Ανήσυχη δηλώνει η Κομισιόν για την πετρελαιοκηλίδα που απειλεί τις κυπριακές ακτές. Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι ένα σκάφος καθαρισμού είναι ήδη στην Κύπρο για να συνδράμει.
«Η Επιτροπή ανησυχεί πολύ για τις δυνητικά σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαρροή πετρελαίου από το διυλιστήριο στη συριακή πόλη Μπανίγια.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αρμόδιες κυπριακές αρχές είναι έτοιμες να δράσουν», δήλωσε ο Τιμ ΜακΦι απαντώντας σε ερώτηση της Εφ.Συν. «Η Κύπρος έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ (EMSA). Ένα σκάφος ανάκτησης πετρελαίου από τον EMSA έχει προσφερθεί στην Κύπρο και επί του παρόντος βρίσκεται υπό κινητοποίηση στα σχετικά θαλάσσια ύδατα.
Η Ευρωπαίκή Επιτροπή συνιστά επίσης στις χώρες που αφορά η υπόθεση να ενεργοποιήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πετρέλαιο στην περιοχή της Μεσογείου βάσει της Σύμβασης της Βαρκελώνης, ιδίως μέσω του πρωτοκόλλου σχετικά με την "πρόληψη της ρύπανσης από πλοία και, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, την καταπολέμηση της ρύπανσης της Μεσογείου".
Ο οργανισμός EMSA χρηματοδοτείται από την ΕΕ και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου πλοίων που ενεργούν για την αποκατάσταση της ρύπανσης από πετρέλαιο, την ανάπτυξη ικανοτήτων και εκστρατείες κατάρτισης, μεταξύ άλλων για τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στόχος είναι να βοηθήσει τα παράκτια κράτη, στην Ευρώπη και γύρω από αυτήν, να παρακολουθούν, να προλαμβάνουν και να ανταποκρίνονται γρήγορα σε περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο ή χημικές ουσίες από πλοία και εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών της ΕΕ, των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ και των γειτονικών χωρών και μπορούν να συμπληρώσουν και να συμπληρώσουν τους υπάρχοντες πόρους αντιμετώπισης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ παρέχει ενεργό υποστήριξη στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της ρύπανσης από πετρέλαιο, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση έργων τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο των πολιτικών γειτονίας της ΕΕ.
Από νομικής άποψης, ενώ υπάρχει σαφές συμφέρον της ΕΕ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε θαλάσσιες λεκάνες που μοιράζονται με χώρες εκτός ΕΕ, η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα για έρευνα ή επιβολή της νομοθεσίας εκτός της επικράτειας της ΕΕ. Παρ' όλα αυτά, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, μαζί με τα κράτη που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, για να διασφαλίσει ότι οι όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα αποκατασταθούν ή τουλάχιστον θα ελαχιστοποιηθούν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας