• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 12.3°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 6.6°C
  0 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.7°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.7°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 2.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 12.4°C
  1 BF
  98%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 13.0°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 5.9°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.2°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.6°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 6.5°C
  0 BF
  86%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.4°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 12.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 0.3°C / 7.7°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 6.7°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  90%
John Thys via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ευρωπαϊκή «πολιορκία» της Βουδαπέστης

 • A-
 • A+
Οι σχέσεις της Ουγγαρίας με την Ε.Ε. οδηγούνται όλο και περισσότερο στα άκρα και ο Βίκτορ Ορμπαν δεν σταματά να δοκιμάζει τις αντοχές της Κομισιόν, με τελευταίο επεισόδιο το δημοψήφισμα για τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ νόμο ● Οι... ουγγρικές «ουρές» του σκανδάλου Pegasus, το ενδεχόμενο παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο και οι πιέσεις για «έξωση»

Εχουν μαζευτεί πολλά σε βάρος της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπαν. Σαν να μην έφταναν η αντιευρωπαϊκή ρητορική, το κλείσιμο πανεπιστημίων (του Τζορτζ Σόρος), η φίμωση αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης και το «μπλόκο» στα διάφορα ψηφίσματα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής από τη Βουδαπέστη, τελευταία έχουν προστεθεί και άλλα επεισόδια στις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε.-Ουγγαρίας.

Το πιο κρίσιμο νέο επεισόδιο είναι ο νόμος κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που υιοθετήθηκε στις 15 Ιουνίου από το ουγγρικό Κοινοβούλιο, για τον οποίο μάλιστα πριν από λίγες μέρες προκήρυξε και δημοψήφισμα. Είναι ο περιβόητος -πλέον- νόμος που απαγορεύει την προβολή υλικού σε ανηλίκους σχετικά με την ομοφυλοφιλία και τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε σχολεία ή μέσα ενημέρωσης στην Ουγγαρία.

Η Βουδαπέστη υποστηρίζει ότι το κάνει για να προστατεύσει τους ανηλίκους, ωστόσο η αντιπολίτευση και πολλοί ειδικοί στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι πολύ μικρό κομμάτι του νόμου αφορά πραγματικά στην προστασία των ανηλίκων. Ο βασικός σκοπός της νομοθεσίας, λένε, είναι η καθιέρωση των «κλασικών προτύπων» στην ουγγρική κοινωνία, μια ποδηγέτηση της σεξουαλικής ταυτότητας των νέων μέσω της απόκρυψης πληροφοριών για τέτοιου είδους θέματα.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το δημοψήφισμα είναι εσωτερική υπόθεση μεν, ωστόσο υποστηρίζουν τη διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ουγγαρίας που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι την προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο κράτος-μέλος.

Είχαν προηγηθεί πολλές προειδοποιήσεις. «Αν η Ουγγαρία δεν διορθώσει αυτό το σφάλμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει χρήση των εξουσιών που της έχουν δοθεί ως τοποτηρητή των συνθηκών», είχε δηλώσεις στις αρχές του Ιουλίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας και πάλι «όνειδος» τον ουγγρικό νόμο που απαγορεύει τη δημοσίευση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανηλίκους.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε και η έκθεση για το κράτος Δικαίου στα κράτη-μέλη. Και εκεί, η Ουγγαρία είναι «αρνητική πρωταγωνίστρια». Η Κομισιόν επέπληξε τη Βουδαπέστη για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών μέτρων κατά της διαφθοράς και της κατάστασης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία. «Οι κίνδυνοι πελατειακών σχέσεων, ευνοιοκρατίας και νεποτισμού στη δημόσια διοίκηση υψηλού επιπέδου, καθώς και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη σύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικών παραγόντων παραμένουν ανεπίλυτοι», ανέφερε το κεφάλαιο της έκθεσης για την Ουγγαρία.

Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης για το κράτος Δικαίου και της νέας αιρεσιμότητας που σχετίζεται με την καταπολέμηση της διαφθοράς στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, άλλο ο νόμος κατά των ΛΟΑΤΚΙ και οι διαδικασίες για αυτόν, και άλλο θέμα ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού. Σε αυτό διαφωνούν πολλοί ευρωβουλευτές που πιέζουν την Επιτροπή να τα συνδυάσει.

Σε ένα πρώτο βήμα, πάντως, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο της Ουγγαρίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πηγές της «Εφ.Συν.» ανέφεραν ότι οι πιέσεις ήταν μεγάλες από κράτη-μέλη να ξεκινήσει η ενεργοποίηση του μηχανισμού για περικοπές κονδυλίων στη χώρα, εξαιτίας της «συμπεριφοράς» της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανθίσταται. Προς το παρόν.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες αντιλαμβάνονται ότι κάπως πρέπει να τιθασεύσουν το «κακό παιδί» της Ε.Ε. Από την επιστροφή του Βίκτορ Ορμπαν στην εξουσία το 2010, η Ουγγαρία έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν τη δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης, τους πρόσφυγες, τις ΜΚΟ, τα πανεπιστήμια ή τις μειονότητες.

Στο πλευρό της Κομισιόν τάσσονται και πολλές άλλες χώρες που θεωρούν ότι το «κακό παιδί» της Ε.Ε., ο Β. Ορμπαν, το έχει παρακάνει. Το Λουξεμβούργο, διά του υπουργού Εξωτερικών του Γιαν Ασελμπορν, έθεσε ζήτημα παραμονής της Ουγγαρίας στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η διαμάχη για τις διαφορές μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών θα «επιλυθεί επιτέλους». Το ίδιο είχε προτείνει στη σύνοδο κορυφής της 24ης Ιουνίου και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, λέγοντας ότι η Ουγγαρία «δεν έχει πλέον θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ομως, η… έξωση ενός κράτους-μέλους από την Ε.Ε. δεν κατοχυρώνεται από τις υπάρχουσες συνθήκες, εκτός και αν η κυβέρνηση μιας χώρας απαιτήσει αποχώρηση από την Ενωση, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο ύστερα από δημοψήφισμα πριν από πέντε χρόνια.

Σε όλα τα παραπάνω, τέλος, ήρθε να προστεθεί και το νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων Pegasus. Γιατί ναι μεν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα με το οποίο φαίνεται να παρακολουθούνταν πολυάριθμοι δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και αντιφρονούντες είναι ισραηλινό, αλλά η πηγή του… δείχνει προς τη Βουδαπέστη. Ενα ακόμα επεισόδιο που, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι και το τέλος των σχέσεων του Ορμπαν με πολλούς ηγέτες, τους οποίους φέρεται να παρακολουθούσε...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ολοι εναντίον όλων στη σύνοδο κορυφής
Μετάλλαξη Δέλτα, ΛΟΑΤΚΙ και Ρωσία. Είναι τα τρία θέματα που δίχασαν χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες.
Ολοι εναντίον όλων στη σύνοδο κορυφής
ΕΥΡΩΠΗ
Στο ναδίρ οι σχέσεις Ε.Ε.-Ουγγαρίας
«Αυτό το ουγγρικό νομοσχέδιο είναι ντροπή. Έχω δώσει εντολή στους αρμόδιους επιτρόπους να στείλουν επιστολή για να εκφράσουμε τις νομικές μας ανησυχίες πριν τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο», δήλωσε η Ούρσουλα Φον...
Στο ναδίρ οι σχέσεις Ε.Ε.-Ουγγαρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Τα 2/3 των Ευρωπαίων θα αποκλειστούν από τα μέτρα διαφάνειας
Οι προτάσεις της Κομισιόν θα αποκλείσουν τα δύο τρίτα των εργαζομένων από τα μέτρα για τη διαφάνεια των αμοιβών στα δύο φύλα, αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων (ETUC).
Τα 2/3 των Ευρωπαίων θα αποκλειστούν από τα μέτρα διαφάνειας
ΕΥΡΩΠΗ
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
Παρά τις αντιρρήσεις των κρατών-μελών, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η Κομισιόν καθόρισε σήμερα δεσμευτική περίοδο αποδοχής ακριβώς 270 ημερών των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ταξίδια εντός Ε.Ε.
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ένα νέο όπλο εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών
Οι Βρυξέλλες έχουν ετοιμάσει ένα νέο επαναστατικό εμπορικό -και, ουσιαστικά, εργαλείο εξωτερικής πολιτικής- που θα τους επιτρέπει να επιβάλλουν αντι-κυρώσεις σε άτομα, εταιρείες και ολόκληρες χώρες.
Ένα νέο όπλο εξωτερικής πολιτικής των Βρυξελλών
ΕΥΡΩΠΗ
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.
Εκτακτα και προσωρινά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, λόγω της εργαλειοποίησης μεταναστών από το καθεστώς...
Αποθήκες ψυχών με τις ευλογίες της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας