• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.7°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 18.0°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 13.1°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.3°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.4°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 19.0°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.9°C / 19.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 20.4°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.2°C / 18.1°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  72%
φωτογραφία 70480138 © Marbury67 | Dreamstime.com

Πάνω από 50 τύπους καρκίνου εντοπίζει νέα βρετανική αιματολογική εξέταση

 • A-
 • A+

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ευελπιστεί ότι μεγάλος αριθμός ατόμων θα συμμετάσχει σε δοκιμαστικές αιματολογικές εξετάσεις, που έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου, προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η εξέταση «Γκάλερι» αφού εντοπίσει τον εκάστοτε τύπο καρκίνου, δύναται να προσδιορίσει και το σημείο του σώματος από το οποίο προέρχεται.

Χημικές αλλαγές σε ίχνη του γενετικού κώδικα προσπαθεί να εντοπίσει η νέα αυτή εξέταση αίματος, καθώς οι πρωτοπαθείς όγκοι διοχετεύουν DNA στο αίμα, προτού επεκταθούν και λάβουν σοβαρότερες διαστάσεις.

Η αιματολογική εξέταση «Γκάλερι» φάνηκε να έχει ισχυρή προληπτική ικανότητα, διότι ανιχνεύει είδη καρκίνου που βρίσκονται σε σημεία που είναι δύσκολο να διαγνωστούν εγκαίρως όπως: στην κεφαλή, στον τράχηλο, στο έντερο, στους πνεύμονες, στο πάγκρεας και στο λαιμό.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο τεστ δεν αντικαθιστά τους ελέγχους πρόληψης καρκίνου για το μαστό, τον τράχηλο της μήτρας ή του εντέρου, που πραγματοποιούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας και δεν μπορεί να ανιχνεύσει όλα τα είδη καρκίνου.

Στις ΗΠΑ, η εξέταση, συνιστάται για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών.

Από σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να ληφθούν δείγματα αίματος σε πολλές κινητές κλινικές στο πλαίσιο της δοκιμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας.

Το NHS στοχεύει να στρατολογήσει 140.000 εθελοντές σε οκτώ περιοχές της Αγγλίας για να αξιολογήσει την απόδοση του τεστ.

Πρόσκληση για συμμετοχή στη δοκιμαστική εξέταση θα λάβουν άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα και εθνότητες, ηλικίας μεταξύ 50 και 77 ετών.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν πρέπει να είχαν διαγνωστεί με καρκίνο τα τελευταία τρία χρόνια, θα κληθούν να δώσουν ένα δείγμα αίματος σε μια τοπική κινητή κλινική και στη συνέχεια θα την επαναλάβουν μετά από 12 μήνες και ξανά σε δύο χρόνια, για να δώσουν παραπάνω δείγματα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS Αμάντα Πρίτσαρντ δήλωσε: «Αυτή η γρήγορη και απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας επανάστασης στην ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου εδώ και σε όλο τον κόσμο.

«Βρίσκοντας τον καρκίνο πριν καν εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα, έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες να τον αντιμετωπίσουμε και μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους την καλύτερη δυνατή πιθανότητα επιβίωσης», πρόσθεσε.

«Το NHS έχει ένα επιτυχημένο ιστορικό πρωτοπορίας στις καινοτομίες στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, από τη θεραπεία CAR-T έως τα φιλικά προς τον Covid φάρμακα.

«Η εξέταση αίματος Γκάλερι, εάν ήταν επιτυχής, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της φιλοδοξίας του Μακροπρόθεσμου Σχεδίου NHS να πιάσουμε τα τρία τέταρτα των καρκίνων σε πρώιμο στάδιο, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστούν», τόνισε.

Κάλεσε λοιπόν τους Βρετανούς να συμμετάσχουν στην εξέταση για «Να μας βοηθήσετε να φέρουμε επανάσταση στη φροντίδα του καρκίνου και να προστατευτούμε», κατέληξε.

Η δοκιμαστική εξέταση του NHS διεξάγεται από τη μονάδα Έρευνας για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και από το τμήμα Πρόληψης του καρκίνου και αποτροπής συμπτωμάτων τού του Πανεπιστημίου »King's College» του Λονδίνου και σε συνεργασία με την εταιρεία «Μedtech Grail», η οποία ανέλαβε το τεστ «Γκάλερι».

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη μελέτη αναμένονται έως το 2023. Εάν είναι επιτυχές, το NHS στην Αγγλία σχεδιάζει να επεκτείνει την κυκλοφορία σε ακόμη ένα εκατομμύριο άτομα το 2024 και το 2025.

Στη δοκιμή, οι μισοί άνθρωποι θα υποβληθούν σε έλεγχο του δείγματος αίματος με τη δοκιμή Galleri αμέσως και στους άλλους μισούς θα αποθηκευτεί το δείγμα τους και ενδέχεται να εξεταστούν στο μέλλον.

Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να συγκρίνουν το στάδιο στο οποίο ανιχνεύεται ο καρκίνος μεταξύ των δύο ομάδων.

Οποιοσδήποτε στην ομάδα δοκιμών διαπιστωθεί ότι έχει σημάδια καρκίνου θα επικοινωνήσει με τη νοσοκόμα της δοκιμής και θα παραπεμφθεί σε νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι το τεστ είναι «επαναστατικό» και «θα δώσει στους ανθρώπους την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να νικήσουν την ασθένεια».

Το τεστ είχε πολύ χαμηλό ψευδώς θετικό ποσοστό, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ λίγοι άνθρωποι θα διαγνωστούν λανθασμένα με καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό «Annals of Oncology».

Οι επιστήμονες ανέλυσαν πώς λειτούργησε το τεστ σε 2.823 άτομα με τη νόσο και 1.254 άτομα χωρίς.

Εντόπισε σωστά τον καρκίνο στο 51,5 % των περιπτώσεων, σε όλα τα στάδια της νόσου και ανίχνευσε λανθασμένα τον καρκίνο σε μόλις 0,5 % των περιπτώσεων.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι όποιος έχει συμπτώματα καρκίνου θα πρέπει πάντα να ζητά βοήθεια από τον γιατρό του.

Νοσοκομεία στην Αγγλία και την Ουαλία συμμετέχουν σε μια άλλη μελέτη, που ονομάζεται «SIMPLIFY», η οποία πραγματοποιεί τη δοκιμαστική αιματολογική εξέταση «Γκάλερι» σε άτομα με πιθανά συμπτώματα καρκίνου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Λονδίνο προετοιμάζονται για ακύρωση χειρουργείων καρκινοπαθών
Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται το σύστημα Υγείας στη βρετανική πρωτεύουσα με τον Guardian να αποκαλύπτει ότι ακόμη και οι σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις αναμένεται να αναβληθούν εξαιτίας της πανδημίας.
Στο Λονδίνο προετοιμάζονται για ακύρωση χειρουργείων καρκινοπαθών
ΕΥΡΩΠΗ
Μέγα σκάνδαλο συγκλονίζει το βρετανικό Σύστημα Υγείας
Σάλος έχει προκληθεί στη Βρετανία από τη σημερινή αποκάλυψη της κυβέρνησης ότι ένα λάθος σε αλγόριθμο υπολογιστή μπορεί να ευθύνεται για τον θάνατο έως και 270 γυναικών. Οι ασφαλισμένες δεν ειδοποιήθηκαν από...
Μέγα σκάνδαλο συγκλονίζει το βρετανικό Σύστημα Υγείας
ΕΥΡΩΠΗ
Θα προσβληθεί ένας στους δύο Βρετανούς
Ενα στα δύο παιδιά που γεννιούνται στη Βρετανία θα διαγνωστούν με κάποια μορφή καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους». Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα νέας βρετανικής έρευνας του Πανεπιστημίου Queen Mary...
Θα προσβληθεί ένας στους δύο Βρετανούς
ΕΥΡΩΠΗ
Οι άστεγοι νέοι στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 40% σε πέντε χρόνια
Πάνω από 120.000 νέοι Βρετανοί είναι άστεγοι, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ Centrepoint, που τονίζει ότι αυτοί που επηρεάζονται δυσανάλογα από το πρόβλημα είναι μαύροι πολίτες. 
Οι άστεγοι νέοι στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 40% σε πέντε χρόνια
ΕΥΡΩΠΗ
Φόρο τιμής αποτίει ο Μπόρις Τζόνσον στον αδικοχαμένο βουλευτή
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα τιμήσει με σειρά αφιερωμάτων τον «άτυχο» νεκρό βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες που «δε στοχοποιήθηκε εξαιτίας του κόμματός του» σύμφωνα με τον ύποπτο 25χρονο δράστη.
Φόρο τιμής αποτίει ο Μπόρις Τζόνσον στον αδικοχαμένο βουλευτή
ΕΥΡΩΠΗ
Πλήθος ερωτήματα για τη δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Εϊμες
Τις έρευνες έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που εξετάζει το σενάριο ο νεαρός σομαλικής καταγωγής που έχει συλληφθεί να εμπνεύστηκε από τη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Σαμπάμπ.
Πλήθος ερωτήματα για τη δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Εϊμες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας