευτικές εκλογές, θεωρώντας ότι υπήρξαν διαφανείς, ανταγωνιστικές και ακέραιες, όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου. «Για τον Ρώσο πρόεδρο, αναμφίβολα, το κύριο ήταν και παραμένει η ανταγωνιστικότητα, η διαφάνεια και η ακεραιότητα των εκλογών που διεξήχθησαν. Σ’ αυτό το πλαίσιο φυσικά, αξιολογούμε ιδιαίτερα θετικά την διεξαχθείσα εκλογική διαδικασία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σχολιάζοντας κατά παράκληση των δημοσιογράφων τα αποτελέσματα άλλων κομμάτων ο Πεσκόφ είπε : «Πράγματι, το κομμουνιστικό κόμμα βελτίωσε το ποσοστό του. Υπάρχουν νέα κόμματα, τα οποία επίσης πήγαν αρκετά καλά». Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ψηφοφόροι στις εκλογές εκφράζουν τις προτιμήσεις τους. «Βλέπουμε παρ' όλα αυτά ότι η κύρια προτίμηση των ψηφοφόρων είναι η 'Ενιαία Ρωσία', το κυβερνών κόμμα».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία (στο 85% των εκλογικών τμημάτων), το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν κατέγραψε ποσοστό 49,76%, έναντι 19,61% του κομμουνιστικού κόμματος. Το αποτέλεσμα αυτό, που δεν είναι οριστικό, σηματοδοτεί μια οπισθοχώρηση σε σχέση με το 2016, όταν το κόμμα αυτό είχε εξασφαλίσει το 54% των ψήφων και είχε εκλέξει 334 βουλευτές. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιδρούν για τη Μέρκελ
«Θα ψήσουν οι Τούρκοι το ψάρι στα χείλη των Ευρωπαίων;» αναρωτιόταν πικρόχολα χθες μέσα από τις σελίδες της γερμανικής εφημερίδας «Tagesspiegel» ο Τόμας Ζάιμπερτ, προχωρώντας σε μια... αναπάντεχη πρόταση ώρες...
Αντιδρούν για τη Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Στη μαύρη λίστα του Κρεμλίνου 89 Ευρωπαίοι
Την είσοδο στη Ρωσία σε πολιτικούς και αξιωματούχους χωρών που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ των κυρώσεων κατά της χώρας ανακοίνωσε η Μόσχα, μια εβδομάδα πριν τη σύνοδο κορυφής του ομίλου G7, με μεγάλο απόντα τον...
Στη μαύρη λίστα του Κρεμλίνου 89 Ευρωπαίοι
ΕΥΡΩΠΗ
Ο απόηχος από την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία
Μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με το Ρώσο πρόεδρο επιχειρούν δυτικά μέσα ενημέρωσης, που φιλοξενούν σχετικές δηλώσεις πολιτικών αλλά και εκτιμήσεις αναλυτών.
Ο απόηχος από την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Διάτρητη εκεχειρία στην Ουκρανία
Οβίδες «Grad» σφυροκοπούσαν ανά πέντε δευτερόλεπτα χθες το Ντεμπάλτσεβε. Και κάπως έτσι, μόλις στο τρίτο 24ωρο από την τυπική εφαρμογή της νέας διάτρητης εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, οι ρωσόφωνοι...
Διάτρητη εκεχειρία στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοίγει την... κάνουλα ο Πούτιν προς την Ευρώπη
Ο Πούτιν ζήτησε από τον επικεφαλής της Gazprom να αρχίσει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου, μόλις η Ρωσία ολοκληρώσει την πλήρωση των δικών της αποθεμάτων.
Ανοίγει την... κάνουλα ο Πούτιν προς την Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Το μπαλάκι στην Ε.Ε. ρίχνει ο Πούτιν για την κρίση φυσικού αερίου και πιέζει για τον Nord Stream 2
Ο Nord Stream 2 θα ξεκινήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη αμέσως μετά την έγκρισή του, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος την Πέμπτη σε τηλεοπτικό φόρουμ.
Το μπαλάκι στην Ε.Ε. ρίχνει ο Πούτιν για την κρίση φυσικού αερίου και πιέζει για τον Nord Stream 2

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας