• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 8.0°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 6.0°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 7.3°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.3°C / 4.6°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / 1.8°C
  0 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.6°C / 6.8°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.1°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.6°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 5.6°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.5°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 3.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 7.7°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -0.7°C / 4.4°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.2°C / 6.1°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  59%
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Πρόστιμα κατά της πολωνικής παρεμβατικότητας στη Δικαιοσύνη ζητά η Κομισιόν

 • A-
 • A+

Η Κομισιόν αποφάσισε να ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης να επιβάλλει ημερήσια πρόστιμα στην Πολωνία, η οποία συνεχίζει να μη λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος της χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.

Η κίνηση ενισχύει τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκτελεστική εξουσία της Ε.Ε. δήλωσε ότι θέλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να «επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Πολωνία για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση» με προηγούμενη νομική απόφαση (της 14ης Ιουλίου 2021).

Η επιτροπή δήλωσε ότι θέλει το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο να επιβάλει «ημερήσια χρηματική ποινή» στην Πολωνία έως ότου ενεργήσει για τη βελτίωση της λειτουργίας του Πολωνικού Ανώτατου Δικαστηρίου και αναστείλει τους νέους νόμους που θεωρούνται ότι υπονομεύουν την δικαστική ανεξαρτησία.

Κύριο σημείο διαφωνίας υπήρξε το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ένα όργανο στο οποίο το κυβερνών κόμμα έδωσε την εξουσία να κατευθύνει τους δικαστές. Πολλοί Πολωνοί δικαστές θεωρούν το τμήμα ως εργαλείο πίεσής τους προκειμένου να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των κυβερνώντων αρχών.

Μέχρι σήμερα, ενώ το κυβερνών κόμμα έχει γεμίσει τις τάξεις των ανώτατων δικαστηρίων, υπάρχουν πολλοί δικαστές του κατώτερου δικαστικού συστήματος που ενεργούν ανεξάρτητα και έχουν εκδώσει αποφάσεις που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή ξεκίνησε επίσης το πρώτο βήμα στη νέα νομική δράση εναντίον της Πολωνίας για η μη συμμόρφωσή της σε ξεχωριστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ότι το πολωνικό δίκαιο σχετικά με το πειθαρχικό καθεστώς κατά των δικαστών δεν είναι συμβατό με το δίκαιο της Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι εάν η κυβέρνηση στη Βαρσοβία δεν απαντήσει ικανοποιητικά στην «προειδοποιητική επιστολή», θα παραπέμψει και αυτήν την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου.

Νομικοί παρατηρητές βλέπουν μερικές από τις αλλαγές της πολιτικής δικαιοσύνης που επέβαλε η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας ως μια προσπάθεια να υπονομευθεί η ισχύς των νόμων της Ε.Ε. εντός της χώρας και να απομακρυνθούν από το μπλοκ των 27 κρατών μελών. Η Πολωνία προσχώρησε στην Ε.Ε. το 2004, συμφωνώντας να τηρήσει τους κανόνες και τους νόμους της.

Η Βαρσοβία καταδικάζει την «επίθεση»

Αντιδρώντας στο αίτημα της Κομισιόν για την επιβολή οικονομικών κυρώσεως, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Σεμπάστιαν Καλέτα, το χαρακτήρισε «επίθεση» εναντίον της Βαρσοβίας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει παράνομα κεφάλαια στην Πολωνία και ζητεί κυρώσεις. Πρόκειται για επιθετικές ενέργειες», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter, υποστηρίζοντας πως οι επιθέσεις αυτές είναι «παράνομες».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, δεν αναμένεται να αποφανθεί πριν από έξι μήνες γι' αυτό το αίτημα επιβολής κυρώσεων, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Στο πλευρό της Πολωνίας - ως συνήθως - η Ουγγαρία
«Αλαζονικές» χαρακτηρίζει η Βουδαπέστη τις Βρυξέλλες, επειδή στρέφονται και ζητούν οικονομικές κυρώσεις κατά της συμμάχου της πρώτης, Βαρσοβίας, καταλογίζοντάς της παρεμβατικότητα στη δικαιοσύνη.
Στο πλευρό της Πολωνίας - ως συνήθως - η Ουγγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Πολωνία δεν πληρώνει τα ευρω-πρόστιμα
Χοντραίνει κι άλλο η κόντρα Πολωνίας - Ε.Ε. μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιβάλει στη χώρα πρόστιμο-μαμούθ ενός εκατομμυρίου ευρώ τη μέρα.
Η Πολωνία δεν πληρώνει τα ευρω-πρόστιμα
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεχίζει το «αντάρτικο» κατά των Βρυξελλών η Πολωνία
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Βαρσοβίας-Βρυξελλών μετά τα πρόστιμα που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της και την απόφασή της να μην κλείσει ένα...
Συνεχίζει το «αντάρτικο» κατά των Βρυξελλών η Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Σε πορεία σύγκρουσης Πολωνία-Ε.Ε. με απειλές για... Pol-exit
Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η οποία είναι αντίθετη με τις αποφάσεις...
Σε πορεία σύγκρουσης Πολωνία-Ε.Ε. με απειλές για... Pol-exit
ΕΥΡΩΠΗ
Προσφυγή της Κομισιόν κατά της Πολωνίας για τη Δικαιοσύνη
Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Πολωνίας, προσέφυγε τη Δευτέρα η Κομισιόν καταγγέλλοντας ότι η μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πλήττει την ανεξαρτησία του πολωνικού δικαστικού συστήματος.
Προσφυγή της Κομισιόν κατά της Πολωνίας για τη Δικαιοσύνη
ΕΥΡΩΠΗ
Η Πολωνία στο «απόσπασμα» της Κομισιόν
​Μέτωπο κατά της Βαρσοβίας άνοιξαν οι Βρυξέλλες, με την ενεργοποίηση χθες για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ε.Ε. του άρθρου 7 της κοινοτικής Συνθήκης για παραβίαση του κράτους δικαίου. Ηδη, η κυβέρνηση της...
Η Πολωνία στο «απόσπασμα» της Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας