• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 24.0°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.7°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.3°C / 20.0°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 15.1°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 21.6°C
  2 BF
  100%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 24.1°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 21.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 21.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.8°C / 25.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 24.2°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.2°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%

Αεροδρόμιο Λάρνακας

AP Photo/Petros Karadjias, file

Κίνδυνος για τις εμπορικές πτήσεις από την τουρκική βάση drones στην Κύπρο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η τουρκική βάση drones στην κατεχόμενη Κύπρο θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους για χιλιάδες εμπορικές πτήσεις που πραγματοποιούνται στον εναέριο χώρο του νησιού, προειδοποιεί αμερικανική ΜΚΟ που ασχολείται με την ασφάλεια πτήσεων.

Το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων (FSF-Med), που συνδέεται με το Διεθνές Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων με έδρα την Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι τα σχέδια της Τουρκίας για αναβάθμιση της βάσης στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου μπορεί να επιδεινώσουν ένα πρόβλημα επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των αεροπορικών αρχών στην Τουρκία και την Κύπρο, που έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων εδώ και χρόνια.

Μια έκθεση πληροφοριών που περιήλθε στη γνώση του Associated Press υποδηλώνει ότι η βάση του Λευκονοίκου θα επεκταθεί για να φιλοξενήσει τόσο οπλισμένα όσο και άοπλα drones Bayraktar TV2, αεροσκάφη επιτήρησης, εκπαιδευτικά αεροσκάφη και προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Αν και οι Τουρκοκύπριοι λένε ότι ελέγχουν την κυκλοφορία στον εναέριο χώρο στο βόρειο μισό της Κύπρου, οι αεροπορικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, δεν το αναγνωρίζουν. 

Παρ 'όλα αυτά, οι τουρκικές και τουρκοκυπριακές αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας δεν επικοινωνούν με το διεθνώς αναγνωρισμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και συχνά δίνουν αντικρουόμενες οδηγίες για να περάσουν πολιτικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα πολλές αστοχίες μεταξύ επιβατικών αεροσκαφών στο παρελθόν.

Ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν μοιράζονται σχέδια πτήσης με τις κυπριακές κυβερνητικές αρχές και θα μπορούσαν να πετάξουν κοντά σε πολιτικά αεροσκάφη.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων Πιλότων Αερογραμμών (IFALPA) επικαλέστηκε πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) σύμφωνα με την οποία οι πιθανές συνέπειες τέτοιων αντικρουόμενων οδηγιών στα πολιτικά αεροσκάφη «θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την ασφάλεια των πτήσεων των αεροσκαφών» στην περιοχή. Η ίδια μελέτη κατέγραψε 166 «περιστατικά» που έλαβαν χώρα στον εναέριο χώρο που ελέγχεται από τη Λευκωσία το 2019, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής φύση των περιστατικών. Επιπλέον, η ίδια μελέτη έδειξε ότι μεταξύ 2016-18, υπήρχαν 276, 260 και 254 «περιστατικά» αντίστοιχα.

Το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων είπε ότι θα πιέσει τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς ασφάλειας της αεροπορίας να εκφράσουν τις ανησυχίες της για τους πρόσθετους κινδύνους που θέτει η βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να τους ζητήσει να υποχρεώσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες αεροπορικής ασφάλειας.

«Το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων θα τονίσει επίσης ότι σε περίπτωση ατυχήματος, η ευθύνη δεν θα βαρύνει μόνο την Τουρκία, η οποία παραβαίνει τους διεθνείς κανόνες, αλλά και αυτούς που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη χώρα να σταματήσει τις παραβιάσεις, αλλά δεν το έκαναν», ανέφερε η οργάνωση.

Πηγή: Associated Press

ΕΥΡΩΠΗ
Αποφάσεις-κόλαφος για την Τουρκία από ΕΔΑΔ και Συμβούλιο της Ευρώπης
90 εκατομμύρια ευρώ ζητεί από την Τουρκία το ΕΔΑΔ ως αποζημίωση στην κυβέρνηση της Κύπρου. Παράλληλα, το Συμβούλιο της Ευρώπης την καλεί να ενεργήσει σχετικά με τις καταγγελίες περί δολοφονιών, βασανιστηρίων...
Αποφάσεις-κόλαφος για την Τουρκία από ΕΔΑΔ και Συμβούλιο της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Κι άλλα χρήματα για την Τουρκία, αυτή τη φορά για τα προ-ενταξιακά
Το τελικό πράσινο φως για την προενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια ύψους σχεδόν 14,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027 έδωσαν τα κράτη μέλη. Αφορά τα Βαλκάνια, αλλά και την Τουρκία.
Κι άλλα χρήματα για την Τουρκία, αυτή τη φορά για τα προ-ενταξιακά
ΕΥΡΩΠΗ
Εκβιασμοί Τσαβούσογλου: Χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει συνεργασία στη Μεσόγειο
Επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχληση της Άγκυρας για τη συνεργασία...
Εκβιασμοί Τσαβούσογλου: Χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει συνεργασία στη Μεσόγειο
ΕΥΡΩΠΗ
Ακιντζί: Η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο
Η Τουρκία δεν έχει στην ατζέντα της την αναγνώριση του ψευδοκράτους, σύμφωνα με τον πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε ότι αυτό που επιδιώκεται ουσιαστικά από την...
Ακιντζί: Η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο
ΕΥΡΩΠΗ
Είκοσι πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού
Ο 24χρονος τότε Τάσος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Μετά την κηδεία του ο 26χρονος ξάδελφός του προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής» για να πέσει νεκρός από πυρά που...
Είκοσι πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας