• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.1°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.6°C / 21.9°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.3°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 21.4°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 22.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.6°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.1°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.5°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 22.2°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 24.3°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.4°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.4°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  53%

Η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύσταση Ε.Ε. για την προστασία των δημοσιογράφων

 • A-
 • A+
Η απάντηση της επιτρόπου Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, μετά τη δήλωση του γιου τού Γιώργου Καραϊβάζ που ζητά αποτελεσματική έρευνα. ● 900 δημοσιογράφοι, θύματα επίθεσης στην Ευρώπη το 2020. ● Η Κομισιόν στη νομοθετική πρότασή της συμπεριλαμβάνει προτάσεις όπως τα κράτη-μέλη να εμπλέκουν ευρωπαϊκές αρχές (Europol, Eurojust) όπου χρειάζεται, τα μέσα ενημέρωσης να έχουν πρόσβαση αδιακρίτως σε πληροφορίες και οι αρχές επιβολής του νόμου να διασφαλίζουν την εργασία με ασφάλεια στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Oλες οι δολοφονίες δημοσιογράφων μάς ανησυχούν. Διάβασα τη δήλωση του γιου τού Γιώργου Καραϊβάζ που μας καλεί να δράσουμε. Παρουσιάζουμε την ευρωπαϊκή σύσταση για την προστασία των δημοσιογράφων γιατί θέλω να υλοποιήσω την υπόσχεση που έδωσα στην οικογένεια».

Είναι η απάντηση της επιτρόπου Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και την προστασία των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Η επίτροπος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για την πορεία των ερευνών της εξιχνίασης της δολοφονίας, κάλεσε όμως για «γρήγορη και αποτελεσματική έρευνα ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Περισσότεροι από 900 δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση τον περασμένο χρόνο. Οχι σε απομακρυσμένη ήπειρο, ούτε σε εμπόλεμη ζώνη, αλλά στην Ευρώπη. Και σε αυτά τα περιστατικά συμπεριλαμβάνονται δολοφονίες, τραυματισμοί, συλλήψεις, καταστροφή του υλικού τους. Γι’ αυτό, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες τη νομοθετική πρότασή της (σύσταση) για την προστασία τους.

Στη σύσταση συμπεριλαμβάνονται αυτονόητες προτάσεις όπως, για παράδειγμα, τα κράτη-μέλη να εμπλέκουν ευρωπαϊκές αρχές, όπως η Europol και η Eurojust, όπου χρειάζεται. «Είναι ζωτικής σημασίας τα μέσα ενημέρωσης να έχουν πρόσβαση χωρίς διακρίσεις σε πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των συνεντεύξεων Τύπου και των εγγράφων που κατέχουν οι δημόσιες αρχές», αναφέρεται επίσης.

Εντυπωσιακό είναι το κομμάτι των συστάσεων που αφορά τις διαδηλώσεις. «Σχεδόν ένα στα τρία περιστατικά σημειώνεται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, γεγονός που καθιστά τις διαδηλώσεις τον πιο συχνό τόπο όπου δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις το 2020», είπε η επίτροπος. «Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρέχουν τακτική κατάρτιση στις αρχές επιβολής του νόμου, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς κατά τη διάρκεια τέτοιων εκδηλώσεων», σημειώνει και προτείνει τον διορισμό «αξιωματικών-συνδέσμων για την ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με πιθανούς κινδύνους, πριν από προγραμματισμένες διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις».

Βασικό κομμάτι ανησυχίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι και η ψηφιακή προστασία των δημοσιογράφων από ψηφιακή βία, με περιστατικά υποκίνησης σε μίσος, απειλών σωματικής βίας, αλλά και κινδύνων κυβερνοασφάλειας και της παράνομης παρακολούθησης.

Ειδική μνεία γίνεται σε γυναίκες δημοσιογράφους, ειδικά σε εκείνες που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, καθώς και σε δημοσιογράφους που αναφέρονται σε θέματα ισότητας και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε απειλές και επιθέσεις. Οι γυναίκες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν περισσότερες απειλές από τους άνδρες συναδέλφους τους και το 73% δήλωσε ότι έχει βιώσει διαδικτυακή βία κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Η σύσταση καλεί τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των γυναικών δημοσιογράφων και των επαγγελματιών που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες και εκείνων που αναφέρονται σε θέματα ισότητας. Επίσης, καλεί τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματική ενημέρωση σχετικά με τις επιθέσεις και τις διακρίσεις κατά των εν λόγω δημοσιογράφων και να τους παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη. Τέλος, η σύσταση υπογραμμίζει την ανάγκη να προωθηθούν η ισότητα και η ένταξη στις αίθουσες σύνταξης και στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης στο σύνολό του.

Η σύσταση δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, όμως η Κομισιόν θα ελέγξει τα κράτη-μέλη για την εφαρμογή της σε 18 μήνες και θα εκδώσει σχετική έκθεση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ταχεία έρευνα για τη δολοφονία Καραϊβάζ ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο
Η Ομάδας Παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβούλιο ζητά την διερεύνηση της δολοφονίας του Καραϊβάζ.
Ταχεία έρευνα για τη δολοφονία Καραϊβάζ ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Υπό έλεγχο της ΕΕ η τράπεζα-στόχος της δολοφονημένης δημοσιογράφου
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές έχουν θέσει υπό έρευνα τις δραστηριότητες της τράπεζας Pilatus, η οποία ήταν το αντικείμενο της δημοσιογραφικής έρευνας της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, της Μαλτέζας δημοσιογράφου...
Υπό έλεγχο της ΕΕ η τράπεζα-στόχος της δολοφονημένης δημοσιογράφου
ΕΥΡΩΠΗ
«Ηλεκτρισμένη» συνάντηση των 27
Η αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Ηλεκτρισμένη» συνάντηση των 27
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βαρσοβία «κουνάει το δάχτυλο» στην Κομισιόν
Ο Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο, σε μια προσπάθειά του –όπως ερμηνεύεται από τις Βρυξέλλες– να καθυστερήσει την αντίδραση της Κομισιόν.
Η Βαρσοβία «κουνάει το δάχτυλο» στην Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας