• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.6°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.6°C / 0.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 6.8°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.7°C / -1.1°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.2°C / -0.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -4.4°C
  4 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 5.1°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.5°C
  6 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 2.9°C
  5 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.9°C
  6 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -0.5°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.8°C
  5 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / -0.1°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.5°C / 0.8°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχυρές κυρώσεις κατά Ορμπαν ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

 • A-
 • A+
«Δεν υπάρχει χώρος για ομοφοβία, μίσος και διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ στην Ε.Ε.», δηλώνουν οι ευρωβουλευτές που ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας.

Να κινήσει ταχύτατα τη διαδικασία επί παραβάσει και να χρησιμοποιήσει όλα τα διαδικαστικά μέσα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως προσωρινά μέτρα και κυρώσεις για μη συμμόρφωση, εάν χρειαστεί, ζήτησαν την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου τα μέλη του σώματος σε ένα ψήφισμα-καταδίκη της ουγγρικής κυβέρνησης κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν όχι μόνο την Επιτροπή αλλά και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προσφύγουν στο ΔΕΕ σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν ενεργήσει, και να ασκήσουν διακρατική προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο ψήφισμα που υπερψηφίστηκε το Ε.Κ. καταγγέλλει την κυβέρνηση Ορμπαν για σαφή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτά έχουν κατοχυρωθεί στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., στις Συνθήκες της Ε.Ε., αλλά και στη νομοθεσία της Ε.Ε. για την εσωτερική αγορά. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 459 ψήφους υπέρ, 147 κατά και 58 αποχές καταδικάζοντας «απερίφραστα» τον νέο νόμο που αποτελεί επίθεση κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Το Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξε ότι ο πρόσφατος ουγγρικός νόμος «συνιστά ακόμη ένα εσκεμμένο και προμελετημένο παράδειγμα της σταδιακής κατάργησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία», όπου «οι οργανωμένες και υποστηριζόμενες από το κράτος εκστρατείες φόβου και παραπληροφόρησης όσον αφορά τους ΛΟΑΤΚΙ έχουν καταστεί εργαλεία πολιτικής λογοκρισίας». Εκτίμησε ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής ατζέντας που οδηγεί στην αποδυνάμωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, και θα πρέπει να θεωρηθούν συστημική παραβίαση των αξιών της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι με τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας αναφέρεται ότι «η μητέρα είναι γυναίκα και ο πατέρας είναι άνδρας», ενώ de facto απαγορεύτηκε η νομική αναγνώριση του φύλου για διεμφυλικά και μεσοφυλικά άτομα. Στις 15 Ιουνίου 2021, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα (157 ψήφοι υπέρ έναντι μιας κατά) κανόνες οι οποίοι, με το πρόσχημα της καταπολέμησης των σεξουαλικών εγκλημάτων κατά των παιδιών, περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των παιδιών. Ο νέος νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 8 Ιουλίου, απαγορεύει ιδίως την παρουσία περιεχομένου ΛΟΑΤΚΙ σε σχολικό εκπαιδευτικό υλικό ή τηλεοπτικές εκπομπές για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Επιπρόσθετα, το Κοινοβούλιο παραπέμπει σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την Ουγγαρία και δικαιολογούν την ενεργοποίηση του κανονισμού για την αιρεσιμότητα όσον αφορά το κράτος δικαίου προκειμένου να προστατευτεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε., ενώ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες καθώς το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας ενδέχεται να μη συμμορφώνεται με το δίκαιο της Ε.Ε.

Επίσης κάλεσε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τη νομοθετική διαδικασία σχετικά με την οδηγία κατά των διακρίσεων και να δώσουν συνέχεια στην πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου για τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού της Ε.Ε. για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εκφράζοντας και πάλι την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ουγγρική νομοθεσία μοιάζει με τον «νόμο του 2013 για την προπαγάνδα των ΛΟΑΤ» στη Ρωσία, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή να διερευνήσει διεξοδικά τη χρηματοδότηση εκστρατειών κατά των ΛΟΑΤΚΙ στην Ευρώπη.

Αναλυτικά η συνεδρίαση της Ολομέλειας στη διεύθυνση https://multimedia.europarl.europa.eu/en/plenary-session

Τι σημαίνει «διαδικασία επί παραβάσει»

Σύμφωνα με τις συνθήκες, είναι η δικαστική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά κράτους-μέλους το οποίο δεν εφαρμόζει το Δίκαιο της Ενωσης. Η Ε.Ε. μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις.

Η διαδικασία περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια που καθορίζονται στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατ’ αρχάς η Κομισιόν αποστέλλει επίσημη επιστολή ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από το συγκεκριμένο κράτος-μέλος, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να αποστείλει αιτιολογημένη απάντηση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών. Στην περίπτωση της Ουγγαρίας εκτιμάται ότι η επιστολή πρέπει να σταλεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κράτος-μέλος αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει από το Δίκαιο της Ενωσης, έχει δικαίωμα να διαβιβάσει αιτιολογημένη γνώμη: πρόκειται για επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το Δίκαιο της Ε.Ε.

Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το κράτος-μέλος παραβιάζει το Δίκαιο της Ε.Ε. Καλεί επίσης το κράτος-μέλος να την ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα που έλαβε εντός ορισμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών. Αν το κράτος-μέλος εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι περισσότερες περιπτώσεις επιλύονται χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στο Δικαστήριο. Εάν το κράτος- μέλος δεν κοινοποιήσει μέτρα έγκαιρης εφαρμογής των διατάξεων μιας οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Δικαστήριο την επιβολή κυρώσεων. Εάν το Δικαστήριο κρίνει ότι το κράτος μέλος έχει παραβιάσει το Δίκαιο της Ε.Ε., οι εθνικές αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Δευτέρα και Τρίτη 12 και 13 Ιουλίου συνεδριάζουν Eurogroup και Εcofin.

Σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogoup θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, για τις προοπτικές ανάκαμψης μετά την πανδημία. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αναμένεται να δώσουν την τελική τους έγκριση για τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των κρατών-μελών της. Μεταξύ των σχεδίων και το ελληνικό το οποίο θα παρουσιάσει ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Στη συνεδρίαση του Ecofin συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ψήφισμα για την έμφυλη βία από το Ευρωκοινοβούλιο
Προτείνεται να συμπεριληφθεί στα αδικήματα του άρθρου 83 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. ώστε να ισχυροποιηθεί η νομική βάση για την αντιμετώπισή της με τη θέσπιση κοινών ορισμών και ελάχιστων κυρώσεων.
Ψήφισμα για την έμφυλη βία από το Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά για τη νέα ανθρωπιστική κρίση
Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για να φιλοξενήσει εκείνους που αναμένεται να φτάσουν στο βραχύ και πιο μακρινό μέλλον, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και μέσω ενός ευρωπαϊκού...
Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά για τη νέα ανθρωπιστική κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Όχι προσλήψεις με αλγορίθμους!
Ορια στη χρήση των ψυχομετρικών τεστ τεχνητής νοημοσύνης ακόμα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θέτει γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, που υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού...
Όχι προσλήψεις με αλγορίθμους!
ΕΥΡΩΠΗ
Ωρα για κοινωνικό πρωτόκολλο
Την ενσωμάτωση στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενός πρωτοκόλλου κοινωνικής προόδου ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο σε έκθεση την οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειάς του με 380...
Ωρα για κοινωνικό πρωτόκολλο
ΕΥΡΩΠΗ
Τα ευρωπαϊκά όργανα ως εργοδότες
Πόσους απασχολούν και τι δαπανούν οι 41 οργανισμοί που εποπτεύει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο μέσα από την τελευταία έκθεσή του ● Η ακτινογραφία της απασχόλησης των 90.000 υπαλλήλων στα κέντρα αποφάσεων της...
Τα ευρωπαϊκά όργανα ως εργοδότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας