• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 21.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 20.7°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 19.8°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.1°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 21.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 16.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.3°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  3 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.0°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.7°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  46%

Χωρίς λύση και με απειλές για χορήγηση τρίμηνης βίζας από πλευράς Ιταλίας έληξε η χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο

AP Photo/ Geert Vanden Wijngaert

Αδιέξοδη η σύσκεψη για το μεταναστευτικό

 • A-
 • A+

Υπό την πίεση του λεγόμενου «σχεδίου Β» της –εξοργισμένης πια– Ιταλίας, η οποία απειλεί αφενός να χορηγήσει προσωρινές τρίμηνες βίζες στους νέους μετανάστες που φτάνουν σε ιταλικό έδαφος ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός Ε.Ε. και αφετέρου να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό στην επικράτειά της πλοίων με διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μεσόγειο, έληξε χθες χωρίς «λευκό καπνό» η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Στη σκιά αυτού του πιθανού εφιάλτη για τις κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης, δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθεί το χάσμα για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ποσοτική κατανομή και μετεγκατάσταση 16.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα επόμενα δύο χρόνια.

Ενα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ολοένα και αποδομείται εν τη γενέσει του, καθώς ο αριθμός των 40.000 αποτελεί ήδη σταγόνα στον ωκεανό της προσφυγιάς σχεδόν 110.000 ανθρώπων, που έχουν φτάσει φέτος στον ευρωπαϊκό Νότο διαπλέοντας τη Μεσόγειο, την ώρα μάλιστα που ο ΟΗΕ ζητά από την Ε.Ε. να κάνει ακόμα πιο «τολμηρά βήματα», επιμένοντας πως η Ευρώπη θα μπορούσε να απορροφήσει έως και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες!

Το πολιτικά «εκρηκτικό» θέμα της αναλογικής μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από τη Συρία και την Ερυθραία παραπέμπεται πλέον στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 25 και 26 Ιουνίου και αν δεν υπάρξει ούτε εκεί συμφωνία, θα συζητηθεί ξανά στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών τον Ιούλιο. Η υποχρεωτική ή εθελοντική βάση του προγράμματος, αλλά και οι ίδιες οι ποσοστώσεις ανά χώρα με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, παραμένουν μήλον της Εριδος, με τα παρασκηνιακά παζάρια και το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό του εκάστοτε κράτους να καθορίζουν την τύχη του.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Σουηδία, παρά τον μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο που δέχονται ήδη, υποστηρίζουν υπό προϋποθέσεις τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δανία, Ιρλανδία και Βρετανία εξαιρούνται λόγω ειδικής συμφωνίας με την Ε.Ε. Διαφωνία για την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου εκφράζουν κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, ενώ ούτε η Ισπανία το κουβεντιάζει, επικαλούμενη την υψηλή ανεργία και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τους θύλακές της στο Μαρόκο. Αντίθετη και η Πολωνία, που ίσως αλλάξει στάση στη σύνοδο κορυφής, με αντάλλαγμα να πετύχει τον διακαή πόθο της για ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ελέω ουκρανικής κρίσης.

Παρά τις πεντάωρες και ατελέσφορες αντεγκλήσεις ανάμεσα στους 28 υπουργούς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος. «Σημειώθηκε πρόοδος. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα», ανέφερε, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ένταση των προσπαθειών «για να αυξηθούν οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών». Εκεί επικεντρώθηκαν, άλλωστε, και οι απόπειρες συμβιβασμού στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας, με τους δύο πρώτους να επιχειρούν να φανούν ενωμένοι μετά την άγρια κόντρα ανάμεσα σε Ρώμη και Παρίσι για τους εκατοντάδες Αφρικανούς μετανάστες που απωθήθηκαν βίαια, προσπαθώντας να περάσουν από τα σύνορα της βόρειας Ιταλίας σε γαλλικό έδαφος. Ελλείψει εμπιστοσύνης προς τις ιταλικές αρχές για αυστηρές διαδικασίες καταγραφής και δακτυλοσκοπίας των μεταναστών, Βερολίνο και Παρίσι συνέδεσαν την –επί της αρχής– συναίνεσή τους στο σύστημα των ποσοστώσεων με τη δέσμευση της Ρώμης να εντατικοποιήσει τις διαδικασίες επαναπατρισμού ή απελάσεων όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

«Είναι σίγουρα εντός των δυνατοτήτων της Ε.Ε. να δώσει καταφύγιο, σε βάθος ετών, σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εκτοπισμένους από τις συρράξεις στη Συρία και αλλού. Θα αντιπροσώπευε μόλις το 0,2% του πληθυσμού της Ε.Ε.» αντιτείνει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν. Δηλώνοντας «σοκαρισμένος και ντροπιασμένος από τη συχνή δαιμονοποίηση των μεταναστών σε χώρες που απολαμβάνουν ειρήνη και ευημερία» ζητά από τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στα οφέλη της μετανάστευσης και να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη μισαλλοδοξία «που αναμοχλεύεται για πολιτικό κέρδος».

Ζητά αλληλεγγύη η Τασία Χριστοδουλοπούλου

Την αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ε.Ε. ζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο μετεγκατάστασης 16 χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ε.Ε. «ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών της μετανάστευσης», επισημαίνοντας πως πάγιο αίτημα της Ελλάδας είναι να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων και μη απελάσιμων.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή, αλλά μια καταστατική αρχή της ύπαρξης της Ε.Ε. κι αυτό όχι μόνο στο θέμα του μεταναστευτικού αλλά και σε όλα τα πεδία της πολιτικής», δήλωσε η Τ. Χριστοδουλοπούλου. Αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των αφίξεων και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά έδωσε από τα γραφεία της στη Γενεύη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ζητώντας μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα.

«Οι συνθήκες πρώτης υποδοχής για τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου δυσχεραίνουν συνεχώς, παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλουν οι τοπικές αρχές και η κοινωνία των πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Γουίλιαμ Σπίντλερ.

! Τρεις μέρες προθεσμία να εγκαταλείψουν τη χώρα έδωσαν χτες οι αρχές της ΠΓΔΜ στους μετανάστες χωρίς χαρτιά που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας. Σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο, σε περίπτωση που κάποιος μετανάστης θελήσει να παραμείνει πάνω από τρεις ημέρες, θα πρέπει να αιτηθεί ασύλου, αλλιώς θα αντιμετωπίσει «κυρώσεις». Καθημερινά εισέρχονται στην ΠΓΔΜ πάνω από 2.000 μετανάστες, οι περισσότεροι, προερχόμενοι από την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έμεινε μόνο στις προθέσεις
Για τον Σεπτέμβριο μεταφέρονται για να εξεταστούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστιαία κατανομή και μετεγκατάσταση των 40 χιλιάδων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα...
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έμεινε μόνο στις προθέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
Το Βερολίνο μίλησε και οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται. Παρ’ ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της, η Κομισιόν καλωσόρισε χθες την απόφασή της να ανοίξει τα...
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
ΕΥΡΩΠΗ
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία
Φρένο στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστιαία κατανομή και μετεγκατάσταση 16.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε βάθος διετίας έβαλαν...
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
ΕΥΡΩΠΗ
Ζώνη Σένγκεν... για λίγους κι εκλεκτούς
Οταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά τα βρίσκουν σκούρα στην αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, εφευρίσκουν τη δημιουργία «μίνι» σχεδίων θέτοντας εκτός τις χώρες του αμαρτωλού ευρωπαϊκού Νότου, εκ των...
Ζώνη Σένγκεν... για λίγους κι εκλεκτούς
ΕΥΡΩΠΗ
Σαλβίνι: ανένδοτος παρά τις πιέσεις
Ακαμπτος παρέμενε ώς χθες ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, απέναντι στις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται προκειμένου να επιτρέψει την αποβίβαση των 177 προσφύγων και μεταναστών,...
Σαλβίνι: ανένδοτος παρά τις πιέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας