• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.3°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  0 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.6°C
  3 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  70%

Εκατοντάδες -κυρίως Αφρικανοί- μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί στην Ιταλία, περνούν τις ημέρες τους στην παραθαλάσσια μεθοριακή πόλη της Ιταλίας Βεντιμίλια, λίγα χιλιόμετρα απόσταση από τη γαλλική Ριβιέρα

AP PHOTO/ LIONEL CIRONNEAU

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έμεινε μόνο στις προθέσεις

 • A-
 • A+

Σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ πετιέται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης η «αλληλεγγύη», η «ευθύνη» και εν τέλει η ζωή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που κατακλύζουν τον ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο στην αναζήτηση ασφάλειας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

Το ατέρμονο πινγκ πονγκ αναμένεται να εξελιχθεί σε σκληρό μπρα ντε φερ σήμερα, δεύτερη μέρα της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητηθούν τα σχέδια της Κομισιόν για την ποσοστιαία κατανομή και μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την επόμενη διετία – σχέδια που έχουν ήδη προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση των περισσότερων κυβερνήσεων της Ευρώπης μέσα στη δίνη της ξενοφοβίας και της λιτότητας.

Η έγκριση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο δεν φαίνεται να παίρνει σήμερα το πράσινο φως από τους υπουργούς, αλλά ούτε και από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και -όπως όλα δείχνουν- η λήψη απόφασης πάει για Σεπτέμβριο. Οταν θα έχει περάσει δηλαδή κι αυτό το δυσοίωνο καλοκαίρι, με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο...

Σε μια απόπειρα να πείσει τις απρόθυμες χώρες, η Κομισιόν σκληραίνει τώρα τη στάση της και καλεί επιτακτικά τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να στέλνουν πίσω στις πατρίδες τους τους αλλοδαπούς που δεν δικαιούνται άσυλο, αφήνοντας κατά μέρος τον μανδύα του «ανθρωπισμού» και καλλιεργώντας ουσιαστικά ένα είδος κοινωνικού αυτοματισμού που ευνοεί τις διακρίσεις μεταξύ προσφύγων από επισφαλείς χώρες και οικονομικών μεταναστών.

Με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς των 28 ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος ζητά την επίσπευση επαναπατρισμών ή απελάσεων, επισημαίνοντας πως το 2014 μόνο το 39% των μεταναστών, στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο εντός Ε.Ε., επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, που έχει γνώση της επιστολής, ο Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι η εντατικοποίηση της διαδικασίας επαναπατρισμού θα λειτουργήσει ως «αποτρεπτικός παράγοντας» για όσους επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου αναζητώντας μόνο μέσα βιοπορισμού χωρίς να δικαιούνται διεθνή προστασία, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την κοινή γνώμη στην Ευρώπη να υποστηρίξει όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο επίτροπος προτείνει επίσης τροποποίηση της εντολής που έχει λάβει η Frontex, ώστε να της επιτραπεί να διεξάγει επιχειρήσεις απέλασης μεταναστών με δική της πρωτοβουλία, ενδεχομένως και χρηματοδότηση. Σύμφωνα δε με σχετικό δημοσίευμα της «Wall Street Journal», στην επιστολή γίνεται αναφορά και «στην κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να εμποδίζεται η διαφυγή τους και η αναζήτηση ασύλου σε άλλη χώρα».

Εκρηκτικές διαστάσεις

Ακριβώς αυτό το θέμα άλλωστε έχει αρχίσει να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, με αφορμή την ένταση στα βόρεια σύνορα της Ιταλίας με τη Γαλλία, αλλά και την Αυστρία και την Ελβετία (η οποία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. αλλά της ζώνης του Σένγκεν). Εδώ και μέρες εκατοντάδες -Αφρικανοί κυρίως- μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί στην Ιταλία, κοιμούνται στα βράχια της παραθαλάσσιας μεθοριακής πόλης της Ιταλίας Βεντιμίλια, λίγα χιλιόμετρα από τη χλιδάτη γαλλική Ριβιέρα.

Οι αρχές της Γαλλίας τούς απώθησαν, ενώ αντίστοιχες επιχειρήσεις σημειώθηκαν εναντίον και άλλων ομάδων μεταναστών στη μεθόριο της Ιταλίας με Αυστρία και Ελβετία. Οι μετανάστες αρνούνται να φύγουν, κανένας όμως δεν τους θέλει. Αποτέλεσμα; Οι τρεις χώρες έχουν κλείσει πια τα σύνορά τους με την Ιταλία, με την Αυστρία να διακόπτει και τη διαδικασία επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου, θέλοντας να καταστεί όσο το δυνατόν λιγότερο «ελκυστική» για νέους «υποψήφιους».

Οι άνθρωποι αυτοί, όπως και εκατοντάδες άλλοι, έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε ανθρώπους-φαντάσματα. Οι αιτήσεις ασύλου τους έχουν απορριφθεί και οι ίδιοι βρίσκονται χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα σε μια πρωτόγνωρη «παγίδα», που δεν τους επιτρέπει ούτε να προχωρήσουν το ταξίδι τους και να αιτηθούν άσυλο σε άλλα κράτη της Ε.Ε. προκειμένου να επανενωθούν με συγγενείς ή κοινότητες ομοεθνών τους στη Βόρεια Ευρώπη, ούτε να δουλέψουν για να βγάλουν τα προς το ζην.

Στην καρδιά του προβλήματος έγκειται και το ζήτημα της καταγραφής και παροχής δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στη χώρα εισόδου – εν προκειμένω την Ιταλία, που είτε αδυνατεί λόγω φόρτου είτε κάνει τα στραβά μάτια και αφήνει αυτούς τους ανθρώπους να «εξαφανιστούν». Το Παρίσι (και όχι μόνο) απαιτεί τη «συμμόρφωση» της Ρώμης με τους κανονισμούς της Ε.Ε. εγείροντας θέματα ασφάλειας, ενώ ο Ματέο Ρέντσι ζητά ξεκάθαρα πια αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου καταφεύγοντας και σε έμμεσες απειλές κατά της Ευρώπης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Αδιέξοδη η σύσκεψη για το μεταναστευτικό
Δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθεί το χάσμα για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ποσοτική κατανομή και μετεγκατάσταση 16.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία σε άλλα...
Αδιέξοδη η σύσκεψη για το μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
Σε αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγήθηκε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, ως προς τη σκληροπυρηνική και νομικά διάτρητη πρότασή του να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτήματος ασύλου...
Βήμα πίσω για το εξωφρενικό αντιπροσφυγικό «σχέδιο Κικλ»
ΕΥΡΩΠΗ
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία
Φρένο στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστιαία κατανομή και μετεγκατάσταση 16.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε βάθος διετίας έβαλαν...
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ζώνη Σένγκεν... για λίγους κι εκλεκτούς
Οταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά τα βρίσκουν σκούρα στην αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, εφευρίσκουν τη δημιουργία «μίνι» σχεδίων θέτοντας εκτός τις χώρες του αμαρτωλού ευρωπαϊκού Νότου, εκ των...
Ζώνη Σένγκεν... για λίγους κι εκλεκτούς
ΕΥΡΩΠΗ
Γηραιά και αφιλόξενη
Ενώ η ροή των προσφύγων αυξάνεται και η Ε.Ε. «χάνεται» σε συνόδους και διακηρύξεις, 3.500 έχουν χάσει τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες περιμένουν, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 116 αν και...
Γηραιά και αφιλόξενη
ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
Το Βερολίνο μίλησε και οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται. Παρ’ ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της, η Κομισιόν καλωσόρισε χθες την απόφασή της να ανοίξει τα...
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας