• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.9°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.6°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 20.5°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 18.6°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 21.5°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.7°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  1 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 16.7°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 21.1°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.3°C / 21.0°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 22.2°C
  1 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  43%
AP Photo/Manu Fernandez
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στραβό... ξεκίνημα για το ευρω-πιστοποιητικό

 • A-
 • A+
Αν και η Γερμανία ήταν αυτή που καλούσε επίμονα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να τηρήσουν απαρέγκλιτα τις κεντρικές οδηγίες για το πολυπόθητο πιστοποιητικό, από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας του το ίδιο το γερμανικό κράτος παρέβη τους κανόνες και απαγόρευσε μονομερώς την είσοδο σε επισκέπτες από την Πορτογαλία.

Δυσλειτουργίες καταγράφηκαν χθες κατά την πρώτη μέρα πανευρωπαϊκής εφαρμογής του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού. Παρ’ όλο που μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, 26 κράτη-μέλη της Ε.Ε. από τα 27 είχαν συνδεθεί στο δίκτυο του συστήματος και σύμφωνα με την Κομισιόν είχαν εκδοθεί 200 εκατομμύρια πιστοποιητικά, η πρεμιέρα κύλησε με πολλαπλά ζητήματα προς επίλυση, όχι μόνο τεχνικά αλλά και πολιτικά.

Κι αυτό -κυρίως -γιατί η Γερμανία, που τις προηγούμενες μέρες είχε φανεί εξαιρετικά ανήσυχη για τον πανευρωπαϊκό συντονισμό, ζητώντας από όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές συστάσεις, χθες αποφάσισε να χαράξει το δικό της μονοπάτι. Την ημέρα της λειτουργίας του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, το Βερολίνο αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφος της χώρας επισκεπτών από την Πορτογαλία, υποτίθεται λόγω ανησυχιών για τη μετάλλαξη Δέλτα, την ινδική δηλαδή μετάλλαξη.

Με άλλα λόγια, η «ατμομηχανή» της Ευρώπης την πρώτη μέρα της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ενεργοποίησε το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τη Λισαβόνα, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό του πιστοποιητικού θα έπρεπε να είχε ενημερώσει Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη-μέλη 48 ώρες πριν. Ως αποτέλεσμα, στα αεροδρόμια της Πορτογαλίας οι επιβάτες δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα και μέχρι αργά δεν είχε λυθεί το θέμα.

Johanna Geron via AP

Σε τεχνικό επίπεδο, από τις 27 χώρες της Ε.Ε., η Ιρλανδία δεν πρόλαβε να προετοιμαστεί λόγω κυβερνοεπίθεσης. Από τις υπόλοιπες, έξι ενημέρωσαν την Κομισιόν ότι είχαν προβλήματα. Στη Σλοβακία, το πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ δεν μπορούσε να καταχωριστεί, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπιζαν η Μάλτα, η Φινλανδία και η Σουηδία, στη Δανία η δυσκολία αφορούσε μη Δανούς κατοίκους της χώρας, στην Ισπανία καταγράφονται αυξημένα κρούσματα σε κάποιες περιοχές από όπου δεν εκδίδονταν χθες πιστοποιητικά.

Στο Βέλγιο, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Brussels Airlines έλεγε χθες ότι «είναι πολύ ωραία ιδέα, αλλά είμαστε ακόμα μακριά από το να λειτουργήσει 100%. Αν σήμερα σκανάραμε τον κωδικό QR που συνοδεύει το πιστοποιητικό, θα βλέπαμε μόνο αν πρόκειται για έγκυρο ή άκυρο κωδικό. Αυτό ως δεδομένο είναι ανεπαρκές και χρειάζεται η πλήρης ενημέρωση των στοιχείων». Η Επιτροπή αισιοδοξεί πάντως ότι τις επόμενες μέρες το πιστοποιητικό θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και μακροπρόθεσμα θα λύσει το ζήτημα της πολυδιάσπασης των πολιτικών για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες.

Καθησυχάζει ο ΕΜΑ

Στο μεταξύ, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σχετικά με τις μεταλλάξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις χθες, όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ προστατεύουν και από την παραλλαγή Δέλτα, δηλαδή την ινδική μετάλλαξη, αλλά και όλες τις γνωστές μεταλλάξεις. Συγκεκριμένα, ο δρ Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του ΕΜΑ, δήλωσε ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες που προκαλούνται από την ταχεία εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης και όλων των άλλων μεταλλάξεων.

Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι και τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση προστατεύουν από όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα. Τα πρώτα δεδομένα από στοιχεία του πραγματικού κόσμου δείχνουν ότι δύο δόσεις εμβολίων είναι προστατευτικές έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, και επίσης δεδομένα δείχνουν ότι αντισώματα από τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ικανά να εξουδετερώσουν την ινδική μετάλλαξη».

Επίσης, ο ΕΜΑ έχει θετικά δείγματα από δοκιμές σε Γερμανία και Ισπανία για συνδυασμό δόσεων διαφορετικών εμβολίων - για παράδειγμα, η πρώτη δόση με ΑΖ και η δεύτερη με Pfizer. Ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι ακόμα αρκετά για οριστική απόφαση. Επίσης, ο Οργανισμός είναι σε επαφή με προγραμματιστές εμβολίων για να συζητήσει την πιθανή χρήση μιας ενισχυτικής δόσης, προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος χρόνος για τέτοια τρίτη δόση και ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική. «Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις για να διατηρήσουν τα εμβόλια την προστασία τους», δήλωσε ο δρ Καβαλιέρι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
EMA: Το εμβόλιο της J&J συνδέεται και με άλλη σπάνια περίπτωση θρόμβωσης
Ο EMA ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανή σχέση ανάμεσα σε σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων σε βαθιές φλέβες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 και συνέστησε η πάθηση να περιληφθεί στις παρενέργειες...
EMA: Το εμβόλιο της J&J συνδέεται και με άλλη σπάνια περίπτωση θρόμβωσης
ΕΥΡΩΠΗ
Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαιτείται από 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες
Η κυβέρνηση των Βρυξελλών ενέκρινε την Πέμπτη το προκαταρκτικό σχέδιο διατάγματος που αποσκοπεί στην εφαρμογή της επέκτασης της χρήσης του Covid Pass στην περιφέρεια των Βρυξελλών.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαιτείται από 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Στενεύει και στη Γερμανία ο κλοιός για ανεμβολίαστους
Ειδικά μέτρα για την πρόσβαση μόνο εμβολιασμένων πολιτών σε μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες προβλέπεται στη Γερμανία αν η θετικότητα του ιού δεν έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Στενεύει και στη Γερμανία ο κλοιός για ανεμβολίαστους
ΕΥΡΩΠΗ
«Ναι» στο πιστοποιητικό Covid από τους ευρωβουλευτές
Το κοινό πλαίσιο κανόνων θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης και ελέγχου της εγκυρότητας των πιστοποιητικών και θα προλαμβάνει περιπτώσεις απάτης και πλαστογράφησης.
«Ναι» στο πιστοποιητικό Covid από τους ευρωβουλευτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας