• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 24.1°C
  5 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.5°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.7°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 25.1°C
  2 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.4°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  25%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.5°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.3°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 25.8°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  33%
ID 181259786 © Xavier Lejeune | Dreamstime.com

Κι άλλα χρήματα για την Τουρκία, αυτή τη φορά για τα προ-ενταξιακά

 • A-
 • A+

Το τελικό πράσινο φως για την προενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια ύψους σχεδόν 14,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027 έδωσαν τα κράτη μέλη. Τα χρήματα προορίζονται για τις χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία), αλλά και για την Τουρκία!

Τα ακριβή ποσά που προορίζονται για κάθε χώρα δεν είναι ακόμα δεδομένα, ούτε προσδιορισμένα. Σύμφωνα με πηγές της ΕΦ.ΣΥν., η εκταμίευση θα γίνει με βάση τα συγκεκριμένα προγράμματα των χωρών που θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει η ΕΕ. Μετά τη σημερινή επίσημη στήριξη από το Συμβούλιο, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβεβαίωσης. Η έγκριση του κανονισμού αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Η βοήθεια θα βασίζεται τόσο σε μια προσέγγιση βάσει επιδόσεων, όσο και στην αρχή της δίκαιης κατανομής. Αυτό σημαίνει ότι η βοήθεια θα διαφοροποιείται ως προς το πεδίο εφαρμογής και την ένταση ανάλογα με τις επιδόσεις των δικαιούχων. «Προτεραιότητα θα δοθεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται στους βασικούς μεταρρυθμιστικούς τομείς, όπως το κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα, δημοκρατικοί θεσμοί και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα», μας είπε αξιωματούχος.

Τα ποσά θα υφίστανται σε προϋποθέσεις. Το εύρος και η ένταση της βοήθειας μπορούν να τροποποιούνται σε περίπτωση σημαντικής οπισθοδρόμησης ή επίμονης έλλειψης προόδου από έναν δικαιούχο στους βασικούς τομείς της μεταρρύθμισης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα κονδύλια θα μπορούσαν να μειωθούν αναλογικά και να ανακατευθυνθούν χωρίς να διακυβεύεται η στήριξη για τη βελτίωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της κοινωνίας των πολιτών.

Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί η αρχή της δίκαιης κατανομής για να διασφαλιστεί ότι το εύρος και η ένταση της χρηματοδότησης λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τις επιδόσεις των δικαιούχων αλλά και τις ανάγκες και τις ικανότητές τους, ώστε να αποφευχθεί ένα δυσανάλογα χαμηλό επίπεδο βοήθειας σε σύγκριση με άλλους και να διασφαλιστεί η πρόοδος όλων των δικαιούχων.

Σκοπός της στήριξης είναι να βοηθήσει τους δικαιούχους να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μελλοντική ένταξη στην Ένωση. Οι δικαιούχοι θα υποστηριχθούν στη διενέργεια των αναγκαίων πολιτικών, θεσμικών, νομικών, διοικητικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αξίες της Ένωσης και να ευθυγραμμιστούν σταδιακά με τους κανόνες, τα πρότυπα, τις πολιτικές και τις πρακτικές της Ένωσης.

Χρήματα και για την Κύπρο

Την εκταμίευση 157 εκατ. ευρώ ως προχρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωί η Κομισιόν.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η μεταφορά αφορά το 13% των χρηματοδοτήσεων και δανείων που αναλογούν στην Κύπρο στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ποσό αυτό θα συμβάλει στην εφαρμογή των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν καταγραφεί στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας.

Οι επόμενες πληρωμές των σχετικών κονδυλίων θα εγκρίνονται από την Κομισιόν στη βάση της εφαρμογής των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει η Κύπρος. Συνολικά η Κύπρος θα λάβει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με το 1 δισεκατομμύριο να αποτελείται από επιχορηγήσεις και 200 εκατομμύρια ευρώ να αποτελείται από δάνεια.

Η εκταμίευση του ποσού έρχεται σε συνέχεια της έναρξης του δανεισμού στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU. Μέχρι το τέλος του έτους η Κομισιόν έχει στόχο να συγκεντρώσει μέχρι και 80 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, η οποία θα συμπληρωθεί από βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, για να χρηματοδοτήσει τις πρώτες προγραμματισμένες εκταμιεύσεις προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Ο Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως η προχρηματοδότηση των 157 εκατομμυρίων ευρώ «θα βοηθήσει την Κύπρο να εφαρμόσει σημαντικά μέτρα για τη μετάβαση στο κλίμα και να αντιμετωπίσει την απειλή των δασικών πυρκαγιών, να ενισχύσει την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της χώρας και να ενισχύσει την εκπαίδευση και την κατάρτιση». Ο κ. Τζεντιλόνι χαιρέτισε επίσης «τις δεσμεύσεις της Κύπρου για τον περιορισμό των δυνατοτήτων επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Απαντήσεις ζητούν Καταλανοί ευρωβουλευτές για την πώληση όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία
Η σχέση αγοραπωλησίας όπλων Ισπανίας-Τουρκίας προκάλεσε ερωτήματα σε ευρωβουλευτές της Καταλονίας, οι οποίοι διερωτώνται πώς μία χώρα της ΕΕ πουλάει όπλα στην Τουρκία, που είναι εχθρική προς την Ελλάδα.
Απαντήσεις ζητούν Καταλανοί ευρωβουλευτές για την πώληση όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή αυτονομία α λα γαλλικά
«Η θάλασσα κυβερνάται από το διεθνές δίκαιο», το μήνυμα της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου ● Οι γαλλικές φιλοδοξίες για αποκατάσταση της θέσης της Ε.Ε....
Ευρωπαϊκή αυτονομία α λα γαλλικά
ΕΥΡΩΠΗ
«Εμφραγμα» στην Πράσινη Γραμμή
Πιέσεις... α λα Λουκασένκο δέχεται η Κύπρος μέσω της Πράσινης Γραμμής. Μόνο ώς τον Οκτώβριο του 2021, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν φτάσει στις ελεύθερες περιοχές μέσω της κατεχόμενης Κύπρου
«Εμφραγμα» στην Πράσινη Γραμμή
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαίος αξιωματούχος: τη Δευτέρα οι υπουργοί θα προτείνουν μέτρα κατά της Τουρκίας
Το πώς θα «μεταφραστεί στην πράξη η αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Κύπρο» θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών τη Δευτέρα. Έτσι το έθεσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Ευρωπαίος αξιωματούχος: τη Δευτέρα οι υπουργοί θα προτείνουν μέτρα κατά της Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
Στους ΥΠΕΞ το μπαλάκι για το options paper κυρώσεων στην Τουρκία
Το έγγραφο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για αποφάσεις σε επίπεδο Συμβουλίου για τα επόμενα βήματα απέναντι στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν αντιστρέψει τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια.
Στους ΥΠΕΞ το μπαλάκι για το options paper κυρώσεων στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας
«Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους», σημείωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης.
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας