• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.9°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 16.3°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.4°C / 19.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.1°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.6°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.2°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 19.6°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 18.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 21.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.1°C / 15.5°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  69%
AP Photo / Firdia Lisnawati
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αν έχεις... τείχος, διάβαινε

 • A-
 • A+

Kοντά, αν όχι μέσα στο τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με κυρίαρχη την ινδική μετάλλαξη, τη γνωστή πλέον ως παραλλαγή «Δέλτα».

Πριν από λίγες μέρες, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κατέγραψε ότι τα ποσοστά κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ξεπέρασαν 200,42 ανά 100.000 άτομα και βαίνουν αυξανόμενα. Στον χάρτη του ECDC, η Ελλάδα κυμάνθηκε από το πορτοκαλί έως το κόκκινο...

Η ευρωπαϊκή εικόνα ανησυχεί τις Βρυξέλλες. Η Δέλτα είναι κυρίαρχη σε 19 τουλάχιστον χώρες, ενώ σύντομα αναμένεται να «κατακτήσει» και τις υπόλοιπες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2) είναι κατά 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος Αλφα (Β.1.1.7) και μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας.

Και, μπορεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου -κάνοντας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θριαμβολογεί ότι η Ε.Ε. πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει – ωστόσο η Ε.Ε. απέχει αρκετά από το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Υπάρχουν, επιπλέον, ενδείξεις πως όσοι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου είναι λιγότερο προστατευμένοι εναντίον της λοίμωξης, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου. Ο πλήρης εμβολιασμός, πάντως, παρέχει προστασία κατά του ιού.

Το 70% θα αρκούσε με το πρωτογενές στέλεχος του ιού έως και τη βρετανική μετάλλαξη. Ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι η Δέλτα θα χρειαστεί μεγαλύτερο ποσοστό και μάλιστα πλήρως εμβολιασμένων.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Δέλτα αλλάζει το παιχνίδι και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προκαλώντας πρωτοφανείς λοιμώξεις σε όσους έχουν φτωχότερη απόκριση στο εμβόλιο», είπε ο Ντάνιελ Αλτμαν, καθηγητής στο Τμήμα Ανοσολογίας του Imperial College του Λονδίνου και μέλος του ECDC. «Βλέπουμε ότι πλέον κινδυνεύουν να νοσήσουν οι πιο νέοι άνθρωποι».

Το ECDC εκτιμά ότι, μέχρι το τέλος Αυγούστου, η μετάλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. «Δυστυχώς, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί επίσης να μολύνει άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση από τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια», προσθέτει ο καθηγητής.

Οι Βρυξέλλες στην πραγματικότητα ανησυχούν για τον Σεπτέμβρη. Τότε θα ανοίξουν τα σχολεία, τότε θα επανέλθει η πλήρης οικονομική δραστηριότητα.

Προειδοποιώντας για την αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ο ECDC δήλωσε ότι παρατηρήθηκε πενταπλάσια αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 15 έως 24 ετών κατά τον τελευταίο μήνα. Αυτό μεταφράζεται σε απόλυτη διασπορά μέσω των σχολείων που αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οπότε ο σχεδιασμός και η πρόληψη έχει εστιαστεί στα παιδιά και τους εφήβους.

Την ίδια στιγμή, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός διχάζει την Ευρώπη. Ορισμένες από τις χώρες στις οποίες οι πολίτες πρέπει ήδη να επιδεικνύουν πιστοποιητικό Covid για την είσοδο σε χώρους ή εκδηλώσεις είναι η Γαλλία, η Δανία, η Αυστρία, όπως και η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και ανάμεσα στις χώρες όπου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι πλέον εμβολιασμένοι, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, αλλά και μεταξύ πλούσιων και φτωχών, διότι οι φτωχοί είναι λιγότερο εμβολιασμένοι σήμερα και θα τους αγγίξουν τα μέτρα. Και επίσης ο διαχωρισμός μεταξύ νέων και ηλικιωμένων. Νομίζω ότι υπάρχει ο κίνδυνος να διαιρεθεί η κοινωνία», είπε ο Βενσάν Λαμπορντερί, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.

Νωρίτερα φέτος, μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι τα υποχρεωτικά εμβόλια για τα παιδιά είναι απαραίτητα για την προστασία της κοινωνίας στο σύνολό της. Οι ειδικοί λένε ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε τώρα να έχει επιπτώσεις σε τυχόν υποθέσεις που θα προωθηθούν κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών Covid-19.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Ναι» στην 3η δόση από τον EMA
Η επιτροπή φαρμάκων για τον άνθρωπο (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια επιπλέον δόση των εμβολίων των BioNTech/Pfizer και Moderna μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα με...
«Ναι» στην 3η δόση από τον EMA
ΕΥΡΩΠΗ
Αποκαλυπτικός ο χάρτης του ECDC για την πανδημία σε Ε.Ε. και Ελλάδα
Στην «κόκκινη ζώνη» δηλαδή στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, βρίσκεται για ακόμα μια εβδομάδα η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Αποκαλυπτικός ο χάρτης του ECDC για την πανδημία σε Ε.Ε. και Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
EMA: Τρίτη δόση Moderna υπό αξιολόγηση
Ωστόσο ο οργανισμός υπενθυμίζει την πρόσφατη τεχνική του έκθεση βάσει της οποίας κρίνει πως επί του παρόντος δεν επείγει η τρίτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, αν και πρέπει να εξετάζεται για ευάλωτες ομάδες.
EMA: Τρίτη δόση Moderna υπό αξιολόγηση
ΕΥΡΩΠΗ
Στο Πόρτο, οι πατέντες... έριξαν άγκυρα
Τέλος στην προβληματική σχέση της με την AstraZeneca αναμένεται να βάλει η Ευρ. Επιτροπή, την ώρα που εδραιώνει την προνομιακή εταιρική σχέση της με την Pfizer, ενώ κάνει ό,τι μπορεί για να «γειώσει» την...
Στο Πόρτο, οι πατέντες... έριξαν άγκυρα
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
Μετά τα 200 εκατομμύρια δόσεις από την αμερικανογερμανική κοινοπραξία, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν άλλα 300 εκατομμύρια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας