• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.9°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.6°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 16.2°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 15.0°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 9.0°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 15.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 19.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  86%

Lobbying 97 εκ. ευρώ από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

 • A-
 • A+

Οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας δαπανούν περισσότερα από 97 εκατ. ευρώ για να κάνουν lobbying στην Ευρώπη. Μια κλαδική σύγκριση των 10 κορυφαίων εταιρειών σε διάφορους κλάδους δείχνει ότι οι κολοσσοί της τεχνολογίας έχουν πλέον μεγαλύτερη δύναμη άσκησης πίεσης από ό,τι οι φαρμακευτικές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ή οι χρηματοπιστωτικές βιομηχανίες!

Παρά τον ποικίλο αριθμό φορέων στον τομέα αυτό, το λόμπι στον τομέα της τεχνολογίας κυριαρχείται από μια χούφτα επιχειρήσεις. Μόλις 10 εταιρείες είναι υπεύθυνες για σχεδόν το ένα τρίτο (32 εκατ. ευρώ) των συνολικών δαπανών για λόμπι στον τομέα της τεχνολογίας: Vodafone, Qualcomm, Intel, IBM, Amazon, Huawei, Apple, Microsoft, Facebook και Google.

Νέα έρευνα του Corporate Europe Observatory και του LobbyControl δείχνει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν δαπανήσει ποσά ρεκόρ για να ασκήσουν πιέσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η έκθεση δείχνει ότι η ψηφιακή βιομηχανία δαπανά πλέον σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει λόμπι, ποσό που επισκιάζει όλες τις άλλες δαπάνες λόμπι του ιδιωτικού τομέα. Αυτή η έξαρση προκύπτει καθώς η ΕΕ συζητά αυστηρότερους κανονισμούς για τις εταιρείες τεχνολογίας μέσω της Πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και της Πράξης για τις ψηφιακές αγορές (DMA).

Η νέα μελέτη "Το δίκτυο λόμπι, ο ιστός επιρροής της Μεγάλης Τεχνολογίας στην ΕΕ" παρέχει μια μοναδική και λεπτομερή ανάλυση της δύναμης άσκησης πίεσης των εταιρειών τεχνολογίας σε επίπεδο ΕΕ. Χαρτογραφεί τους μεγαλύτερους παίκτες, τα δίκτυά τους και τις χώρες προέλευσής τους και αποκαλύπτει τους προϋπολογισμούς των λόμπι τους και την πρόσβασή τους στις αποφάσεις της ΕΕ. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης τον τρόπο με τον οποίο αυτή η δύναμη άσκησης πίεσης διαδραματίζεται στην πράξη στο πλαίσιο των εν εξελίξει πολιτικών συζητήσεων της ΕΕ σχετικά με το νομοθετικό πακέτο για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Αυτές οι 10 εταιρείες είναι επίσης συλλογικά οργανωμένες σε επιχειρηματικές και εμπορικές ενώσεις, οι οποίες είναι και οι ίδιες σημαντικοί φορείς άσκησης λόμπι. Οι επιχειρηματικές ενώσεις που ασκούν λόμπι για λογαριασμό των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας διαθέτουν προϋπολογισμό λόμπι που ξεπερνά κατά πολύ τον προϋπολογισμό λόμπι του 75% των μικρότερων εταιρειών που αποτελούν την πλειοψηφία της ψηφιακής βιομηχανίας.

Το 20% όλων των εταιρειών που ασκούν λόμπι στην ΕΕ για την ψηφιακή πολιτική έχουν έδρα τις ΗΠΑ - αν και ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερος. Λιγότερο από το 1% έχουν κεντρικά γραφεία στην Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ. Αυτό σημαίνει ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής επενδύσει στο lobbying στην ΕΕ τόσο έντονα όσο οι αντίστοιχες εταιρείες στις ΗΠΑ.

Οι τεράστιοι προϋπολογισμοί για λόμπι των εταιρειών τεχνολογίας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ και εξασφαλίζουν προνομιακή πρόσβαση: Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Επιτροπής πραγματοποίησαν 270 συναντήσεις από τον Νοέμβριο του 2019. Το 75% αυτών των συναντήσεων ήταν με λομπίστες της βιομηχανίας. Η Google και το Facebook ηγήθηκαν όσον αφορά τον αριθμό των συναντήσεων.

«Επί του παρόντος, στην ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη πολιτικές διαδικασίες που αποσκοπούν στην εισαγωγή αυστηρότερων κανόνων για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA) και τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), η Κομισιόν θέλει να περιορίσει τη δύναμη της Google, της Amazon και άλλων μεγάλων παικτών. Η ψηφιακή βιομηχανία έχει ξεσηκωθεί εναντίον αυτού του σχεδίου και η συγκεντρωμένη δύναμη άσκησης πίεσης που διαθέτει απειλεί να αποδυναμώσει τις προτάσεις αυτές», εξήγησε ο Max Bank, εκπρόσωπος της LobbyControl, ειδικός σε θέματα άσκησης πίεσης και ψηφιακής εταιρικής εξουσίας.

«Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να απαντήσουν με την ενίσχυση της ρύθμισης του λόμπι και της δεοντολογίας. Ειδικά τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να σταματήσουν να ενεργούν αδιαφανώς και να διασφαλίσουν επιτέλους ότι παρέχουν δημοκρατική λογοδοσία όσον αφορά τις διαδικασίες και τις αποφάσεις τους. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επίσης να προλαμβάνουν και να διασφαλίσουν ότι θα προσεγγίσουν την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις κοινότητες που επηρεάζονται και τις μικρές επιχειρήσεις», συμπλήρωσε. «Αλλά η δύναμη των εταιρειών Μεγάλης Τεχνολογίας προέρχεται επίσης από την ισχύ της στην αγορά και το επιχειρηματικό της μοντέλο. Χρειάζεται ρύθμιση της ΕΕ για να περιοριστεί η υπερβολική ισχύς της Μεγάλης Τεχνολογίας στην αγορά και να ενδυναμωθούν οι πολίτες»

Από την πλευρά της, η Margarida Silva, ερευνήτρια του Corporate Europe δήλωσε: «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το lobbying, ιδίως από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, έχει έναν στόχο: να απωθήσει κάθε αυστηρό κανόνα που θα μπορούσε να επηρεάσει το επιχειρηματικό μοντέλο και τα περιθώρια κέρδους της Big Tech. Από δημοκρατική άποψη, αυτοί οι τεράστιοι προϋπολογισμοί λόμπι είναι βαθιά ανησυχητικοί και ανθυγιεινοί. Οι προσπάθειες για τη ρύθμιση της ψηφιακής οικονομίας έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ένα καλύτερο διαδίκτυο - ένα διαδίκτυο που εξυπηρετεί τους ανθρώπους, τις μικρές επιχειρήσεις και τις κοινότητες. Είναι ζωτικής σημασίας οι ανεξάρτητες φωνές και οι πολίτες να συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εταιρικά λόμπι δεν θα διαμορφώνουν το μέλλον της τεχνολογίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μπορέλ: Συμφωνήσαμε για έγγραφο με επιλογές κατά της Τουρκίας
Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο Ύπατος Εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι στη σύνοδο των ΥΠΕΞ συμφωνήθηκε η κατάρτιση εγγράφου επιλογών για το πώς θα μπορούσε η Ε.Ε. να απαντήσει στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Μπορέλ: Συμφωνήσαμε για έγγραφο με επιλογές κατά της Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
Πολωνός πρωθυπουργός: Σεβόμαστε το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά...
Την ώρα που η Ε.Ε. ετοιμάζει την απάντησή της στη Βαρσοβία, ο Μ. Μοραβιέτσκι επιχειρεί να προβάλει τα επιχειρήματα της χώρας του ώστε να μην κοπούν τα πολυπόθητα κονδύλια που τόσο έχει ανάγκη η Πολωνία.
Πολωνός πρωθυπουργός: Σεβόμαστε το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά...
ΕΥΡΩΠΗ
Φον Ντερ Λάιεν: 1 δισ. δόσεις εμβολίων εξήγαγε η Ε.Ε. το τελευταίο δεκάμηνο
«Είναι πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων COVID-19. Πάντα μοιραζόμασταν δίκαια τα εμβόλιά μας με τον υπόλοιπο κόσμο».
Φον Ντερ Λάιεν: 1 δισ. δόσεις εμβολίων εξήγαγε η Ε.Ε. το τελευταίο δεκάμηνο
ΕΥΡΩΠΗ
Δείπνο με μενού... ΝΑΤΟ, αμυντική συνεργασία και Κίνα
Στο κάστρο του Μπρντο στη Σλοβενία συναντήθηκαν χθες οι ηγέτες της Ε.Ε. Ηταν ένα δείπνο εργασίας πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται σήμερα.
Δείπνο με μενού... ΝΑΤΟ, αμυντική συνεργασία και Κίνα
ΕΥΡΩΠΗ
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
«Δεν είναι Ευρωπαϊκή Άμυνα ή ΝΑΤΟ, είναι και τα δύο. Οι δυνατοί σύμμαχοι δημιουργούν δυνατές συμμαχίες», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
ΕΥΡΩΠΗ
Το AUKUS στο μενού των «27» στη Σλοβενία
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντιούνται σήμερα στο κάστρο του Μπρντο στη Σλοβενία για ένα δείπνο εργασίας πριν τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τι θα συζητήσουν
Το AUKUS στο μενού των «27» στη Σλοβενία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας