• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.8°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 7.0°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 12.3°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.8°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 1.8°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 10.1°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 15.2°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  6 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  4 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 16.6°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 12.0°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 7.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  87%
Kirsty Wigglesworth,AP

Επιλήψιμες συναντήσεις Βρετανών υπουργών με...βρώμικες βιομηχανίες

 • A-
 • A+

Οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης έχουν πραγματοποιήσει ιδιωτικές συναντήσεις με παραγωγούς ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και βιομάζα περίπου εννέα φορές συχνότερα απ' ότι συναντήθηκαν με εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή καθαρής ενέργειας, παρά την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη επίτευξης των κυβερνητικών στόχων για το κλίμα.

Η ανάλυση της DeSmog, της ομάδας περιβαλλοντικών ερευνών, των δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων δείχνει ότι οι υπουργοί του Τμήματος Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (Beis) πραγματοποίησαν 63 ιδιωτικές συναντήσεις με παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και βιομάζας μεταξύ 22 Ιουλίου 2019 και 18 Μαρτίου 2021.

Οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα επιχειρήσεων, Κουάσι Κουαρτένγκ, και των κατώτερων στελεχών πραγματοποίησαν μόνο επτά ιδιωτικές συναντήσεις με παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την ίδια περίοδο, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ως βασικό μέρος του «σχεδίου 10 σημείων» του, την εγκατάσταση μηχανισμών αιολικής ενέργειας στη χώρα, για την μείωση των μολυσμένων εκπομπών αερίων.

Εκτός από τις μικρές ιδιωτικές συναντήσεις, οι υπουργοί παρακολούθησαν επίσης εκατοντάδες άλλες μεγαλύτερες ομαδικές συναντήσεις με εταιρείες ορυκτών καυσίμων και εκπροσώπους τους. Οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων ήταν παρόντες σε 309 από αυτές, έναντι 60 για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της DeSmog, οι υπουργοί είχαν συνεδριάσεις σχετικές με ορυκτά καύσιμα τουλάχιστον 473 φορές, αλλά συναντήσεις που σχετίζονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόνο 317 φορές. Η Shell και η BP ήταν παρούσες στις υπουργικές συνεδριάσεις 57 και 58 φορές αντίστοιχα κατά την επίμαχη περίοδο.

Ο Κόνορ Σουάρτζ, επικεφαλής του κλίματος στους Friends of the Earth, δήλωσε ότι οι υπουργοί δεν επικεντρώθηκαν στην επίτευξη του κυβερνητικού στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απαιτείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και απηύθυνε μήνυμα ενόψει των ζωτικών συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα, Cop26, που θα διεξαχθούν. στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο. «Μπορείτε να πείτε πολλά για μια κυβέρνηση βάσει των επιλογών που κάνει» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Καθώς πλησιάζουν οι ομιλίες για το κλίμα της Γλασκόβης, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για βλαβερά ορυκτά καύσιμα και να σταματήσει να εξαιρεί τη στήριξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε: «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι γελοίοι. Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνάντηση μεγάλων προμηθευτών ενέργειας και εργοδοτών κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι ένα εξαιρετικά επιλεκτικό και μικρό στιγμιότυπο ιδιωτικών συναντήσεων που παραπλανούν την ευρύτερη δέσμευση και προτεραιότητές μας.

«Μόνο φέτος, εξασφαλίσαμε ρεκόρ επένδυσης σε αιολική ενέργεια συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων λιρών, η οποία δημιούργησε και εξασφάλισε 2.400 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, δημοσιεύσαμε μια κορυφαία παγκοσμίως στρατηγική υδρογόνου, εγκαινιάσαμε ένα νέο σύστημα εμπορίας εκπομπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεσμευτήκαμε να τερματίσουμε την παραγωγή άνθρακα έως το 2024 και δεσμευτήκαμε 1 δισ. για την υποστήριξη της ανάπτυξης της δέσμευσης άνθρακα ».

Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την έλλειψη λεπτομερών σχεδίων από την κυβέρνηση για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 και των ενδιάμεσων στόχων για μείωση 68% έως το 2030 και 78% έως το 2035.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Cop26, στο οποίο θα ζητηθεί από όλα τα έθνη να έχουν όχι μόνο αυστηρούς στόχους κοπής άνθρακα-εκ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα-αλλά και αξιόπιστα σχέδια για τον τρόπο επίτευξης τέτοιων στόχων.

Οι βουλευτές, η βιομηχανία, οι ομάδες πράσινων και οι νόμιμοι σύμβουλοι της κυβέρνησης, η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι πολιτικές και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα επιφέρουν περικοπές εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Επιδρομή της γαλλικής αστυνομίας και διάλυση προσφυγικού καταυλισμού στο Καλαί
Οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να περάσουν στη Βρετανία, στήνουν αυτοσχέδιους καταυλισμούς στη Γαλλία πριν πλεύσουν στην επικίνδυνη θάλασσα του στενού της Μάγχης, που συνδέει τις δύο χώρες.
Επιδρομή της γαλλικής αστυνομίας και διάλυση προσφυγικού καταυλισμού στο Καλαί
ΕΥΡΩΠΗ
Η Επιστημονική Επιτροπή της Βρετανίας προτείνει 3η δόση για όλους τους ενήλικες
Μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της ασθένειας Covid-19 πρέπει να προταθεί σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών στη Βρετανία, σε διάστημα τριών μηνών από τη δεύτερη, συνέστησαν τα μέλη της Επιτροπής που...
Η Επιστημονική Επιτροπή της Βρετανίας προτείνει 3η δόση για όλους τους ενήλικες
ΕΥΡΩΠΗ
Το βρετανικό σύστημα ασύλου δεν προστατεύει τα θύματα σεξουαλικής βίας
Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχωρά η βρετανική ερευνητική ομάδα Sereda , σύμφωνα με την οποία τα θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας βιώνουν μεγαλύτερο τραύμα και κακοποίηση όταν υποβάλλονται στη διαδικασία...
Το βρετανικό σύστημα ασύλου δεν προστατεύει τα θύματα σεξουαλικής βίας
ΕΥΡΩΠΗ
Πινγκ πονγκ ευθυνών στη σκιά 27 «υγρών τάφων»
Oi υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου, με τη συμμετοχή της Ιλβα Γιόχανσον εξέτασαν τον καλύτερο συντονισμό για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών.
Πινγκ πονγκ ευθυνών στη σκιά 27 «υγρών τάφων»
ΕΥΡΩΠΗ
Το Παρίσι καλεί το Λονδίνο να ανοίξει νόμιμη οδό μετανάστευσης
Η γαλλική κυβέρνηση, μία μέρα μετά την ευρωπαϊκή διάσκεψη στο Καλέ για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, κάλεσε τη Βρετανία να αναλάβει τις ευθύνες της για την κρίση στη Μάγχη, αλλά και να σταματήσει τη διγλωσσία...
Το Παρίσι καλεί το Λονδίνο να ανοίξει νόμιμη οδό μετανάστευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας