• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.1°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.6°C / 21.9°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.3°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 21.4°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 22.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.6°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.1°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.5°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 22.2°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 24.3°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.4°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.4°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  53%

Λίο Μπρίνκατ, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

EPAJULIEN WARNAND
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Βαβέλ των «27» ανακυκλώνει τις προσφυγικές ροές

 • A-
 • A+
Λιγότερο από το 40% όσων έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. γυρίζουν πράγματι στη χώρα καταγωγής τους ή σε τρίτη χώρα ● Προβληματικές οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τις επιστροφές.

Αναποτελεσματικές και ανεπαρκείς χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τις επιστροφές μεταναστών το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι κάτι που το γνωρίζουν άλλωστε και οι ίδιοι οι μετανάστες που τελικά… ενθαρρύνονται να έρθουν στην Ευρώπη!

Είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη νέα έκθεση των Ευρωπαίων ελεγκτών, που εξέτασαν τη συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή «παράτυπων» μεταναστών την περίοδο 2015-2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λιγότερο από το 40% των παράτυπων μεταναστών που έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. επιστρέφουν πράγματι στη χώρα καταγωγής τους ή σε τρίτη χώρα.

Νέα έκθεση-καταπέλτης από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για το μεταναστευτικό

«Ενας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι επειδή δεν υπάρχει ακόμα -πέντε χρόνια μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015- μια κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη. Υπάρχουν 27 διαφορετικές πολιτικές, όσες δηλαδή και οι χώρες της Ε.Ε.», δήλωσε ο Λίο Μπρίνκατ, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση. «Οπότε υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών και τρίτων κρατών, αλλά τελικά όλα εξαρτώνται και από τη διάθεση που δείχνουν τα τρίτα κράτη για συνεργασία».

Στην έκθεση δεν αναφέρονται συγκεκριμένες χώρες, ούτε ασκείται κριτική σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, η έκθεση αφορά σε μεγάλο βαθμό και την Τουρκία.

Πρακτικά, υπάρχουν δυσκολίες στη συνεργασία της Ε.Ε. με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών. Η Ε.Ε. έχει ήδη συνάψει 18 νομικά δεσμευτικές συμφωνίες επανεισδοχής και έχει αρχίσει επίσημες συζητήσεις με έξι επιπλέον χώρες. Πρόσφατα, διαπραγματεύθηκε έξι μη νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις επιστροφής και επανεισδοχής. Ωστόσο και πάλι, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Oι δράσεις της Ε.Ε. δεν είναι αρκετά εξορθολογισμένες και έτσι δεν διασφαλίζεται ότι οι τρίτες χώρες συμμορφώνονται πράγματι με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την επανεισδοχή.

«Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις συμφωνίες επανεισδοχής της Ε.Ε. προσκρούουν σταθερά σε διάφορα προβληματικά ζητήματα, όπως η υποχρεωτική ενσωμάτωση της ρήτρας για τους “υπηκόους τρίτων χωρών”, στην οποία συχνά αντιτίθενται οι τρίτες χώρες», τονίζεται στην έκθεση.

Αντιθέτως, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μη νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις επανεισδοχής έχουν μεγαλύτερη επιτυχία, κυρίως διότι είναι ευέλικτες και προσαρμόσιμες από άποψη περιεχομένου. Μία άλλη αδυναμία που τονίζεται στην έκθεση είναι η απουσία συνεργιών εντός της ίδιας της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. δεν χρησιμοποιεί πάντοτε «ενιαία γλώσσα» όταν συνομιλεί με τρίτες χώρες, ενώ για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητά τη συστηματική συμμετοχή των βασικών κρατών-μελών. Κατά συνέπεια, υπογραμμίζουν οι ελεγκτές, ορισμένες τρίτες χώρες δεν διακρίνουν την προστιθέμενη αξία μιας ευρωπαϊκής έναντι της διμερούς συνεργασίας, ιδίως όταν επωφελούνται από γενναιόδωρες διμερείς συμφωνίες με ορισμένα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Οι ελεγκτές λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά κίνητρα για τις τρίτες χώρες ώστε να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την επανεισδοχή. «Δεν φτάνουν μόνο τα χρήματα», λένε ούτε λίγο-ούτε πολύ. Μεταξύ των διαφόρων εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε., οι ελεγκτές εντόπισαν απτά αποτελέσματα μόνο για ένα εξ αυτών: την πολιτική θεωρήσεων βίζας, της οποίας οι αναθεωρημένες διατάξεις μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για την ενθάρρυνση της συνεργασίας τρίτων χωρών όσον αφορά την επανεισδοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Kαμπάνα» στη Λευκορωσία, μήνυμα προς Τουρκία από Κομισιόν
Μέτρα κατά του Μινσκ για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. «Εχουμε στη φαρέτρα μας ένα εύρος εργαλείων, αλλά καλό είναι να μη φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
«Kαμπάνα» στη Λευκορωσία, μήνυμα προς Τουρκία από Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
L’Echo: Ο νέος καταυλισμός της Λέσβου είναι η ντροπή της Ευρώπης
Ρεπορτάζ από τον καταυλισμό μεταναστών στο Μαυροβούνι της Λέσβου δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα. «Το hotspot υπό κατασκευή που θυμίζει φυλακή, συμβολίζει την αποτυχία της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».
L’Echo: Ο νέος καταυλισμός της Λέσβου είναι η ντροπή της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε νέα έκθεση, η οποία παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη.
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Νομιμοποίηση επαναπροωθήσεων ελλείψει ενιαίου συμφώνου μεταναστευτικής πολιτικής;
Επικαλούμενα το αδιέξοδο στις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία κοινής μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλά κράτη μέλη προωθούν πρόταση νομιμοποίησης των επαναπροωθήσεων.
Ε.Ε.: Νομιμοποίηση επαναπροωθήσεων ελλείψει ενιαίου συμφώνου μεταναστευτικής πολιτικής;
ΕΥΡΩΠΗ
Ανεπαρκείς οι ευρωπαϊκές πολιτικές για επιστροφή μεταναστών
Η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες δεν έχει μέχρι στιγμής αποφέρει τα αναμενόμενα από την άποψη της διασφάλισης της επιστροφής στις χώρες τους των μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στην επικράτεια της Ε.Ε.
Ανεπαρκείς οι ευρωπαϊκές πολιτικές για επιστροφή μεταναστών
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: «σκληρή» γραμμή για τους ευάλωτους Αφγανούς
Για κάποιο αόριστο μέλλον μετέθεσε ξανά τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. • «Τα κράτη-μέλη παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν...
Ε.Ε.: «σκληρή» γραμμή για τους ευάλωτους Αφγανούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας