• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.1°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 20.0°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 15.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  0 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 19.6°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.4°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
John Thys, Pool via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελληνική δυσφορία και δυσπιστία

 • A-
 • A+
Εκτακτο Ευρωβαρόμετρο - Πως αξιολογούν οι Ευρωπαίοι την πορεία της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών τους ● Το 52% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ το 53% αναφέρει ότι δεν μπορεί να την εμπιστευτεί για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ● Το 76% λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παίζει σημαντικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι μπορούμε στην Ελλάδα να έχουμε πρόσβαση στα εμβόλια για την Covid-19, ενώ υψηλό ποσοστό (62%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να εμβολιαστούν όλοι, καθώς αυτό αποτελεί καθήκον μας ως πολιτών

Για τους περισσότερους Ελληνες «δεν βαίνουν όλα καλώς» στην Ελλάδα, σύμφωνα με το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο που παρουσιάζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα μόλις το 33% των ερωτηθέντων θα έλεγε ότι γενικά τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση για τους ίδιους προσωπικά. Και όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, το 52% δηλώνει ότι είναι μάλλον ή καθόλου ικανοποιημένο.

Ακόμα μια ένδειξη της καταγραφόμενης δυσφορίας των Ελλήνων απέναντι στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Ipsos, μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων από τις 17 έως τις 25 Αυγούστου, εν όψει της ομιλίας της προέδρου της Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα για την «Κατάσταση της Ε.Ε.» (State of the Union). Πρόκειται για την ετήσια προγραμματική ομιλία του εκάστοτε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία περιγράφει τις επόμενες κινήσεις και το όραμα της Κομισιόν.

Η γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών αναμένεται να συμπεριληφθεί στα όσα θα πει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στις 15 Σεπτεμβρίου, στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις απαντήσεις που έδωσαν οι περίπου 1.100 Ελληνες ηλικίας άνω των 15 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 50% εκτιμά ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση στην Ελλάδα. Το 21% θεωρεί ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ένα 28% ούτε το ένα ούτε το άλλο! Για τους ίδιους προσωπικά, το 25% δήλωσε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, το 33% ότι πάνε, και το 39% ότι δεν πάνε ούτε καλά ούτε κακά.

Αντίστοιχα, το 40% δήλωσε ότι τα πράγματα πάνε λάθος στην Ευρώπη, έναντι του 23% που είπε ότι οδηγούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, το 48% δήλωσε ότι είναι πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο. Το 52% όμως ψήφισε ότι είναι μάλλον όχι ή και καθόλου ικανοποιημένο! Σχετικά με τους χειρισμούς της Ε.Ε., το ελληνικό κοινό φαίνεται διχασμένο: το 50% δεν είναι ικανοποιημένο (μάλλον ή καθόλου), όμως το 49% είναι πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο.

Το 76% λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παίζει σημαντικό ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι μπορούμε στην Ελλάδα να έχουμε πρόσβαση στα εμβόλια για την Covid-19. Επίσης, υψηλό ποσοστό (62%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να εμβολιαστούν όλοι, καθώς αυτό αποτελεί καθήκον μας ως πολιτών. Στην ερώτηση αυτή, μόλις το 21% διαφωνεί εντελώς και ένα 14% μάλλον διαφωνεί. Το 64%, τέλος, πιστεύει ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε. είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για ταξίδια χωρίς περιορισμούς στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κρύβουν οι απαντήσεις που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό. Το 67% πιστεύει ότι τα έργα του Ταμείου θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τις οικονομικές και κοινωνικές ζημιές που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Ωστόσο το 53% αναφέρει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση για την κατάλληλη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου. Μόλις το 11% την εμπιστεύεται απολύτως, ενώ ένα 31% μάλλον την εμπιστεύεται. Η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο σε αυτήν την κατάταξη, αφού ο μέσος Ευρωπαίος κατά 44% εμπιστεύεται σίγουρα ή μάλλον την κυβέρνησή του.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαχείριση των χρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση οδηγεί στο πραγματικά συντριπτικό 89% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και αποτελεσματικός έλεγχος του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται οι χρηματοδοτικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι πληγές από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς στις απαντήσεις των Ελλήνων σχετικά με το ποια θεωρούν τα πιο σημαντικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, επιλέγοντας τα θέματα με τα οποία θα ήθελαν να ασχολείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά προτεραιότητα, οι δύο πρώτες επιλογές είναι: μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (50%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 31%), μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (41%, έναντι 32% στην Ε.Ε.).

Στην τρίτη θέση των προτεραιοτήτων ακολουθεί η δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που, αν και είναι στο 35%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι το 43%, μαρτυρά την ανησυχία που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα. Στις προτεραιότητες, ακολουθούν η μετανάστευση και το άσυλο και η δημόσια υγεία.

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, η άποψη των Ελλήνων για το αν η Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχει ευρωπαϊκά κονδύλια στα κράτη - μέλη, μόνο με την προϋπόθεση να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές Αρχές. Ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα δηλώνει κατά 90% ότι συμφωνεί.

Τέλος, το ευρωβαρόμετρο καταγράφει ότι το 50% των Ελλήνων έχει πολύ ή αρκετά θετική άποψη για την Ε.Ε., έναντι 53% του συνόλου των πολιτών των 27 της Ε.Ε. που έχουν ανάλογη άποψη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Από τα 4 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα σε πρώτη φάση ως τις αρχές Αυγούστου, τα 2,3 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 1,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια.
Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι οι Έλληνες, αλλά και οι Κύπριοι δεν πάνε πίσω
Ο Δείκτης μετρά τις προσωπικές και εθνικές προσδοκίες, τις αντιλήψεις για το αν η χώρα του ερωτώμενου βαδίζει προς τη "σωστή ή λάθος" κατεύθυνση, τις αντιλήψεις για την ΕΕ και την εμπιστοσύνη για το μέλλον.
Πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι οι Έλληνες, αλλά και οι Κύπριοι δεν πάνε πίσω
ΕΥΡΩΠΗ
Αποκαλυπτικός ο χάρτης του ECDC για την πανδημία σε Ε.Ε. και Ελλάδα
Στην «κόκκινη ζώνη» δηλαδή στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, βρίσκεται για ακόμα μια εβδομάδα η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Αποκαλυπτικός ο χάρτης του ECDC για την πανδημία σε Ε.Ε. και Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Τα μετέωρα βήματα της Ούρσουλα
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Κι αν δεν υπήρχαν και τα αναγκαστικά κενά στα έδρανα των ευρωβουλευτών, τίποτα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα θύμιζε την πανδημία του κορονοϊού.
Τα μετέωρα βήματα της Ούρσουλα
ΕΥΡΩΠΗ
Κυρίαρχη η Δέλτα στην Ευρώπη, αυξάνονται τα κρούσματα στην ήπειρο
Η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και έχει γίνει πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη. Ο ΕΜΑ συνιστά πλήρη εμβολιασμό -αφού η πρώτη δόση δεν φτάνει για τα εμβόλια που απαιτούν 2 δόσεις.
Κυρίαρχη η Δέλτα στην Ευρώπη, αυξάνονται τα κρούσματα στην ήπειρο
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοίγει και για τις ΗΠΑ η Ευρώπη
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν σήμερα επισήμως έναν διευρυμένο "λευκό κατάλογο" χωρών από τις οποίες θα επιτρέπονται ταξίδια αναψυχής στο μπλοκ χωρίς καραντίνα.
Ανοίγει και για τις ΗΠΑ η Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας