• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.6°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.7°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  5 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 18.9°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 17.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 20.6°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 22.7°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.7°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  33%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 16.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 23.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.8°C
  4 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.0°C
  0 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 17.8°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  49%

φωτογραφία αρχείου

AP Photo/Hazem Ahmed

Ανεπαρκείς οι ευρωπαϊκές πολιτικές για επιστροφή μεταναστών

 • A-
 • A+

Η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες δεν έχει μέχρι στιγμής αποφέρει τα αναμενόμενα από την άποψη της διασφάλισης της επιστροφής στις χώρες τους των μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στην επικράτεια της ΕΕ, σύμφωνα με νέα ειδική έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ). Την περίοδο 2015‑2020, η πρόοδος της ΕΕ ως προς τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες ήταν περιορισμένη. Επιπλέον, καθώς οι δράσεις της ΕΕ δεν είναι αρκετά εξορθολογισμένες, δεν διασφαλίζεται ότι οι τρίτες χώρες συμμορφώνονται πράγματι με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την επανεισδοχή.

Από το 2008, περίπου μισό εκατομμύριο υπήκοοι τρίτων χωρών διατάσσονται κάθε χρόνο να εγκαταλείψουν την ΕΕ, διότι εισήλθαν ή διαμένουν σε αυτήν χωρίς άδεια. Ωστόσο, τελικά λιγότεροι από ένας στους πέντε επιστρέφουν στις εκτός Ευρώπης χώρες τους. Ένας από τους λόγους στους οποίους οφείλονται τα χαμηλά ποσοστά επιστροφής των παράτυπων μεταναστών είναι οι δυσκολίες στη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής τους. Ως εκ τούτου, η ΕΕ έχει ήδη συνάψει 18 νομικά δεσμευτικές συμφωνίες επανεισδοχής και έχει αρχίσει επίσημες συζητήσεις με έξι επιπλέον χώρες. Επίσης, πρόσφατα, διαπραγματεύθηκε έξι μη νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις επιστροφής και επανεισδοχής.

«Ενθαρρύνεται η παράνομη μετανάστευση»

«Πρόθεσή μας είναι ο έλεγχος να συμβάλει στη συζήτηση σχετικά με το νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, καθώς, με τη σωστή διαχείριση, μια αποτελεσματική πολιτική επανεισδοχής συνιστά ουσιώδες τμήμα μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε ο Leo Brincat, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση. «Ωστόσο, το τρέχον σύστημα επιστροφών πάσχει από πολλές αδυναμίες που οδηγούν στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: την ενθάρρυνση και όχι την αποθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης.»

Μολονότι η ΕΕ άρχισε επισήμως τον διάλογο και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό μη επαναπατριζόμενων παράτυπων μεταναστών, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα για την περίοδο 2015‑2020 ήταν μάλλον περιορισμένα.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις συμφωνίες επανεισδοχής της ΕΕ (ΣΕΕΕ) προσκρούουν σταθερά σε διάφορα προβληματικά ζητήματα, όπως η υποχρεωτική ενσωμάτωση της ρήτρας για τους «υπηκόους τρίτων χωρών», στην οποία συχνά αντιτίθενται οι τρίτες χώρες. Αντιθέτως, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μη νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις επανεισδοχής έχουν μεγαλύτερη επιτυχία, κυρίως διότι είναι ευέλικτες και προσαρμόσιμες από άποψη περιεχομένου.

Περαιτέρω αδυναμίες

Μία άλλη αδυναμία που τονίζεται στην έκθεση είναι η απουσία συνεργιών εντός της ίδιας της ΕΕ. Η ΕΕ δεν χρησιμοποιεί πάντοτε «ενιαία γλώσσα» όταν συνομιλεί με τρίτες χώρες, ενώ, για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητά τη συστηματική συμμετοχή των βασικών κρατών μελών. Κατά συνέπεια, ορισμένες τρίτες χώρες δεν διακρίνουν την προστιθέμενη αξία μιας ΣΕΕΕ έναντι της διμερούς συνεργασίας, ιδίως όταν επωφελούνται από γενναιόδωρες διμερείς συμφωνίες με ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα κράτη μέλη είχαν αναπτύξει στενά ευθυγραμμισμένες θέσεις, αυτό αποδεικνυόταν επωφελές τόσο για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων όσο και για την σύναψη ρυθμίσεων επανεισδοχής.

Επιπλέον, οι ελεγκτές δεν βλέπουν να σημειώνεται επαρκής πρόοδος ως προς την παροχή κινήτρων σε τρίτες χώρες, προκειμένου αυτές να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την επανεισδοχή. Η Επιτροπή έχει αξιοποιήσει αποτελεσματικά τη χρηματοδοτική συνδρομή σε έργα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη, την επανένταξη και τη δημιουργία ικανοτήτων.

Ωστόσο, κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει άλλες πολιτικές, ώστε να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις διαπραγματεύσεις, ακόμη και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες είχε ήδη εκτενείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Μεταξύ των διαφόρων εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, οι ελεγκτές εντόπισαν απτά αποτελέσματα μόνο για ένα εξ αυτών: την πολιτική θεωρήσεων, της οποίας οι αναθεωρημένες διατάξεις μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για την ενθάρρυνση της συνεργασίας τρίτων χωρών όσον αφορά την επανεισδοχή.

Παράλληλα, η ΕΕ προσπαθεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την πρακτική συνεργασία στον τομέα των επιστροφών και των επανεισδοχών, ιδίως υποστηρίζοντας δίκτυα που συγκεντρώνουν με επιτυχία τους εθνικούς πόρους και αυξάνοντας την υποστήριξη που παρέχει ο Frontex σε δραστηριότητες που προηγούνται των επιστροφών ή σε επιχειρήσεις επιστροφής. Οι δράσεις αυτές είναι γενικώς χρήσιμες. Εντούτοις, ο πραγματικός αντίκτυπός τους παραμένει άγνωστος, καθώς υπάρχουν πολλές αδυναμίες που επηρεάζουν τα στοιχεία της ΕΕ σχετικά με τις επιστροφές και τη συνεργασία για την επανεισδοχή. Τα στοιχεία αυτά είναι ελλιπή και όχι απόλυτα συγκρίσιμα μεταξύ των κρατών μελών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Kαμπάνα» στη Λευκορωσία, μήνυμα προς Τουρκία από Κομισιόν
Μέτρα κατά του Μινσκ για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. «Εχουμε στη φαρέτρα μας ένα εύρος εργαλείων, αλλά καλό είναι να μη φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
«Kαμπάνα» στη Λευκορωσία, μήνυμα προς Τουρκία από Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βαβέλ των «27» ανακυκλώνει τις προσφυγικές ροές
Λιγότερο από το 40% όσων έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. γυρίζουν πράγματι στη χώρα καταγωγής τους ή σε τρίτη χώρα ● Προβληματικές οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τις επιστροφές.
Η Βαβέλ των «27» ανακυκλώνει τις προσφυγικές ροές
ΕΥΡΩΠΗ
L’Echo: Ο νέος καταυλισμός της Λέσβου είναι η ντροπή της Ευρώπης
Ρεπορτάζ από τον καταυλισμό μεταναστών στο Μαυροβούνι της Λέσβου δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα. «Το hotspot υπό κατασκευή που θυμίζει φυλακή, συμβολίζει την αποτυχία της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».
L’Echo: Ο νέος καταυλισμός της Λέσβου είναι η ντροπή της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Το μεταναστευτικό στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Οι αριθμοί στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου - από την Τουρκία προς την Ελλάδα - μειώθηκαν δραματικά, σε 5.400, δηλαδή στο μισό του περσινού αριθμού. Γιατί; Επειδή προς το παρόν, η ακτοφυλακή της Τουρκίας...
Το μεταναστευτικό στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν δώσαμε εμείς λεφτά για τα κανόνια ήχου στον Έβρο, τονίζει η Κομισιόν
Η Ε.Ε. δεν χρηματοδότησε τα «κανόνια ήχου» στον Έβρο, μέσα από κανένα κοινό χρηματοδοτικό μέσο και ζητά εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για τη χρήση τους, επισήμανε εκ νέου σήμερα ο αρμόδιος εκπρόσωπος της...
Δεν δώσαμε εμείς λεφτά για τα κανόνια ήχου στον Έβρο, τονίζει η Κομισιόν
ΕΥΡΩΠΗ
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε νέα έκθεση, η οποία παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη.
Το ECDC συνιστά να ενταχθούν πρόσφυγες και μετανάστες στα προγράμματα εμβολιασμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας