• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.9°C / 23.5°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 16.0°C / 21.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.0°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 22.2°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.8°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 19.0°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.2°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.8°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%

Μερική διάψευση Κομισιόν για την εξαίρεση έκτακτων δαπανών από τα ελλείμματα

 • A-
 • A+

Διαψεύδει η Κομισιόν το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν τα κόστη έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού από τον υπολογισμό των δημοσίων ελλειμμάτων των κρατών μελών που επλήγησαν.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ ήταν κάθετος: «Δεν ξέρω ποιος το είπε αυτό, αλλά σίγουρα δεν είναι πληροφορία που προκύπτει από εμάς και άρα δεν υπάρχει τίποτα να επιβεβαιώσω. Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ο υπολογισμός του δημόσιου ελλείμματος είναι γνωστά, τίποτα που έχει σχέση με τις φωτιές είναι καινούργιο όσον αφορά τον υπολογισμό του ελλείμματος των κρατών-μελών», τόνισε.

Το θέμα προέκυψε ύστερα από ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Euractiv, το οποίο ανέφερε δηλώσεις του Ερίκ Μαμέρ, σύμφωνα με τις « δικαιολογείται η δέσμευση πόρων για τη αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Επεσήμανε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να αποτελέσει πηγή στήριξης σε κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστροφές».

«Όχι, νομίζω ότι υπάρχει μια παρεξήγηση εδώ. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, στο πλαίσιο των απαντήσεων σε ερωτήσεις για το βάρος των πυρκαγιών και των συνέπειών τους στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη, τονίσαμε το γεγονός ότι πιθανά υπάρχουν διάφορα εργαλεία διαθέσιμα για τα κράτη-μέλη, για παράδειγμα, το Ταμείο Αλληλεγγύης η χρήση του οποίου μπορεί να ζητηθεί από τα κράτη μέλη για αποκτήσει από την Ε.Ε. κονδύλια που σχετίζονται με τις φωτιές και τις συνέπειές τους. Αλλά δεν έκανα κανένα σχόλιο που σχετίζεται με τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος», απάντησε ο Ερίκ Μαμέρ στην «Εφ.Συν.».

Η Επιτροπή χρησιμοποιεί το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται ανάλυση των εθνικών δημόσιων δαπανών.

Η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020. Αυτό επέτρεψε στα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την κατάλληλη αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19, αποκλίνοντας προσωρινά από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που θα ίσχυαν κανονικά βάσει του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα. Η γενική ρήτρα διαφυγής θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και αναμένεται να απενεργοποιηθεί από το 2023.

Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος συμπλήρωσε σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα: «Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι βραχυπρόθεσμες δαπάνες έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση έκτακτων μεγάλων φυσικών καταστροφών μπορούν να ταξινομηθούν ως εφάπαξ και συνεπώς να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό της διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσπάθειας ενός κράτους μέλους κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ιταλίας, οι δαπάνες έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τους σεισμούς στο Αμπρούτσο και την Εμίλια Ρομάνα, καθώς και άλλες φυσικές καταστροφές έχουν ληφθεί υπόψη στο παρελθόν».

Ο ίδιος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε αν η συζήτηση βρίσκεται πάνω στο τραπέζι ή αν έχει γίνει οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, είμαστε πολύ μακριά από το να εφαρμοστεί μια τέτοια εξαίρεση. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. ζητά... τον ουρανό με τ’ AstraZeneca
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικεί 10 ευρώ ανά δόση και μέρα καθυστέρησης για τη μη τήρηση των όρων από τη φαρμακευτική εταιρεία.
Η Ε.Ε. ζητά... τον ουρανό με τ’ AstraZeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν κινείται νομικά κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση σε Οδηγίες
Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην Επιτροπή. Διαφορετικά, εκείνη μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Η Κομισιόν κινείται νομικά κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση σε Οδηγίες
ΕΥΡΩΠΗ
«Νερό κι αλάτι» για εμπάργκο και ρούβλια!
Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ δεν συμφώνησε σε καμία από τις προτάσεις που έφερε η Κομισιόν για τη διακοπή της ροής του ρωσικού πετρελαίου παρ' όλο που η αναθεωρημένη πρόταση εξαιρούσε Ουγγαρία και Σλοβακία έως το τέλος του...
«Νερό κι αλάτι» για εμπάργκο και ρούβλια!
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για την καταπολέμηση παιδικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο
Σύμφωνα με διαρροές σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν, οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Meta (Facebook), η Google και η Apple θα πρέπει να εντοπίζουν, να αφαιρούν και να αναφέρουν παράνομες εικόνες...
Πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για την καταπολέμηση παιδικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο
ΕΥΡΩΠΗ
Ολο ζυγώνει κι όλο δεν έρχεται η συμφωνία για το εμπάργκο
Παρά την αισιοδοξία των διπλωματών ότι θα υπήρχε συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο μέχρι και χθες δεν υπήρχε ομοφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη για την έγκριση του έκτου πακέτου των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της...
Ολο ζυγώνει κι όλο δεν έρχεται η συμφωνία για το εμπάργκο
ΕΥΡΩΠΗ
Ανακωχή Κομισιόν-Μασκ για το Twitter
Ο Μπρετόν είχε προειδοποιήσει προηγουμένως τον επικεφαλής της Tesla ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες περιεχομένου της Ε.Ε. εάν αναλάβει το Twitter.
Ανακωχή Κομισιόν-Μασκ για το Twitter

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας