• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 31.6°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 31.6°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.1°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.0°C / 30.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.1°C / 28.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 30.1°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.0°C / 31.8°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 29.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  52%

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόλεμος μέχρις εσχάτων μεταξύ Πολωνίας και Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Μία αντιπαράθεση που... σιγοβράζει εδώ και χρόνια, παίρνει πλέον χαρακτηριστικά μπρα ντε φερ ανάμεσα στην υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Βαρσοβίας και των Βρυξελλών, καθώς η Πολωνία αμφισβήτησε με περίτρανο τρόπο -μέσω του Συνταγματικού της Δικαστηρίου- την ευρωπαϊκή Αρχή.

Μετωπική είναι πλέον η σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πολωνία, μετά την απόφαση-σταθμό του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που απέρριψε ως «αντισυνταγματικές» τις καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος από την υπερσυντηρητική πολωνική κυβέρνηση, προκρίνοντας την υπεροχή του εθνικού δικαίου έναντι του ευρωπαϊκού.

Μια απόφαση που προφανώς «ξηλώνει το πουλόβερ» της ήδη μειωμένης ευρωπαϊκής συνοχής και είναι βέβαιο πως θα ανοίξει την όρεξη για παρόμοιες «φυγόκεντρες» ενέργειες και σε άλλες χώρες της Ανατολικής -και όχι μόνον- Ευρώπης, ξεκινώντας φυσικά από την πρώτη διδάξασα Ουγγαρία.

Αλλά και που ταυτόχρονα επισύρει βαριές κυρώσεις, καθώς είναι δεδομένο ότι με βάση τις συνθήκες που έχουν υπογράψει τα 27 κράτη-μέλη, η εναντίωση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί σύμφωνα με κορυφαίους νομικούς «παραβίαση των υποχρεώσεων ενός κράτους-μέλους και είναι ένα βήμα προς την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση»...

Η αντιπαράθεση μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών, με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση του δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), κρατάει χρόνια και δυστυχώς τροφοδοτείται, εν μέρει, και από τον πολύ καλά γνωστό σε μας τους Ελληνες γραφειοκρατικό αυταρχισμό και συγκεντρωτισμό της ευρωπαϊκής ελίτ. Ετσι, η πολωνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει την κοινή γνώμη της χώρας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και να σβηστούν τα κακώς κείμενα της κομμουνιστικής περιόδου.

Ομως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά, και δικαίως, ότι στην πραγματικότητα η Πολωνία (όπως και η Ουγγαρία) υπονομεύουν το κράτος δικαίου και επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις που αποκλείουν εκ των πραγμάτων όσους δικαστές δεν... συμμορφώνονται με τις συχνά αντιδραστικές πολιτικές των κυβερνώντων. Και δεν είναι μόνον οι δικαστές που νιώθουν την πίεση: οι Βρυξέλλες κατηγορούν επίσης τις δύο χώρες ότι καταπνίγουν συστηματικά την ελευθερία του Τύπου, και ιδίως των ελάχιστων ανεξάρτητων ΜΜΕ.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η Κομισιόν εκφράζει πράγματι τη «βαθιά ανησυχία» της για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να εναντιωθεί στα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος: «Η Επιτροπή δηλώνει για ακόμη μια φορά ότι το δίκαιο της Ενωσης υπερέχει του εθνικού δικαίου» και ότι «όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών μέτρων, έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για όλες τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια των κρατών-μελών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η εν λόγω «μεταρρύθμιση» του πολωνικού δικαστικού συστήματος, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο του 2020, εμποδίζει τους δικαστές να προσφύγουν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ορισμένα νομικά ζητήματα και δημιουργεί ένα όργανο εποπτείας που αποφασίζει για την ανεξαρτησία των δικαστών αλλά ουσιαστικά λειτουργεί τιμωρητικά ως «Μεγάλος Αδελφός».

Μάλιστα χτες το πρωί το Δικαστήριο της Ε.Ε. (CJUE) διέταξε την Πολωνία να διακόψει αμέσως τις δραστηριότητες του εν λόγω «Πειθαρχικού Συμβουλίου» του Ανώτατου Δικαστηρίου: αυτό το συμβούλιο-«μπαμπούλας» εποπτεύει τους δικαστές, ακόμη και εκείνους του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας, και έχει τη δικαιοδοσία να άρει την ασυλία τους ώστε να τους ασκηθούν διώξεις ή να περικόψει τον μισθό τους.

Δυστυχώς, η Πολωνία δεν είναι μόνη της στη συγκεκριμένη μάχη χαρακωμάτων με την Κομισιόν. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που εμμέσως πλην σαφώς συνδέεται με τα παραπάνω, η Ε.Ε. κίνησε σήμερα και επίσημα τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, μετά την έντονη κατακραυγή που προκάλεσαν οι ομοφοβικές ενέργειες της κυβέρνησης Ορμπαν.

Ο ουγγρικός νόμος που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους νομιμοποώντας στην πραγματικότητα τον διωγμό των μελών της κοινότητας πέρασε τον περασμένο μήνα και καταδικάστηκε έντονα από την Ε.Ε. Να θυμίσουμε εδώ ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο περισσότερες από 100 πολωνικές περιφέρειες ανακηρύχθηκαν «LGBTQ-free zones», πυροδοτώντας ευρεία κριτική σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Εθνικ(ιστικ)ή εορτή με συνθήματα μίσους
Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί ακροδεξιοί αψήφησαν τις δικαστικές αποφάσεις που απαγόρευαν την ετήσια πορεία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρσοβίας.
Εθνικ(ιστικ)ή εορτή με συνθήματα μίσους
ΕΥΡΩΠΗ
Η Πολωνία δεν πληρώνει τα ευρω-πρόστιμα
Χοντραίνει κι άλλο η κόντρα Πολωνίας - Ε.Ε. μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιβάλει στη χώρα πρόστιμο-μαμούθ ενός εκατομμυρίου ευρώ τη μέρα.
Η Πολωνία δεν πληρώνει τα ευρω-πρόστιμα
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόεδρος της Κομισιόν προς Πολωνία: Φτιάξτε το Κράτος Δικαίου, εάν θέλετε τα κονδύλια
Οι Βρυξέλλες ήταν πρόθυμες να εγκρίνουν το σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας ήδη από τον Νοέμβριο, εάν η Βαρσοβία συμφωνούσε σε ορισμένους νομικά δεσμευτικούς στόχους ή "ορόσημα" για την αποκατάσταση του κράτους...
Πρόεδρος της Κομισιόν προς Πολωνία: Φτιάξτε το Κράτος Δικαίου, εάν θέλετε τα κονδύλια
ΕΥΡΩΠΗ
Πινγκ πονγκ θανάτου με θύματα πρόσφυγες
Ο Λευκορώσος δικτάτορας καταγγέλλεται ευρέως ότι εργαλειοποιεί χιλιάδες πρόσφυγες, δημιουργώντας τεχνηέντως μια εστία κρίσης στην Ε.Ε. σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος του.
Πινγκ πονγκ θανάτου με θύματα πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
Ο Πολωνός πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσουν στην ολομέλεια για το κράτος δικαίου. Πρόγευση για τις εξελίξεις έδωσε ο Μοραβιέτσκι που προειδοποίησε τους συναδέλφους του ηγέτες της Ε.Ε. για...
Το πολωνικό δράμα για το σεβασμό του κράτους δικαίου σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «δείχνει» η ντερ Λάιεν σε Ουγγαρία-Πολωνία για το βέτο στον προϋπολογισμό
Η προτροπή της προέδρου της Κομισιόν είναι μία από τις λύσεις που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν ανεπισήμως για να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει τα βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «δείχνει» η ντερ Λάιεν σε Ουγγαρία-Πολωνία για το βέτο στον προϋπολογισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας