• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 16.7°C / 20.9°C
    2 BF
    71%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 16.6°C / 19.5°C
    1 BF
    81%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    17°C 14.0°C / 17.7°C
    2 BF
    81%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 11.9°C / 13.8°C
    1 BF
    89%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 17.4°C
    0 BF
    94%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 15.0°C / 17.6°C
    0 BF
    73%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 11.4°C / 14.0°C
    2 BF
    94%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 15.4°C
    2 BF
    87%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 15.8°C / 16.6°C
    2 BF
    84%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 16.8°C / 18.9°C
    2 BF
    82%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    19°C 19.4°C / 20.5°C
    3 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    2 BF
    77%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 19.3°C / 19.3°C
    2 BF
    81%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 14.5°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    18°C 14.5°C / 18.4°C
    1 BF
    78%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 19.3°C
    2 BF
    90%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 20.4°C
    0 BF
    73%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    18°C 16.3°C / 18.3°C
    0 BF
    84%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    18°C 16.7°C / 18.3°C
    2 BF
    87%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.5°C / 11.5°C
    0 BF
    89%

Αφγανοί πρόσφυγες σε αμερικανικό αεροδρόμιο

AP Photo/Jose Luis Magana
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκή χαραμάδα για μόλις 30.000 Αφγανούς πρόσφυγες

  • A-
  • A+
Κύκλος έκτακτων συνεδριάσεων από σήμερα στις Βρυξέλλες, ξανά στην Άγκυρα προσβλέπει για βοήθεια η Ε.Ε., που συζητά τους όρους Ερντογάν για αυξημένη χρηματοδότηση, βίζες και συμμετοχή στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα ● Το Αφγανικό, καμπανάκι για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Τη μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη έως το 2022 αναμένεται να συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Σημαντικό θέμα θα είναι και η αύξηση της χρηματοδότησης προς τους αρμόδιους οργανισμούς, αλλά και η ενίσχυση των τρίτων χωρών προκειμένου να διαχειριστούν την κατάσταση.

Το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν λήγει σήμερα και έχει ενεργοποιήσει τους Ευρωπαίους για την επόμενη μέρα στη χώρα: οι υπουργοί Εσωτερικών σήμερα θα ανοίξουν τον χορό των συναντήσεων, που θα συνεχίσουν από αύριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αμυνας και από μεθαύριο οι υπουργοί Εξωτερικών.

Βασικό σημείο ενδιαφέροντος είναι φυσικά το μεταναστευτικό, αλλά και οι γεωστρατηγικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Ε.Ε. δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν οι σκηνές του 2015 με τις μυριάδες των ξεριζωμένων να πολιορκούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Τα τηλέφωνα… έχουν πάρει φωτιά, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να επικοινωνεί με τους ηγέτες σε Τουρκμενιστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση. Ηδη, οι διπλωμάτες κάνουν λόγο για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για το Αφγανιστάν μέσα στον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι επικοινωνίες των αμερικανικών και των τουρκικών Αρχών σε όλα τα επίπεδα, αφού η Τουρκία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις ως ο δίαυλος επικοινωνίας της Δύσης με τους Ταλιμπάν. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κομισιόν βρίσκονται σε συζητήσεις με την Αγκυρα προκειμένου να επεξεργαστούν τα ζητήματα που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στον πρόεδρο Μισέλ κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία: αυξημένη χρηματοδότηση, συμμετοχή στα αμυντικά προγράμματα της Ε.Ε. και απελευθέρωση της βίζας.

Η ώρα είναι τώρα για το Σύμφωνο Μετανάστευσης

Στο κείμενο που αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών αναφέρεται ότι η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα εντείνουν την οικονομική στήριξη προς τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν πιο συνεπείς κανόνες σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου όσων εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν.

Στο ανακοινωθέν δεν αναμένεται να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός για το σχέδιο μετεγκατάστασης της Ε.Ε. Ωστόσο το σχέδιο για 30.000 Αφγανούς πρόσφυγες θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ευρώπης και θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο, διεθνές δηλαδή, πλαίσιο. Ηδη η Κομισιόν έχει ζητήσει από τις χώρες να παραδώσουν τον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να φιλοξενήσουν. Και εκεί αναμένεται να δοθεί η μεγάλη μάχη.

Το σχέδιο πάντως είναι να βοηθηθούν ιδιαίτερα οι γυναίκες, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειονότητα των παράτυπων αφίξεων αφορά Αφγανούς άνδρες, αφού το ταξίδι είναι επικίνδυνο και δαπανηρό.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι ένα καμπανάκι ότι το μεταναστευτικό θα αποτελεί μέρος των διεθνών σχέσεων της Ε.Ε. με όλα τα μέρη του πλανήτη». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ότι η ώρα του Συμφώνου Μετανάστευσης της Ε.Ε. είναι τώρα. Η πρόταση κατατέθηκε αρχές του 2020 αλλά πηγαίνει εξαιρετικά αργά λόγω πανδημίας, διαφωνιών και έλλειψης πολιτικής βούλησης από τα κράτη-μέλη.

«Το αισιόδοξο στην παρούσα φάση, σε αντίθεση με το 2015, είναι ότι… λεφτά υπάρχουν. Το 2015 ήταν στο τέλος του έτους προϋπολογισμού της Ε.Ε., ενώ τώρα είμαστε στην αρχή... Είναι καθήκον της Ευρώπης να υποστηρίξει τους ανθρώπους που τη βοήθησαν», τόνισε ο υψηλόβαθμος της Ε.Ε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: «σκληρή» γραμμή για τους ευάλωτους Αφγανούς
Για κάποιο αόριστο μέλλον μετέθεσε ξανά τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. • «Τα κράτη-μέλη παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν...
Ε.Ε.: «σκληρή» γραμμή για τους ευάλωτους Αφγανούς
ΕΥΡΩΠΗ
«Δεχτήκαμε στη χώρα μας το ΝΑΤΟ και τώρα πάμε πίσω στο μηδέν»
«Ως Αφγανή νιώθω προδομένη. Μην αφήσετε τη χώρα μου στα χέρια των Ταλιμπάν», ήταν τα λόγια της μοναδικής Αφγανής ανταποκρίτριας των Βρυξελλών στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ● Αιχμές κατά ΗΠΑ από τον...
«Δεχτήκαμε στη χώρα μας το ΝΑΤΟ και τώρα πάμε πίσω στο μηδέν»
ΕΥΡΩΠΗ
Ακόμη πιο σκληρή αντιμεταναστευτική στροφή η Ε.Ε.
Με πιο σκληρή γλώσσα για το μεταναστευτικό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής χθες να μειώσουν τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που...
Ακόμη πιο σκληρή αντιμεταναστευτική στροφή η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Επικράτηση των σκληρών στο προσφυγικό
Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. αποφάσισε τη χρηματοδότηση υποδομών επιτήρησης στα σύνορα, όχι όμως και την κατανομή των μεταναστών ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Επικράτηση των σκληρών στο προσφυγικό
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: 50 εκ. ευρώ στην Τουρκία για τη στήριξη ευάλωτων προσφύγων
Η ανθρωπιστική βοήθεια θα διατεθεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση ζητημάτων προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής νομικών συμβουλών, της...
Κομισιόν: 50 εκ. ευρώ στην Τουρκία για τη στήριξη ευάλωτων προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας