• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 12.8°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.8°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.2°C
  3 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 5.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.6°C
  0 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.7°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  92%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 5.5°C / 9.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 13.0°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 5.4°C
  1 BF
  96%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.7°C / 5.8°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  79%

Το Connecting Europe Express σε αριθμούς: ♦ 36 μέρες ταξίδι ♦ 20.000 χιλιόμετρα ♦ 26 χώρες ♦ 33 διελεύσεις συνόρων ♦ 3 αμαξοστοιχίες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ευρώπη των σιδηροδρόμων

 • A-
 • A+
Connecting Europe Express: μια ειδική αμαξοστοιχία, που ξεκίνησε στις 2/9 από τη Λισαβόνα και θα καταλήξει στις 7/10 στο Παρίσι έχοντας διασχίσει 26 χώρες και 100 πόλεις της Ε.Ε., φιλοδοξεί να αναδείξει την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια στη διασύνδεση και να γίνει το τρένο καταλύτης για τις ευρωπαϊκές μεταφορές με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε από τη Λισαβόνα, τη δυτικότερη πρωτεύουσα της επικράτειας της Ε.Ε., το Connecting Europe Express, μια ειδική αμαξοστοιχία που δημιουργήθηκε με αφορμή το 2021 ως Ευρωπαϊκό Ετος Σιδηροδρόμων.

Το Connecting Europe Express θα κάνει ένα ταξίδι πέντε εβδομάδων, θα περάσει από 100 και πλέον πόλεις της ηπειρωτικής Ευρώπης και θα τερματίσει στις 7 Οκτωβρίου στο Παρίσι, έχοντας περί το μέσο της διαδρομής του κάνει ενδιάμεση «πανηγυρική» στάση στη Λιουμπλιάνα, συνδέοντας έτσι συμβολικά τις τρεις διαδοχικές εξάμηνες προεδρίες της Ε.Ε., την πορτογαλική, τη σλοβενική, που είναι σε εξέλιξη, και τη γαλλική που ξεκινά την 1/1/2022.

Στην Αθήνα, το τρένο Connecting Europe Express θα φτάσει στις 14 Σεπτεμβρίου και θα αναχωρήσει την επομένη. Φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κοινότητας Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων και Διαχειριστών Υποδομών (CER) που πήραν την πρωτοβουλία, είναι να αναδείξουν τη συμβολή του σιδηρόδρομου στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και στην ανάπτυξη ενός τομέα μεταφορών στην Ε.Ε., με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

«Ο σιδηρόδρομος έχει διαμορφώσει την πλούσια κοινή μας ιστορία και είναι επίσης το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν και η παρατήρησή της είναι μια αισιόδοξη κυριολεξία, όταν μιλά κανείς για την πυκνή διασύνδεση και ευρύτατη χρήση των τρένων στην υπόλοιπη Ε.Ε., υπογραμμίζει ωστόσο την κραυγαλέα ελληνική εξαίρεση, μιας και στην Ελλάδα ο σιδηρόδρομος παραμένει περιθωριακός, με δραματικά φτωχό δίκτυο και με προβληματική διασύνδεση με τα άλλα ευρωπαϊκά.

Το Connecting Europe Express, κατά τη διαδρομή του και στους σταθμούς του στις ευρωπαϊκές πόλεις, θα φιλοξενεί εκδηλώσεις και συνέδρια για την πολιτική μεταφορών και υποδομών της Ε.Ε. και τον ρόλο του διευρωπαϊκού δικτύου. Οι εκδηλώσεις και συζητήσεις μέσα στα βαγόνια θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του ιστότοπου: https://www.connectingeuropeexpress.eu/.

Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε 13 χώρες της Ε.Ε. και την Ελβετία, που περιλαμβάνεται στο κοινό ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό και στη CER (στην Αθήνα δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν κάτι, πέραν της υποδοχής του τρένου στις 14/9, στις 6 το απόγευμα, στις Τρεις Γέφυρες).

Ο πρόεδρος της CER (διευθύνων σύμβουλος των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων), Αντρέας Μάτα, με την ευκαιρία της εκκίνησης του Connecting Europe Express, επεσήμανε τη σημασία ενός ισχυρού ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού τομέα, τονίζοντας ότι προς το παρόν «υπάρχουν πάρα πολλοί τεχνικοί φραγμοί στις διασυνοριακές σιδηροδρομικές μεταφορές και είναι πολύ περίπλοκο να κυκλοφορεί ένα τρένο πέρα από τα εθνικά σύνορα στην Ευρώπη.

Πρέπει να συνεχίσουμε τη στροφή των εμπορευματικών μεταφορών από τις οδικές στις σιδηροδρομικές μεταφορές, να παρέχουμε αποτελεσματικές υπηρεσίες στους καθημερινώς μετακινούμενους εργαζομένους και να διευρύνουμε τις διεθνείς επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων με ημερήσιες και νυχτερινές υπηρεσίες».

Το Connecting Europe περιλαμβάνει στην πραγματικότητα τρεις αμαξοστοιχίες -την ιβηρική αμαξοστοιχία, την κλασική αμαξοστοιχία και τη βαλτική αμαξοστοιχία- που θα συναντιόνται κατά τη διαδρομή, υπενθυμίζοντας την έλλειψη διαλειτουργικότητας ανάμεσα σε ορισμένα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου της Ευρώπης και την ανάγκη να ξεπεραστούν. Τα βαγόνια παρέχονται από διάφορες ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες.

Ενα από την ουγγρική MAV φιλοξενεί κινητή έκθεση για το κλίμα και τις υποδομές. Ενα βαγόνι διαλέξεων παρέχει η γαλλική SNCF, δύο κλασικά βαγόνια επιβατών παρέχονται από τη γερμανική DB και την ελβετική SBB, ένα βαγόνι - εστιατόριο έδωσε η ιταλική FS και μια κλινάμαξα η ÖBB της Αυστρίας. Η ιβηρική αμαξοστοιχία που ταξιδεύει μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας παρασχέθηκε από την ισπανική εταιρεία Renfe, ενώ η λιθουανική LTG εκμεταλλεύεται τη βαλτική αμαξοστοιχία.

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο

 • ● Σήμερα Δευτέρα 6/9 άτυπη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών για την πορεία εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και την έγκριση των Σχεδίων Ανάκαμψης Τσεχίας και Ιρλανδίας.
 • ● Δευτέρα 6 και Τρίτη 7/9 άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στο Κραντζ της Σλοβενίας.
 • ● Παρασκευή 10/9 και Σάββατο 11/9 Eurogroup και Ecofin (δημοσιονομικά σενάρια ανάκαμψης, ρύθμιση χρηματοπιστωτικού τομέα με συμμετοχή κεντρικών τραπεζών, το μέλλον της φορολογίας).

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Πέμπτη 9/9 συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ. Αποφασίζει για τα επιτόκια και το μέλλον του πανδημικού προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) υπό το φως της αύξησης του πληθωρισμού.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

● Παρασκευή 10/9 στις 12 το μεσημέρι εκπρόσωποι Τύπου του Ε.Κ. και πολιτικών ομάδων παραχωρούν συνέντευξη Τύπου για τη σύνοδο Ολομέλειας της επόμενης εβδομάδας, 13-16 Σεπτεμβρίου (βασικά θέματα: Ομιλία προέδρου Κομισιόν για την «Κατάσταση της Ενωσης», Ενωση για την Υγεία, σχέσεις με τη Ρωσία, «Μπλε Κάρτα», δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ στην Ε.Ε., τερματισμός πειραμάτων στα ζώα).

Διαγωνισμός νεαρών μεταφραστών της Ε.Ε.

Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και θα είναι σε εξέλιξη μέχρι τις 20 Οκτωβρίου η πρώτη φάση του ετήσιου διαγωνισμού «Νεαρών Μεταφραστών» (Juvenes Translatores), που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέμα των κειμένων, στο οποίο θα διαγωνιστούν και θα κληθούν να μεταφράσουν φέτος οι μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ε.Ε., είναι «Εμπρός στον δρόμο για ένα πιο πράσινο μέλλον!».

Μέχρι τις 20/10 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ε.Ε. μπορούν να εγγραφούν διαδικτυακά σε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα καλέσει 705 σχολεία στο επόμενο στάδιο. Ο αριθμός των σχολείων που θα συμμετάσχουν από κάθε χώρα θα είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (21 για την Ελλάδα) και θα επιλεγούν τυχαία από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα επιλεγμένα σχολεία θα προτείνουν στη συνέχεια έως πέντε μαθητές ή μαθήτριες για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Μπορούν να έχουν οποιαδήποτε εθνικότητα, αλλά όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν γεννηθεί το 2004. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά στις 25 Νοεμβρίου σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία, ενώ οι νικητές, μία/ένας από κάθε χώρα, θα ανακοινωθούν έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2022. Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα κληθούν παραλάβουν τα βραβεία τους την άνοιξη του 2022, σε τελετή στις Βρυξέλλες. Θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν επαγγελματίες μεταφραστές και μεταφράστριες από την Επιτροπή και να μάθουν περισσότερα για τα γλωσσικά επαγγέλματα. Η σελίδα του διαγωνισμού: https://ec.europa.eu/info/education/skills-and-qualifications/develop-your-skills/language-skills/juvenes-translatores_el


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA
Ο λόγος για το πρόγραμμα HERA, την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Υγεία.
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA
ΕΥΡΩΠΗ
«Η κρίση έδειξε ότι η Ε.Ε. είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, την «ορατότητά» της από το ευρύ κοινό, τον τρόπο...
«Η κρίση έδειξε ότι η Ε.Ε. είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
ΕΥΡΩΠΗ
Το νέο πολωνικό σοκ
Σε νέα περιδίνηση η Ε.Ε. από τη συζήτηση για ένα πιθανό Pol-exit, με αφορμή την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την υπεροχή της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ) και του...
Το νέο πολωνικό σοκ
ΕΥΡΩΠΗ
Εργασία κατά ψευδο-αυτοαπασχόλησης
Κεντρική πρόταση των ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν είναι η θέσπιση «μαχητού τεκμηρίου σχέσης εργασίας για τους εργαζομένους στις πλατφόρμες, με αντιστροφή του βάρους της απόδειξης σε βάρος των εργοδοτών».
Εργασία κατά ψευδο-αυτοαπασχόλησης
ΕΥΡΩΠΗ
Θάλασσες από πλαστικά μπουκάλια...
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «ReturnthePlastics» φιλοδοξεί να ακριβύνει τη χρήση των πλαστικών φιαλών και να αυξήσει την ανακύκλωσή τους.
Θάλασσες από πλαστικά μπουκάλια...
ΕΥΡΩΠΗ
3 δισ. νέα δέντρα σε δέκα χρόνια!
Τρία δισεκατομμύρια δέντρα φιλοδοξεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φυτευτούν μέχρι το 2030 σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για τα δάση που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή (16/7).
3 δισ. νέα δέντρα σε δέκα χρόνια!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας