• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.4°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 30.4°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.0°C / 33.3°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 25.9°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.3°C
  1 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 31.4°C
  1 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 28.0°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  1 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.6°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 28.9°C
  1 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 31.6°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 24.9°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 31.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  5 BF
  25%
AP Photo

Αφήστε τους ζαπατίστας να έρθουν στην Ευρώπη

 • A-
 • A+
Επιστολή συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων στη γαλλική κυβέρνηση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Περισσότερες από 700 συλλογικότητες, οργανώσεις και πολιτικοί χώροι, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί ευρωβουλευτές από 15 χώρες ζητάνε με επιστολή τους από την γαλλική κυβέρνηση να επιτρέψει την είσοδο ιθαγενών ζαπατίστας στη Γαλλία.

Στην επιστολή που υπογράφουν ανάμεσα σε άλλους ο Μισέλ Λεβί, ο Ραούλ Βανεγκέμ, ο Μανού Τσάο κ.α, ζητούν από τις γαλλικές αρχές να μεριμνήσουν για τη λήψη αναγκαίων μέτρων ώστε παρά τους περιορισμούς για τη διάδοση της πανδημίας, η αντιπροσωπεία των 160 Μεξικανών υπηκόων, από ζαπατιστικές κυρίως κοινότητες αυτόχθονων ιθαγενών λαών της Τσιάπας να μπορέσει να εισέλθει στο γαλλικό έδαφος, αεροπορικώς κατ'εξαίρεση στα ισχύοντα μέτρα.

Στην επιστολή που απηύθυναν την περασμένη βδομάδα στους υπουργούς ευρωπαϊκών και εξωτερικών υποθέσεων και εσωτερικών, αναμένοντας έκτοτε το πράσινο φως για την άφιξη της αντιπροσωπείας, ενημερώνουν για την προετοιμασία εδώ και μήνες της άφιξής της στην Ευρώπη, «σε αυτή τη γη που δεν είναι γη μόνο του άγριου, πολυεθνικού κεφαλαίου, αλλά και ο τόπος στον οποίο αγωνιζόμαστε για να καταφέρουμε η ζωή, ο κόσμος όλος δηλαδή, να είναι ένας τόπος αξιοπρέπειας, ένας τόπος για να ζήσεις», όπως αναφέρεται στη διακήρυξη «Περιμένοντας το Πλοίο για τη Ζωή» που υπογράφουν εκατοντάδες οργανώσεις και προσωπικότητες.

Ενημερώνουν τις γαλλικές αρχές για τις συναντήσεις με ομάδες αλληλεγγύης, πολιτιστικές ενώσεις, καλλιτεχνικές ομάδες, συνδικάτα, ΜΚΟ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολυάριθμες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, οικολογίας, δικαιοσύνης, κοινωνικών δικαιωμάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεσμευμένοι στον αγώνα για τη ζωή, απέναντι στην παρούσα κατάσταση ενός πλανητικού σοκ.

Στη επιστολή τους προτάσσουν το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία έρχεται για να αγωνιστεί για τη ζωή απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και του ανθρώπου την οποία βιώνουμε, αποδεικνύοντας έτσι «την ύπαρξη ενός επιτακτικού, εξαιρετικού, λόγου που πρέπει να επιτρέψει την είσοδο της αντιπροσωπείας» .Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους αναφέρουν:« Όσοι/ες από εμάς τους/τις προσκαλέσαμε να έρθουν για να πραγματοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων, θεωρούμε ότι ο αγώνας για τη ζωή είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, ένα ζήτημα επιτακτικό· αν δεν αγωνιστούμε για τη ζωή, δεν θα υπάρξει μέλλον.

Και καθώς θεωρούμε ότι για τη γαλλική κυβέρνηση αυτός ο αγώνας για τη ζωή θα έπρεπε επίσης να αποτελεί προτεραιότητα, κατανοούμε ότι η γαλλική δημόσια διοίκηση θα πρέπει να δεχτεί τον λόγο αυτό ως έναν από τους επιτακτικούς λόγους για την κατ' εξαίρεση είσοδο στη χώρα, καθώς το ταξίδι αυτό είναι για υφάνουμε ξανά τον καμβά της ελπίδας και της ελευθερίας.

Για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε σας, γιατί θα θέλαμε να έχουμε την επιβεβαίωσή σας ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί σε αυτόν τον αγώνα για τη ζωή. Ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια, αποστάσεις ή σύνορα που θα εμποδίσουν την πατρίδα της αδελφοσύνης, της ελευθερίας και της ισότητας να αποτελέσει τη φυσική γέφυρα άφιξης αυτής της ιστορικής αντιπροσωπείας που για πρώτη φορά θα θέσει τη φωνή των γηγενών λαών στο προσκήνιο των δρόμων, των θεάτρων, των πανεπιστημίων και των καρδιών μας».

Σημειώνεται ότι το ανακοινωθέν «Μια Διακήρυξη για τη Ζωή» υπογράφουν περισσότερες από 4000 οργανώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο.

ΕΥΡΩΠΗ
«Νέα επανάσταση παντού, για τη δημοκρατία, τον σοσιαλισμό, την ισότητα, την αδελφότητα»
Η τραγικά επίκαιρη συνέντευξη του Οτέλο ντε Καρβάλιο στην «Ελευθεροτυπία» το 1989 ● Ο άνθρωπος ο οποίος πέθανε στις 25 Ιουλίου 2021 και με τη δράση του συνέβαλε στην ανατροπή μιας από τις πιο σκληρές και...
«Νέα επανάσταση παντού, για τη δημοκρατία, τον σοσιαλισμό, την ισότητα, την αδελφότητα»
ΕΥΡΩΠΗ
Αποφάσεις-κόλαφος για την Τουρκία από ΕΔΑΔ και Συμβούλιο της Ευρώπης
90 εκατομμύρια ευρώ ζητεί από την Τουρκία το ΕΔΑΔ ως αποζημίωση στην κυβέρνηση της Κύπρου. Παράλληλα, το Συμβούλιο της Ευρώπης την καλεί να ενεργήσει σχετικά με τις καταγγελίες περί δολοφονιών, βασανιστηρίων...
Αποφάσεις-κόλαφος για την Τουρκία από ΕΔΑΔ και Συμβούλιο της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Πέφτουν στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό στο Λονδίνο... υπό τον φόβο του κορονοϊού
Οι Λονδρέζοι πέφτουν στις σκάλες του μετρό, καθώς αποφεύγουν να κρατηθούν από την κουπαστή για να μην κολλήσουν κορονοϊό. Ένας άλλος παράγοντας πτώσης είναι και η κατάσταση μέθης ορισμένων επιβατών, λόγω άρσης...
Πέφτουν στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό στο Λονδίνο... υπό τον φόβο του κορονοϊού
ΕΥΡΩΠΗ
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ECDC για την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη με τουλάχιστον μία δόση έχει εμβολιαστεί το 78,3% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ πλήρως έχει εμβολιαστεί το 71,8% των ενηλίκων.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ECDC για την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Το Facebook διέγραψε λογαριασμούς Γερμανών κατά του lockdown
Σχεδόν 150 λογαριασμούς, σελίδες και ομάδες που συνδέονται με το κίνημα Querdenken της Γερμανίας, διέγραψε το Facebook για παραβίαση των κανόνων σχετικά με την παραπληροφόρηση για θέματα υγείας, την υποκίνηση...
Το Facebook διέγραψε λογαριασμούς Γερμανών κατά του lockdown

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας