• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.4°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 15.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.6°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  58%
Kirsty Wigglesworth,AP

Επιλήψιμες συναντήσεις Βρετανών υπουργών με...βρώμικες βιομηχανίες

 • A-
 • A+

Οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης έχουν πραγματοποιήσει ιδιωτικές συναντήσεις με παραγωγούς ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και βιομάζα περίπου εννέα φορές συχνότερα απ' ότι συναντήθηκαν με εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή καθαρής ενέργειας, παρά την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη επίτευξης των κυβερνητικών στόχων για το κλίμα.

Η ανάλυση της DeSmog, της ομάδας περιβαλλοντικών ερευνών, των δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων δείχνει ότι οι υπουργοί του Τμήματος Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (Beis) πραγματοποίησαν 63 ιδιωτικές συναντήσεις με παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και βιομάζας μεταξύ 22 Ιουλίου 2019 και 18 Μαρτίου 2021.

Οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα επιχειρήσεων, Κουάσι Κουαρτένγκ, και των κατώτερων στελεχών πραγματοποίησαν μόνο επτά ιδιωτικές συναντήσεις με παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την ίδια περίοδο, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ως βασικό μέρος του «σχεδίου 10 σημείων» του, την εγκατάσταση μηχανισμών αιολικής ενέργειας στη χώρα, για την μείωση των μολυσμένων εκπομπών αερίων.

Εκτός από τις μικρές ιδιωτικές συναντήσεις, οι υπουργοί παρακολούθησαν επίσης εκατοντάδες άλλες μεγαλύτερες ομαδικές συναντήσεις με εταιρείες ορυκτών καυσίμων και εκπροσώπους τους. Οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων ήταν παρόντες σε 309 από αυτές, έναντι 60 για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της DeSmog, οι υπουργοί είχαν συνεδριάσεις σχετικές με ορυκτά καύσιμα τουλάχιστον 473 φορές, αλλά συναντήσεις που σχετίζονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόνο 317 φορές. Η Shell και η BP ήταν παρούσες στις υπουργικές συνεδριάσεις 57 και 58 φορές αντίστοιχα κατά την επίμαχη περίοδο.

Ο Κόνορ Σουάρτζ, επικεφαλής του κλίματος στους Friends of the Earth, δήλωσε ότι οι υπουργοί δεν επικεντρώθηκαν στην επίτευξη του κυβερνητικού στόχου μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απαιτείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και απηύθυνε μήνυμα ενόψει των ζωτικών συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα, Cop26, που θα διεξαχθούν. στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο. «Μπορείτε να πείτε πολλά για μια κυβέρνηση βάσει των επιλογών που κάνει» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Καθώς πλησιάζουν οι ομιλίες για το κλίμα της Γλασκόβης, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για βλαβερά ορυκτά καύσιμα και να σταματήσει να εξαιρεί τη στήριξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε: «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι γελοίοι. Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνάντηση μεγάλων προμηθευτών ενέργειας και εργοδοτών κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι ένα εξαιρετικά επιλεκτικό και μικρό στιγμιότυπο ιδιωτικών συναντήσεων που παραπλανούν την ευρύτερη δέσμευση και προτεραιότητές μας.

«Μόνο φέτος, εξασφαλίσαμε ρεκόρ επένδυσης σε αιολική ενέργεια συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων λιρών, η οποία δημιούργησε και εξασφάλισε 2.400 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, δημοσιεύσαμε μια κορυφαία παγκοσμίως στρατηγική υδρογόνου, εγκαινιάσαμε ένα νέο σύστημα εμπορίας εκπομπών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεσμευτήκαμε να τερματίσουμε την παραγωγή άνθρακα έως το 2024 και δεσμευτήκαμε 1 δισ. για την υποστήριξη της ανάπτυξης της δέσμευσης άνθρακα ».

Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την έλλειψη λεπτομερών σχεδίων από την κυβέρνηση για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 και των ενδιάμεσων στόχων για μείωση 68% έως το 2030 και 78% έως το 2035.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Cop26, στο οποίο θα ζητηθεί από όλα τα έθνη να έχουν όχι μόνο αυστηρούς στόχους κοπής άνθρακα-εκ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα-αλλά και αξιόπιστα σχέδια για τον τρόπο επίτευξης τέτοιων στόχων.

Οι βουλευτές, η βιομηχανία, οι ομάδες πράσινων και οι νόμιμοι σύμβουλοι της κυβέρνησης, η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι πολιτικές και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα επιφέρουν περικοπές εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Κλείνει η έρευνα της Σκότλαντ Γιαρντ για το Partygate
Η Αστυνομία ανέφερε ότι δεν θα επιβληθεί άλλο πρόστιμο στον Μπόρις Τζόνσον για τη συμμετοχή του στα κορονοπάρτι, εν αναμονή της έκδοσης της έκθεσης Σου Γκρέι.
Κλείνει η έρευνα της Σκότλαντ Γιαρντ για το Partygate
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
Νέα… τσαλίμια κάνει στους Ευρωπαίους η Βρετανία του Brexit, ρισκάροντας να υποστεί αντίποινα από την Ε.Ε., που ίσως φτάσουν μέχρι την κήρυξη εμπορικού πολέμου.
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
ΕΥΡΩΠΗ
Στη δίνη της ακρίβειας οι Βρετανοί με περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες
Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos, το 1/4 των ερωτηθέντων πολιτών έχει βάλει «κόφτη» στα ημερήσια γεύματα, ενώ τα 2/3 δεν χρησιμοποιούν θέρμανση στα σπίτια τους, εξαιτίας της σφοδρής ακρίβειας.
Στη δίνη της ακρίβειας οι Βρετανοί με περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες
ΕΥΡΩΠΗ
«Καμπανάκια» οικονομολόγων για τα βρετανικά σχέδια στον χρηματοοικονομικό τομέα
Περισσότεροι από 50 οικονομολόγοι προειδοποίησαν σήμερα ότι τα σχέδια της Βρετανίας για τον χρηματοοικονομικό τομέα μετά το Brexit κινδυνεύουν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως αυτά που οδήγησαν στην παγκόσμια...
«Καμπανάκια» οικονομολόγων για τα βρετανικά σχέδια στον χρηματοοικονομικό τομέα
ΕΥΡΩΠΗ
Συνάντηση Κουλέμπα - Μπλίνκεν για νέα βοήθεια στο Κίεβο
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε ξανά τις ΗΠΑ για την «αταλάντευτη υποστήριξή τους» και προανήγγειλε νέα οπλική και άλλη βοήθεια ● Για φονική πείνα από τον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας, προειδοποιεί η G7.
Συνάντηση Κουλέμπα - Μπλίνκεν για νέα βοήθεια στο Κίεβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας