• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.6°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 11.0°C
  0 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.4°C
  6 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 4.0°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 10.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 5.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 13.5°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.6°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  6 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 2.5°C
  2 BF
  90%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.5°C / 9.0°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 3.8°C / 10.4°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 10.9°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.1°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 8.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  90%
AP PHOTO/MICHAEL PROBST
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

3 δισ. νέα δέντρα σε δέκα χρόνια!

 • A-
 • A+
Η νέα δασική στρατηγική της Ε.Ε. μέχρι το 2030 φιλοδοξεί να ενισχύσει τον δασικό πλούτο της Ευρώπης και τον ρόλο του ως βασικής δεξαμενής άνθρακα, με στόχο να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ● Δραστικοί περιορισμοί στη χρήση ξυλώδους βιομάζας, κίνητρα σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές να διατηρήσουν ανέπαφα τμήματα των δασών τους.

Τρία δισεκατομμύρια δέντρα φιλοδοξεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φυτευτούν μέχρι το 2030 σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για τα δάση που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή (16/7). Η στρατηγική περιλαμβάνει οδικό χάρτη για τη φύτευση των επιπλέον δέντρων, που θα γίνει με πλήρη σεβασμό της θεμελιώδους οικολογικής αρχής «το σωστό δέντρο, στο σωστό μέρος, για τον σωστό σκοπό».

Αυτό τουλάχιστον διακηρύσσει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της για τη Νέα Δασική Στρατηγική, που είναι βασική συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και απόλυτη κλιματική ουδετερότητα στην Ε.Ε. μέχρι το 2050.

«Τα δάση αποτελούν βασικό σύμμαχό μας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της δραματικής μείωσης της βιοποικιλότητας. Λειτουργούν ως δεξαμενές άνθρακα (σ.σ. μαζί με την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και το έδαφος αποτελούν τον λεγόμενο «κύκλο του άνθρακα») και μας βοηθούν να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα στην ψύξη των πόλεων και στην προστασία από τις μεγάλες πλημμύρες», τονίζει η Κομισιόν, συνδέοντας εμμέσως τη νέα στρατηγική με τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο.

Βασικά στοιχεία της νέας δασικής στρατηγικής της Ε.Ε. είναι τα εξής:

● Η ενίσχυση της προστασίας, της αποκατάστασης και ανθεκτικότητας των δασών, με στόχο να αυξηθεί η ικανότητά τους ως φυσικών δεξαμενών άνθρακα. Ο νέος στόχος της Ε.Ε. είναι οι 310 μετρικοί τόνοι ισοδύναμου CO2 τον χρόνο μέχρι το 2030, από 268 Mt που είναι σήμερα.

● Η αυστηρή προστασία των αρχέγονων και παρθένων δασών, η αποκατάσταση και βιώσιμη διαχείριση των υποβαθμισμένων δασών, ώστε να διατηρούνται οι ζωτικές λειτουργίες του οικοσυστήματος που φιλοξενούν.

● Η προώθηση πιο φιλικών προς το κλίμα και τη βιοποικιλότητα πρακτικών διαχείρισης των δασών.

● Η χρήση ξυλώδους βιομάζας στα όρια της αειφορίας και ο περιορισμός στη χρήση του ξύλου. Για τον σκοπό αυτό αποτρέπεται η χρήση βιομάζας από παρθένα δάση και υδροβιότοπους, απαγορεύεται η χρήση δασικής βιομάζας για παραγωγή ενέργειας από το 2026 καθώς και τα κρατικά κίνητρα στη χρήση κορμών και ριζών για παραγωγή ενέργειας.

● Η ανάπτυξη συστημάτων πληρωμών, μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές δασών για παροχή εναλλακτικών υπηρεσιών, ώστε να διατηρούν ανέπαφα τμήματα των δασών τους.

● Η νομοθετική πρωτοβουλία για εναρμονισμένη παρακολούθηση των δασών, με ενιαία και ομοιόμορφη συλλογή δεδομένων από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Τα δάση της Ευρώπης διατρέχουν κίνδυνο… Σε τελική ανάλυση όλοι είμαστε μέρος της φύσης. Ο,τι κάνουμε για να καταπολεμήσουμε την κρίση του κλίματος και της βιοποικιλότητας, το κάνουμε για τη δική μας υγεία και το μέλλον μας», είπε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς παρουσιάζοντας την πρόταση, ενώ οι επίτροποι Γεωργίας και Περιβάλλοντος (Γιάνους Βοϊτσεχόβσκι και Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους) έδωσαν έμφαση στην οικονομική διάσταση της νέας δασικής στρατηγικής – «τα δάση είναι επίσης οι πνεύμονες της κοινωνίας και της οικονομίας μας, διασφαλίζουν τα προς το ζην σε αγροτικές περιοχές και η νέα δασική στρατηγική αναγνωρίζει αυτήν την πολυλειτουργικότητα και δείχνει πώς η περιβαλλοντική φιλοδοξία μπορεί να συμβαδίζει με την οικονομική ευημερία», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Γιατί 3 δισεκατομμύρια επιπλέον δέντρα

Σε ειδική ιστοσελίδα της Ε.Ε. (https://ec.europa.eu/environment/3-billion-trees_en), προς το παρόν μόνο στα αγγλικά, προσφέρεται ένας αναλυτικός οδηγός για τον φιλόδοξο στόχο, την επιστημονική αιτιολόγησή του, αλλά και το ποιοι μπορούν να εμπλακούν στην υλοποίησή του.

«Στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι σχεδόν 300 εκατομμύρια δέντρα αναπτύχθηκαν κάθε χρόνο μεταξύ 2010 και 2015. Ο στόχος είναι να διπλασιαστεί αυτός ο αριθμός, ώστε να φτάσουμε 600 εκατομμύρια δέντρα ετησίως», αναφέρεται στον ιστότοπο. Εκεί επίσης εξηγείται η αρχή «το σωστό δέντρο, στο σωστό μέρος, για τον σωστό σκοπό»: Πρακτικά σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι κανένα δέντρο δεν πρέπει να φυτεύεται σε περιοχές υψηλής φυσικής αξίας, όπως σε περιοχές τύρφης, έλη, υδρότοπους και φυσικά λιβάδια. Η φύτευση δέντρων είναι ιδιαίτερα ευεργετική στις πόλεις, ενώ στις αγροτικές περιοχές λειτουργεί καλά σε συνδυασμό με την αγροδασική καλλιέργεια, τα χαρακτηριστικά του τοπίου και την αυξημένη δέσμευση άνθρακα.

Ποιοι θα τα φυτέψουν;

«Ο καθένας μπορεί να φυτέψει ένα δέντρο!», λέει η Ε.Ε. προαναγγέλλοντας κίνητρα προς τους Ευρωπαίους για πρωτοβουλίες βάσης. Εμπλεκόμενοι στην καμπάνια μπορεί να είναι άτομα, ιδιοκτήτες γαιών, ενώσεις, εταιρείες, δημόσιοι φορείς, δήμοι, περιφέρειες.

Η κατάσταση των δασών στην Ε.Ε.

Το 43,5% της γης της Ε.Ε., περίπου 182 εκατομμύρια εκτάρια, είναι δάση και δασικές εκτάσεις. Παρότι υπάρχουν πολλά κενά στα δεδομένα, είναι σαφές ότι τα ευρωπαϊκά δάση βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση, τόσο λόγω φυσικών διεργασιών, αλλά και λόγω της αυξημένης ανθρώπινης δραστηριότητας (κλιματική αλλαγή, ατμοσφαιρική και υδατική ρύπανση, αστική επέκταση, κατακερματισμός τοπίου και απώλεια ενδιαιτημάτων και βιοποικιλότητας). Οι δασικές εκτάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στις φυσικές διαδικασίες, τις αναδασώσεις κ.λπ., αλλά ταυτόχρονα επιταχύνεται η απώλεια κάλυψης δέντρων και επιδεινώνεται η κατάσταση των δασών.


ΑΤΖΕΝΤΑ

Συμβούλιο Ε.Ε.

Σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουλίου: Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας: Οι υπουργοί Γεωργίας συζητούν για τη βιολογική γεωργία, το εμπόριο και την καλή μεταχείριση των ζώων, καθώς και τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο.

Eurostat

● Σήμερα, 19/7, ανακοινώνει τα οριστικά στοιχεία για το ΑΕΠ και την απασχόληση το πρώτο τρίμηνο του έτους.

● Την Πέμπτη 22/7, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει τα στοιχεία α’ τριμήνου για το έλλειμμα και το χρέος στους 27 της Ε.Ε. και την ευρωζώνη.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA
Ο λόγος για το πρόγραμμα HERA, την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Υγεία.
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA
ΕΥΡΩΠΗ
«Η κρίση έδειξε ότι η Ε.Ε. είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
Ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, την «ορατότητά» της από το ευρύ κοινό, τον τρόπο...
«Η κρίση έδειξε ότι η Ε.Ε. είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
ΕΥΡΩΠΗ
Το νέο πολωνικό σοκ
Σε νέα περιδίνηση η Ε.Ε. από τη συζήτηση για ένα πιθανό Pol-exit, με αφορμή την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την υπεροχή της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. (ΣΛΕΕ) και του...
Το νέο πολωνικό σοκ
ΕΥΡΩΠΗ
Εργασία κατά ψευδο-αυτοαπασχόλησης
Κεντρική πρόταση των ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν είναι η θέσπιση «μαχητού τεκμηρίου σχέσης εργασίας για τους εργαζομένους στις πλατφόρμες, με αντιστροφή του βάρους της απόδειξης σε βάρος των εργοδοτών».
Εργασία κατά ψευδο-αυτοαπασχόλησης
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη των σιδηροδρόμων
Την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε από τη Λισαβόνα, τη δυτικότερη πρωτεύουσα της επικράτειας της Ε.Ε., το Connecting Europe Express, μια ειδική αμαξοστοιχία που δημιουργήθηκε με αφορμή το 2021 ως Ευρωπαϊκό Ετος...
Η Ευρώπη των σιδηροδρόμων
ΕΥΡΩΠΗ
Θάλασσες από πλαστικά μπουκάλια...
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «ReturnthePlastics» φιλοδοξεί να ακριβύνει τη χρήση των πλαστικών φιαλών και να αυξήσει την ανακύκλωσή τους.
Θάλασσες από πλαστικά μπουκάλια...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας