• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.1°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%
© Ginasanders | Dreamstime.com

«Εξαναγκασμός σε αυτοκτονία εντός γάμου»: η πρώτη μήνυση στη Γαλλία

 • A-
 • A+

Η πρώτη μήνυση κατά άνδρα ο οποίος κατηγορείται ότι είναι ο ηθικός αυτουργός της αυτοκτονίας της συζύγου του, κατατέθηκε στη Γαλλία, την πρώτη χώρα η οποία με νόμο έχει αναγνωρίσει τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ηθικής και ψυχολογικής βίας. 

Η υπόθεση αφορά την περίπτωση της Οντίλ, η οποία αυτοκτόνησε την 1η Ιανουαρίου του 2021 σε παραλία της Τουλόν, έπειτα από χρόνια ψυχολογικής βίας που υφίσταντο από τον σύζυγό της. Η αδερφή της Φαντίλα και τα τρία αδέλφια της κατέθεσαν μήνυση εναντίον του με την κατηγορία του «εξαναγκασμού σε αυτοκτονία». Ο σχετικός νόμος τέθηκε σε πλήρη ισχύ πριν από ένα χρόνο

Στη μήνυση η αδερφή της περιγράφει δέκα χρόνια ζωής-κόλαση για την Οντίλ, η οποία ήταν «γεμάτη χιούμορ και πάθος για ζωή». Ο σύζυγός της κατηγορείται ότι έλεγχε τα πάντα: τους οικονομικούς πόρους της, τις επαφές της απομονώνοντάς της από το περιβάλλον της, ενώ την ταπείνωνε διαρκώς και την υποτιμούσε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Βικτόρ Ζαγκουρί, ο «πόνος της ήταν ορατός σε όλους» όπως και η απομόνωσή της «εξαιτίας χειριστικής συμπεριφοράς» από τον σύζυγο. Όπως είπε, ελπίζει με τη μήνυση αυτή, «οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές να τεθούν προ των ευθυνών τους», με τη βοήθεια του νόμου που «επιτρέπει να διεξαχθεί σοβαρή και ενδελεχής έρευνα».

Τι είναι ο «εξαναγκασμός σε αυτοκτονία»

Η πρώην ποινικολόγος, που ειδικεύεται στην ενδοοικογενειακή βία, και συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Ενδοοικογενειακή Βία Outreach and Psychological Violence της Grenelle, εξήγησε τον όρο «εξαναγκασμός σε αυτοκτονία»:  «Είναι στην πραγματικότητα το αποκορύφωμα της ψυχολογικής βίας (ταπείνωση, προσβολές, απομόνωση, εκβιασμός) που ασκείται στο θύμα. Το θύμα αυτοκτονεί ως απόλυτη πράξη απελευθέρωσης από όλα τα δεινά που υπέστη, αλλά και επειδή η ντροπή και η ενοχή γίνονται αφόρητα συναισθήματα».

Η αναγνώριση του φαινομένου αυτού είναι πολύ σημαντική, καθώς σύμφωνα με τη φεμινιστική οργάνωση «Osez le féminisme» ορίζει μια νέα επιβαρυντική περίσταση που έχει προστεθεί στο αδίκημα ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης προς ένα σύζυγο. Η εκπρόσωπος της ένωσης Ούρσουλα Λε Μεν σημειώνει ότι έως τώρα το φαινόμενο της ψυχολογικής και ηθικής παρενόχλησης συζύγου ή πρώην συζύγου που οδηγεί στον θάνατο δεν είχε ληφθεί υπόψη από τον νόμο. Ωστόσο, πλέον, αν η ψυχολογική βία οδηγήσει το θύμα στην αυτοκτονία ή στην απόπειρα αυτοκτονίας, η ποινή που προβλέπεται είναι 10 χρόνια φυλάκιση και αποζημίωση 150.000 ευρώ. 

Τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες γυναικών εξαιτίας ηθικής και ψυχολογικής βίας στη Γαλλία είναι συνταρακτικά: το 2018 οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία 217 γυναίκες εξαιτίας της βίας που υπέστησαν από τους συζύγους τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στοιχεία αυτά «είναι ενδεικτικά. Υπολογίζεται ότι οι εξαναγκασμοί σε αυτοκτονία είναι διπλάσιοι από τις γυναικοκτονίες».

Επίσης, υπολογίζεται βάσει των στοιχείων για το 2014 ότι το 13% των αυτοκτονιών γυναικών οφείλονται στην ενδοοικογενειακή βία και ότι το 2019 έφτασαν τις 224.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ηθικής και ψυχολογικής βίας εντός του γάμου, και σύμφωνα με την Ούρσουλα Λε Μεν «έχουν υπάρξει ήδη καταδίκες για ηθική παρενόχληση που οδήγησε σε αυτοκτονίες στο χώρο εργασίας στη Γαλλία. Τώρα ίσως έχουμε την πρώτη υπόθεση που θα οδηγήσει σε καταδίκη λόγω ηθικής παρενόχλησης στο πλαίσιο του ζευγαριού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ένα στα πέντε θύματα γυναικοκτονίας στη Γαλλία είχε μηνύσει τον σύντροφό της
Σημαντικά για την κατανόηση του προβλήματος των γυναικοκτονιών και την αδυναμία των αρχών να αντιδράσουν αποτελεσματικά είναι τα στοιχεία του σχετικού απολογισμού που έγινε στη Γαλλία για το 2020.
Ένα στα πέντε θύματα γυναικοκτονίας στη Γαλλία είχε μηνύσει τον σύντροφό της
ΕΥΡΩΠΗ
Στους δρόμους οι Τούρκοι για την οριστική αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Την Τρίτη το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή να ακυρωθεί η αποχώρηση της χώρας από τη διεθνή σύμβαση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Στους δρόμους οι Τούρκοι για την οριστική αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
ΕΥΡΩΠΗ
Μαζική πορεία στο Παρίσι για τις γυναικοκτονίες
Βροντερό μήνυμα στη γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής βίας σε βάρος των γυναικών έστειλαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν στο Παρίσι.
Μαζική πορεία στο Παρίσι για τις γυναικοκτονίες
ΕΥΡΩΠΗ
Δυναμική διαδήλωση κατά της γυναικοκτονίας στο Παρίσι 
Πλήθος πολιτών διαμαρτυρήθηκε στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας για να καταδικάσουν τη βία κατά των γυναικών, μετά τις δολοφονίες της Κριστέλ, της Ιζαμπέλ και της Λέιλα την περασμένη εβδομάδα.
Δυναμική διαδήλωση κατά της γυναικοκτονίας στο Παρίσι 
ΕΥΡΩΠΗ
Παράνομη η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους της Γαλλίας
Παράνομη θα θεωρείται η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους της Γαλλίας και στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 750 ευρώ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε λίγες μέρες μετά την επίθεση ενός...
Παράνομη η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους της Γαλλίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας