Τέσσερα εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν από χτες στα θρανία στην Ιταλία, με τις τάξεις να ξανανοίγουν σε εννέα περιφέρειες από τις είκοσι, και υποχρεωτικό «πράσινο πάσο» για όλους τους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς. Σταδιακά, μέχρι τις 20 του μηνός θα ξαναλειτουργήσουν όλα τα σχολικά ιδρύματα, ενώ τελευταία θα επιστρέψουν στις αίθουσες, σε μια εβδομάδα, τα παιδιά που ζουν στη Σικελία -τη μόνη περιφέρεια που, λόγω και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, από λευκή έγινε κίτρινη ζώνη -και στην Καλαβρία.
Το καλό είναι πως έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 93% του προσωπικού των σχολείων και στις συστάσεις του υπουργείου παιδείας συμπεριλαμβάνεται η διαρκής ανανέωση του αέρα σε όλες τις αίθουσες, κρατώντας -κατά το δυνατόν- τα παράθυρά τους ανοικτά. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας μόνο τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των έξι ετών και τα μέλη των τάξεων στις οποίες όλοι έχουν εμβολιαστεί: «Η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες. Ελπίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από τους καθηγητές, θα έχει εμβολιαστεί και το 100% των παιδιών», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Προς το παρόν, αποφασίστηκε η διεύρυνση της υποχρεωτικής χρήσης του «πράσινου πάσου» σε όλους τους εργαζόμενους στα σχολεία (στα εσωτερικά εστιατόρια, αλλά και σε εταιρείες καθαρισμού που εισέρχονται καθημερινά στα σχολικά κτίρια) και στο σύνολο του προσωπικού των οίκων ευγηρίας. Οποιος δεν συμμορφωθεί θα πληρώνει πρόστιμο από 400 μέχρι και 1.000 ευρώ. Πρόκειται, όμως, για μια βαθμιαία διαδικασία διεύρυνσης. Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να γίνει ακόμη ένα βήμα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για χρήση του «πάσου» από τους δημόσιους υπαλλήλους και όσους απασχολούνται σε θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια, καφέ και εστιατόρια.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όμως, η Λέγκα κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει την όλη διαδικασία. Ο Σαλβίνι τραβάει το σχοινί, καθώς πολλοί από τους ψηφοφόρους του είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και θέλει να τους δείξει ότι τους νοιάζεται και ότι προσπαθεί να τους απαλλάξει από πρόσθετες υποχρεώσεις. Αλλά ο Μάριο Ντράγκι δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να του κάνει τη χάρη και να κάνει πίσω. Τόσο ο Ντράγκι όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ματαρέλα, θεωρούν ότι οι «υποχρεώσεις» αυτές συμβάλλουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.
Πού ποντάρει
Υπάρχουν ακόμη δύο στοιχεία στα οποία βασίζεται η «στρατηγική Σαλβίνι». Το πρώτο είναι η κάθετη στάση του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας κατά του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πρόκειται για τη μόνη δύναμη η οποία έχει μείνει εκτός κυβέρνησης και στην πρόθεση ψήφου συνεχίζει να ξεπερνά το 20%. Ο γραμματέας της Λέγκας φοβάται, δηλαδή, ότι μπορεί να ταυτιστεί υπερβολικά με τη γραμμή του Ντράγκι και να χάσει πολλούς δεξιούς ψηφοφόρους του.
Σε τρεις εβδομάδες παράλληλα, οι Ιταλοί ψηφίζουν για περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης και της Ρώμης. Με την αυξανόμενη πόλωση, η Λέγκα θέλει να δείξει ότι η συμμετοχή της στην κυβέρνηση αυτή ευρείας αποδοχής είναι κάτι προσωρινό και ότι σύντομα θα επιστρέψει στις γνωστές συμμαχίες της.
Υπάρχει, όμως, και το ουσιαστικότερο μέτωπο με την καθημερινή πορεία της πανδημίας. Την Πέμπτη, τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία ήταν 5.522, με 59 νεκρούς. Αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για χώρα με 60 εκατομμύρια κατοίκους, σίγουρα δεν μπορεί να γίνει αναφορά σε μεγάλη έξαρση. Σε πανιταλικό επίπεδο πάντως, έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 81% του πληθυσμού άνω των 12 ετών και με δύο δόσεις το 72%.
Και σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για στοιχεία που προκαλούν αισιοδοξία. Αλλά η κυβέρνηση Ντράγκι δεν αρκείται στον στόχο του 80% πλήρως εμβολιασθέντων μέχρι το τέλος του μήνα. Θέλει να φτάσει και να ξεπεράσει, ει δυνατόν, έως το τέλος του φθινοπώρου το 85%. Και από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά η χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και στους πολίτες που έχουν κάνει μεταμόσχευση. Θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, το υγειονομικό προσωπικό και όσοι εργάζονται σε οίκους ευγηρίας.
Ο κίνδυνος στα θρανία
Υπάρχει, βέβαια, μια κάποια ανησυχία για τα σχολεία, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιστροφή των παιδιών στα θρανία είναι πολύ πιθανό να συμβάλει στη γενικότερη αύξηση των κρουσμάτων. Οπως, φυσικά, αυξάνεται η ανησυχία και για τις δράσεις μέρους των αντιεμβολιαστών. Για πρώτη φορά, η αστυνομία ανακάλυψε, μέσω διαδικτύου, «μαχητές αντιεμβολιαστές» οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια, ξίφη, ρόπαλα και ήθελαν να επιτεθούν σε υπουργούς και δημοσιογράφους.
Οπως πάντα, ο στόχος τους ήταν, όπως έγραφαν οι ίδιοι, «η υγειονομική δικτατορία που έχει επιβληθεί λόγω Covid». Οι νεοφασιστικές πολιτικές οργανώσεις, φυσικά, προσπαθούν πάντα να εκμεταλλευtούν και να στηρίξουν με κάθε τρόπο το όλο φαινόμενο, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν προβολή και να βγουν από την ανυπαρξία τους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας