• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.4°C / 2.2°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 3.6°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 7.9°C
  4 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.4°C / -0.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  5 BF
  34%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 3.0°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.6°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 7.0°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.7°C
  4 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.5°C / 2.9°C
  5 BF
  44%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.5°C / 2.2°C
  3 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  0 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.2°C / 2.4°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.2°C
  0 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 3.7°C
  4 BF
  49%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  45%

ΕΜΑ: Αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης τα εγκεκριμένα εμβόλια

 • A-
 • A+

Ολα τα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια προστατεύουν και από την παραλλαγή Δέλτα, δηλαδή την ινδική μετάλλαξη. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που παρότρυνε όλες τις ευάλωτες ομάδες – με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένους – να εμβολιαστούν άμεσα.

Συγκεκριμένα, ο Δρ.Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του ΕΜΑ δήλωσε ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες που προκαλούνται από την ταχεία εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης και όλων των άλλων μεταλλάξεων. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι και τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύουν από όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα. Τα πρώτα δεδομένα από στοιχεία του πραγματικού κόσμου δείχνουν ότι δύο δόσεις εμβολίων είναι προστατευτικές έναντι της παραλλαγής Δέλτα, και επίσης δεδομένα δείχνουν ότι αντισώματα από τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ικανά να εξουδετερώσουν την ινδική μετάλλαξη».

Επομένως, «αυτά τα δεδομένα είναι καθησυχαστικά για την επιτάχυνση του εμβολιασμού και η διατήρηση των μέτρων για τη δημόσια υγεία παραμένουν πολύ σημαντικά εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας, ιδίως, το να διασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι ολοκλήρωσαν την πορεία εμβολιασμού τους, το συντομότερο δυνατό είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό των συνεπειών των περαιτέρω εξάπλωση της παραλλαγής Delta αργότερα μέσα στο έτος», ανέφερε ο Δρ.Μάρκο Καβαλιέρι.

Επίσης, ο ΕΜΑ έχει θετικά δείγματα από δοκιμές σε Γερμανία και Ισπανία για συνδυασμό δόσεων διαφορετικών εμβολίων -για παράδειγμα η πρώτη δόση με ΑstraZeneca και η δεύτερη με Pfizer. Ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι ακόμα αρκετά για οριστική απόφαση.

«Ίσως έχετε ήδη δει ότι η μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις κυκλοφόρησε νέα δεδομένα που έδειχναν καλή ανοσοαπόκριση μετά από τέτοια μικτή χορήγηση με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων», τονίζοντας ότι ο ΕΜΑ παραμένει και νέα δεδομένα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός είναι σε επαφή με προγραμματιστές εμβολίων για να συζητήσει την πιθανή χρήση μιας ενισχυτικής δόσης, προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος χρόνος για τέτοια τρίτη δόση και ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις για να διατηρήσουν τα εμβόλια την προστασία τους. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε και να είμαστε σε θέση να λάβουμε έγκαιρη κανονιστική απόφαση εάν τα στοιχεία από εκστρατείες εμβολιασμού έδειχναν ότι χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις», δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, ο Δρ.Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ

Tέλος σε σχέση με τις 5 υποψήφιες θεραπείες που ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο Δρ.Καβαλιέρι δήλωσε: «και οι πέντε θεραπείες που επέλεξε η Επιτροπή υπόκεινται σε κυλιόμενη αξιολόγηση, η οποία θα συνεχιστεί το καλοκαίρι και ανυπομονούμε να εγκρίνουμε μερικές από αυτές αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τα μονοκλωνικά αντισώματα που είναι ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, άλλα αντιιικά φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα βρίσκονται υπό διερεύνηση και ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να ελέγξουμε ότι όλα τα αντιιικά είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού που κυκλοφορεί επί του παρόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΕMA συζητά όλες αυτές τις πτυχές με κάθε προγραμματιστή πριν από την έγκριση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Πάγος» ΕΜΑ σε 4η δόση στον γενικό πληθυσμό
Αποστάσεις του επικεφαλής γιατρού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού περί ενδημικής φάσης του κορονοϊού.
«Πάγος» ΕΜΑ σε 4η δόση στον γενικό πληθυσμό
ΕΥΡΩΠΗ
Φόβοι από ΕΜΑ για επικράτηση της Όμικρον μέχρι τα Χριστούγεννα
Ο υπεύθυνος του EMA για τα εμβόλια τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει ανησυχητική στην Ευρώπη και αποκάλυψε ότι πριν το τέλος του χρόνου ο ΕΜΑ αναμένεται να εγκρίνει το 5ο εμβόλιο στην Ε.Ε., αυτό...
Φόβοι από ΕΜΑ για επικράτηση της Όμικρον μέχρι τα Χριστούγεννα
ΕΥΡΩΠΗ
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
Με τον χάρτη της Ευρώπης να «κοκκινίζει» ξανά από τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών του κορονοϊού, οι Βρυξέλλες κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη που βυθίζονται ξανά στο νέο κύμα.
Τρέχει να προλάβει νέα... Βαβέλ η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ
Το Xevudy προορίζεται για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων που δε χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η νόσος να εξελιχθεί σε σοβαρό COVID-19
Νέο μονοκλωνικό εξετάζει ο ΕΜΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Κυρίαρχη η Δέλτα στην Ευρώπη, αυξάνονται τα κρούσματα στην ήπειρο
Η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και έχει γίνει πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη. Ο ΕΜΑ συνιστά πλήρη εμβολιασμό -αφού η πρώτη δόση δεν φτάνει για τα εμβόλια που απαιτούν 2 δόσεις.
Κυρίαρχη η Δέλτα στην Ευρώπη, αυξάνονται τα κρούσματα στην ήπειρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας