• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.9°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 16.3°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 19.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.1°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.6°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.2°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 19.6°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 18.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 21.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.1°C / 15.5°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  69%
Carl Carl Court/Pool Photo via AP

Βρετανία: Ξεκινά η χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 50 ετών

 • A-
 • A+

Η αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 θα παρέχεται σε Βρετανούς άνω των 50 ετών και ιδιαίτερα σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υπό την καθοδήγηση των κυβερνητικών συμβούλων για τα εμβόλια.

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσίας (JCVI) δήλωσε ότι μια τρίτη δόση εμβολίου θα ενισχύσει την ανοσία σε όσους η προστασία πιθανώς είχε μειωθεί από τότε που ολοκλήρωσαν την πρώτη δόση νωρίτερα μέσα στο έτος.

Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο υποδεικνύουν ότι η προστασία που παρέχεται από τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή Oxford/AstraZeneca εξασθενεί μέσα σε έξι μήνες, αν και δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο έχει αυτό σε περιπτώσεις σοβαρής νόσησης.

Οι ερευνητές στη μελέτη «Zoe Covid» του Πανεπιστημίου Κινγκς του Λονδίνου κατέγραψαν μείωση της παρεχόμενης προστασίας ακόμα και μετά από τις δύο δόσεις εμβολίου. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό ανοσίας για το εμβόλιο Pfizer από 88% κατέβηκε στο 74% μέσα σε πέντε έως έξι μήνες και αντίστοιχα για το εμβόλιο AstraZeneca από 77% έφτασε στο 67% στους τέσσερις έως πέντε μήνες.

Η JCVI συνέστησε σε όλες τις ηλικίες άνω των 50 ετών και στις ομάδες κινδύνου να λάβουν μια αναμνηστική δόση Pfizer, ανεξάρτητα από το εμβόλιο που έλαβαν για πρώτη φορά, η οποία χρειάζεται να χορηγηθεί τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Αν και οι υγειονομικοί σύμβουλοι εξέφρασαν μια προτίμηση για το πλάνο Pfizer, μια εναλλακτική λύση είναι η μισή δόση του εμβολίου Moderna - το ποσό που η Moderna προτείνει για ως ενισχυτική δόση στις εφαρμογές της σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

Στον εμβολιασμό με την τρίτη δόση προηγούνται οι εννέα ευάλωτες ομάδες , συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των κλινικά εξαιρετικά ευάλωτων και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας που εμβολιάστηκαν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, και η ανοσία σε αυτούς τους ανθρώπους αναμένεται να έχει μειωθεί περισσότερο.

Οι ηλικίες κάτω των 50 ετών μπορεί να μην χρειάζονται ενισχυτικές λήψεις, καθώς οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να παράγουν ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις, αλλά η JCVI πρόκειται να το ερευνήσει περισσότερο, προτού προβεί σε σχετική ανακοίνωση.

Η προσωρινή συμβουλή της JCVI τον Ιούνιο προέτρεψε το NHS να προετοιμαστεί για ένα ενισχυτικό πρόγραμμα που ξεκινά μόλις αυτόν τον μήνα, αλλά οι υπουργοί ήθελαν να λάβουν την τελική σύσταση των συμβούλων πριν προχωρήσουν.

Ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) ενέκρινε τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca για χρήση ως ενισχυτικά.

Τα αποτελέσματα ερευνών συμπεριλαμβανομένης της «Cov-Boost» του Ηνωμένου Βασιλείου, που αξιολόγησε την πρόσθετη προστασία που παρέχεται από τρίτες δόσεις πολλών διαφορετικών εμβολίων, περίμενε η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσίας για να εγκρίνει τη διενέργεια της τρίτης δόσης.

Μιλώντας στο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio 4, ο υπουργός εμβολίων, Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την τελευταία συμβουλή της Επιτροπής Εμβολίων και ότι τα οι αναμνηστικές δόσεις θα χορηγούνται ταυτόχρονα με εμβόλια γρίπης, όπου είναι δυνατόν.

Συστάσεις θα δοθούν από τους επικεφαλής ιατρικούς υπαλλήλους του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών κατά της Covid-19.

Η διάθεση των ενισχυτικών δόσεων έχει αποδειχθεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς πολλές άλλες χώρες δεν έχουν ακόμη επαρκείς προμήθειες για τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων ομάδων.

Μια ανασκόπηση εμπειρογνωμόνων που δημοσιεύτηκε στο Lancet τη Δευτέρα από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τον ΠΟΥ και τον FDA, διαπίστωσε ότι, ακόμη και για το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του ιού, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Covid-19 είναι τόσο υψηλή που οι αναμνηστικές δόσεις για τον γενικό πληθυσμό δε θεωρούνται κατάλληλες σε αυτό το στάδιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Aισιόδοξος για χαλάρωση του λοκντάουν ο Βρετανός υπ. Υγείας
Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα δεδομένα για την πορεία του Covid-19 στη Βρετανία ο υπουργός Υγείας της χώρας εκτιμώντας πως αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι το λοκντάουν μπορεί να τερματιστεί στις 19 Ιουνίου, διότι η...
Aισιόδοξος για χαλάρωση του λοκντάουν ο Βρετανός υπ. Υγείας
ΕΥΡΩΠΗ
Αλλάζουν τα συμπτώματα του κορονοϊού εξαιτίας της ινδικής παραλλαγής
Επιστημονική μελέτη στη Βρετανία καταγράφει την εμφάνιση νέων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ινδική παραλλαγή του ιού, η οποία μοιάζει, πλέον, περισσότερο με ένα κακό κρυολόγημα.
Αλλάζουν τα συμπτώματα του κορονοϊού εξαιτίας της ινδικής παραλλαγής
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκρίθηκε στη Βρετανία η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson&Johnson
Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων της Βρετανίας ενέκρινε την επείγουσα χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson&Johnson, το οποίο θα προστεθεί στα εμβόλια των Astra-Zeneca, Pfizer και Moderna που ήδη χορηγούνται...
Εγκρίθηκε στη Βρετανία η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson&Johnson
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανική έρευνα: Ο εμβολιασμός έχει σώσει στην Αγγλία 12.000 ζωές
Τις ευεργετικές συνέπειες της εκστρατείας ανοσοποίησης καταγράφει ανάλυση της κυβερνητικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία, όπου αναφέρεται ότι έχουν σωθεί 12.000 ζωές.
Βρετανική έρευνα: Ο εμβολιασμός έχει σώσει στην Αγγλία 12.000 ζωές
ΕΥΡΩΠΗ
Εναλλακτικό εμβόλιο, αντί AstraZeneca, στους κάτω των 40 στη Βρετανία
Ως «μέτρο μέγιστης προφύλαξης», η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας θα προτείνει τη χορήγηση εναλλακτικού εμβολίου, αντί αυτού της AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας κάτω των 40...
Εναλλακτικό εμβόλιο, αντί AstraZeneca, στους κάτω των 40 στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεδριάζουν για «πράσινο πιστοποιητικό» εν μέσω της διαμάχης με τη Μ. Βρετανία
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα επιδιώξουν σήμερα συμφωνία σχετικά με το ανακοινωθέν που οι ηγέτες της Ε.Ε. θα υιοθετήσουν αργότερα αυτήν την εβδομάδα, το οποίο θα είναι σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένο στον ιό.
Συνεδριάζουν για «πράσινο πιστοποιητικό» εν μέσω της διαμάχης με τη Μ. Βρετανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας