• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.2°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 12.4°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.0°C / 16.8°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.4°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 6.2°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.5°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 19.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 12.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.4°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.8°C / 16.5°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 12.5°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βανίλια Μαδαγασκάρης ή βανίλια Ρεϊνιόν;

 • A-
 • A+
Το μικρό γαλλικό νησί στον Ινδικό Ωκεανό κέρδισε προ ημερών από την Κομισιόν την τελευταία πιστοποίηση γεωγραφικής ένδειξης στην Ε.Ε., φιλοδοξεί να σπάσει το μονοπώλιο της άλλης τεράστιας πρώην γαλλικής αποικίας και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας για αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και κρασιά.

Το νησί Ρεϊνιόν είναι μία από τις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό. Το 1810 πήρε το όνομα του Βοναπάρτη, αργότερα το κατέλαβαν οι Βρετανοί, αλλά αφού το ανέκτησαν οι Γάλλοι πήρε το οριστικό όνομά του, Reunion (= επανένωση) το 1848. Με έκταση μόλις 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό σχεδόν 900.000 κατοίκων, μίγμα Αφρικανών, Μαλαίσιων, Ινδών, Κινέζων και Γάλλων, είναι ένας τροπικός παράδεισος δυτικά της γιγάντιας Μαδαγασκάρης, διάσημης μεταξύ άλλων για την περίφημη και ακριβή βανίλια της που νοστιμίζει τη γαστρονομία των Ευρωπαίων.

Η Ρεϊνιόν, και μέσω αυτής η «αυτοκρατορική» Γαλλία, διεκδικεί να σπάσει το παγκόσμιο μονοπώλιο βανίλιας της φτωχής Μαδαγασκάρης, που μέχρι το 1960 ήταν γαλλική αποικία, πληρώνοντας μάλιστα με χιλιάδες νεκρούς τις απόπειρες εξέγερσης. Σε αυτή τη γαλλική προσπάθεια σπεύδει αρωγός η Ε.Ε. μέσω του μηχανισμού πιστοποίησης ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Το παράδειγμα της «βανίλιας Ρεϊνιόν» είναι το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό για το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός απόδοσης προστασίας σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα. Την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν ενέκρινε την ένταξη της «Vanille de l’île de La Réunion» (βανίλια της νήσου Ρεϊνιόν) στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ). Η βανίλια Ρεϊνιόν -εξηγεί η Κομισιόν- έρχεται σε ολόκληρους λοβούς, επεξεργασμένους αλλά με τους σπόρους τους. «Είναι μια σοκολατί χρώματος βανίλια που ξεχωρίζει για τη φινέτσα και τη γλυκύτητά της. Η ποιότητά της προέρχεται από φυσικούς παράγοντες και την τεχνογνωσία των παραγωγών. Η Ρεϊνιόν είναι πράγματι πρωτοπόρα στην τεχνογνωσία παραγωγής βανίλιας.

Εκεί ανακαλύφθηκε η διαδικασία της γονιμοποίησης και εξελίχθηκε η μεταποίησή της με θέρμανση και ατμό. Σήμερα -αιτιολογεί η Κομισιόν- οι τεχνικές αυτές έχουν διαδοθεί ευρέως, αλλά παραμένει γεγονός ότι η τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε από τους παραγωγούς της Ρεϊνιόν είναι η εγγύηση για ένα υψηλής ποιότητας προϊόν... με μοναδικό αρωματικό μπουκέτο, καρπό του τέλειου εγκλιματισμού του φυτού στις ανατολικές ηφαιστειακές πλαγιές του νησιού…».

Αν διαβάσει κανείς και το κείμενο της αίτησης που ενέκρινε η Κομισιόν θα διακρίνει, έστω και υπόρρητη, ακόμη πιο έντονη την ανταγωνιστική διάθεση έναντι της βανίλιας της γειτονικής Μαδαγασκάρης. Διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «… Η ξήρανση στον ήλιο και έπειτα στη σκιά επί τουλάχιστον 20 ημέρες και η ωρίμαση σε κιβώτια επί τουλάχιστον 7 μήνες διασφαλίζουν την ποιότητα. Χάρη σε αυτά τα δύο στάδια δεν αναπτύσσονται γεύσεις κρεοσώτου που απαντούν σε άλλες βανίλιες που ξηραίνονται υπερβολικά γρήγορα και ωριμάζουν μέσα σε σακούλες σε κενό αέρος (αναερόβια ζύμωση)…

Η βανίλια είναι τόσο σημαντική για την οικονομία του νησιού που μια λιάνα βανίλιας κατέχει εξέχουσα θέση στον θυρεό της Ρεϊνιόν, τον οποίο σχεδίασε ο κυβερνήτης Merwart το 1925. Στον εν λόγω θυρεό αναγράφεται το σύνθημα της Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών: «Florebo quocumque ferar» (Θα ανθίσω όπου κι αν φυτευτώ)…».

Κυριαρχία του Διαδικτύου σε ενημέρωση και ψυχαγωγία

Μια μερική, αν και όχι οριστική, εικόνα για το πώς η πανδημία και οι περιορισμοί που επέβαλαν οι κυβερνήσεις στην Ε.Ε. επηρέασαν καθοριστικά τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι ενημερώνονται ή διασκεδάζουν μας δίνουν τα στοιχεία της Eurostat για την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία μέσω Διαδικτύου το 2020. Αν και τα στοιχεία της σχετικής έρευνας της Eurostat συνήθως αναφέρονται στις απαντήσεις των ερωτώμενων σε κάθε χώρα της Ε.Ε. για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα λοκντάουν του πρώτου κύματος της πανδημίας οδήγησαν σε αναβολή ή καθυστέρηση των ερευνών, με αποτέλεσμα να περιλάβουν και τα νέα δεδομένα που προκάλεσε ο κορονοϊός και ο εγκλεισμός, δηλαδή τη μαζική στροφή στη χρήση του Διαδικτύου.

Συνολικά στην Ε.Ε., λοιπόν, το 2020 το 75% των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών χρησιμοποίησαν το internet για να διαβάσουν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά, ενώ το 74% παρακολούθησε τηλεόραση ή βίντεο διαδικτυακά. Το 61% χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για να ακούσει μουσική και μόλις το 34% για να παίξει ή να κατεβάσει ηλεκτρονικά παιχνίδια, ποσοστό αναμενόμενο για την ηλικιακή ομάδα που κυρίως ελκύουν τα τελευταία.

Η Ολλανδία και η Κύπρος καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που παρακολουθούν τηλεόραση και βίντεο διαδικτυακά με 95%, ακολουθούμενες από τη Φινλανδία και τη Μάλτα με 93%. Η Ελλάδα είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (με 67%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Ρουμανία (37%) και στη Βουλγαρία (44%).

Η Ολλανδία κρατά τα σκήπτρα στην Ε.Ε. και στη δεύτερη κατηγορία της έρευνας, τα online ψηφιακά παιχνίδια, με ποσοστό 56%, Μάλτα και Δανία ακολουθούν με 47%, η Ελλάδα είναι σχεδόν στον μ.ο. της Ε.Ε. με 32%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου για παιχνίδια ή κατέβασμα παιχνιδιών κατέγραψαν το 2020 η Βουλγαρία κα η Πολωνία με 16% και 19%, αντίστοιχα.

Είναι προφανές ότι η εικόνα θα αλλάξει δραστικά υπέρ του Διαδικτύου όταν ενσωματωθούν όλες οι αλλαγές και όλα τα νέα δεδομένα ενημερωτικής και ψυχαγωγικής συμπεριφοράς των 500 εκατ. πολιτών της Ε.Ε. μετά ενάμιση χρόνο πανδημίας, αλλά είναι αναγκαίο να καταγραφεί και η άλλη πλευρά: αυτή η στροφή τι οδυνηρές επιπτώσεις έχει στα έντυπα ΜΜΕ, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το σινεμά, το θέατρο και τη ζωντανή ψυχαγωγία με φυσική παρουσία εν γένει. Αυτή θα είναι μια πιο συνεπής και έντιμη στατιστική καταγραφή.


eAmbrosia: Το μητρώο για όλα τα προστατευόμενα προϊόντα της Ε.Ε. https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Καυτή» εβδομάδα στο Στρασβούργο
Καυτή αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα στο Στρασβούργο με τη δεύτερη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα στον μήνα Οκτώβριο, η οποία θα κλείσει στις Βρυξέλλες με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού...
«Καυτή» εβδομάδα στο Στρασβούργο
ΕΥΡΩΠΗ
Το νέο πολωνικό σοκ
Σε νέα περιδίνηση η Ε.Ε. από τη συζήτηση για ένα πιθανό Pol-exit, με αφορμή την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την υπεροχή της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ) και του...
Το νέο πολωνικό σοκ
ΕΥΡΩΠΗ
Ψήφισμα για την έμφυλη βία από το Ευρωκοινοβούλιο
Προτείνεται να συμπεριληφθεί στα αδικήματα του άρθρου 83 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. ώστε να ισχυροποιηθεί η νομική βάση για την αντιμετώπισή της με τη θέσπιση κοινών ορισμών και ελάχιστων κυρώσεων.
Ψήφισμα για την έμφυλη βία από το Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκαετής «πόλεμος» για κοινό φορτιστή
Η Κομισιόν προτείνει να γίνει υποχρεωτική από το 2024 η ενιαία θύρα φόρτισης για κινητά, ταμπλέτες, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά, φορητά ηχεία και κονσόλες βιντεο-παιχνιδιών χειρός.
Δεκαετής «πόλεμος» για κοινό φορτιστή
ΕΥΡΩΠΗ
Εργασία κατά ψευδο-αυτοαπασχόλησης
Κεντρική πρόταση των ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν είναι η θέσπιση «μαχητού τεκμηρίου σχέσης εργασίας για τους εργαζομένους στις πλατφόρμες, με αντιστροφή του βάρους της απόδειξης σε βάρος των εργοδοτών».
Εργασία κατά ψευδο-αυτοαπασχόλησης
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά για τη νέα ανθρωπιστική κρίση
Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για να φιλοξενήσει εκείνους που αναμένεται να φτάσουν στο βραχύ και πιο μακρινό μέλλον, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και μέσω ενός ευρωπαϊκού...
Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά για τη νέα ανθρωπιστική κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας