• Αθήνα
  Χιονοπτώσεις
  1°C -0.4°C / 2.2°C
  2 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 3.6°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 7.9°C
  4 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.4°C / -0.1°C
  4 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  5 BF
  34%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 3.0°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.6°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 7.0°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.7°C
  4 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.5°C / 2.9°C
  5 BF
  44%
 • Λαμία
  Χιονοπτώσεις
  0°C -1.5°C / 2.2°C
  3 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  0 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C -0.2°C / 2.4°C
  3 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.2°C
  0 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 3.7°C
  4 BF
  49%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  3 BF
  45%
Photo 212235544 © Valerio Rosati | Dreamstime.com

Με green pass από αύριο τα ταξίδια στην Ευρώπη

 • A-
 • A+

Από αύριο τίθεται σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό για την COVID19. Τα ψηφιακά πιστοποιητικά δεν αποτελούν προϋπόθεση για ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι περισσότερο ένα πρακτικό εργαλείο που μπορεί να διευκολύνει το ταξίδι στις περιπτώσεις που αίρονται οι περιορισμοί.

Όπως ορίζεται στη σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τον προσωρινό περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών προς την Ε.Ε., η οποία εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη στις 20 Μαΐου, η είσοδος σε αυτήν θα πρέπει να επιτρέπεται σε άτομα πλήρως εμβολιασμένα με ένα από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ε.Ε. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι τα εμβόλια πρέπει να παράγονται σε εγκαταστάσεις που καλύπτονται από την άδεια κυκλοφορίας στην Ε.Ε.

Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν την είσοδο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης σε κατάλογο επείγουσας χρήσης του ΠΟΥ.

Ενώ οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μη απαραίτητα ταξίδια στην Ε.Ε. θα πρέπει να διαθέτουν έγκυρη απόδειξη εμβολιασμού, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε. δεν είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να αποδέχονται τα έγγραφα που εκδίδονται σε τρίτες χώρες για τον εμβολιασμό. Αυτά θα πρέπει να περιέχουν πληροφορίες που επιτρέπουν τουλάχιστον την ταυτοποίηση του προσώπου, του τύπου του εμβολίου και της ημερομηνίας χορήγησης του εμβολίου.

Όσον αφορά το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ε.Ε., υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι αναγνώρισης των πιστοποιητικών για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Πρώτον, όταν το εθνικό σύστημα υγείας το επιτρέπει, τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν κατά περίπτωση ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital COVID για άτομα που εμβολιάστηκαν σε τρίτη χώρα με εμβόλιο που έχει εγκριθεί στην Ε.Ε. ή που έχει καταχωριστεί από τον ΠΟΥ για επείγουσα χρήση. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να επαληθεύσουν εάν ο κάτοχος προσκομίζει αξιόπιστη απόδειξη του εμβολιασμού αυτού. Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να εκδίδουν πιστοποιητικά για εμβόλιο που δεν έχει εγκριθεί στο έδαφός τους.

Επίσης, η Κομισιόν μπορεί να εκδώσει απόφαση ισοδυναμίας για ένα πιστοποιητικό COVID-19 τρίτης χώρας, το οποίο στη συνέχεια θα θεωρείται ισοδύναμο με τα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της Ε.Ε. που εκδίδονται από τα κράτη μέλη. Αυτό είναι δυνατό μόνο όταν τα πιστοποιητικά μιας τρίτης χώρας είναι διαλειτουργικά με τα τεχνικά πρότυπα της Ε.Ε.

Όταν συντρέχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις και ένας πολίτης δεν έχει εμβολιαστεί με εγκεκριμένο από τον ΕΜΑ εμβόλιο, κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να το αναγνωρίσει.

Νόσηση και αρνητικό τεστ

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 που κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου, περιλαμβάνει και την περίπτωση των ατόμων που έχουν αναρρώσει από τον ιό, ή για εκείνους που έχουν αρνητικό τεστ. 

Διαθέσιμο σε εκτυπωμένη ή ψηφιακή μορφή, το green pass περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα) ή θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.

Το εργαλείο είναι το ίδιο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης και ακόμη έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία), ενώ οι κανόνες εισόδου και εξόδου ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό.

Έτσι, για την είσοδο στη Γαλλία από μία ευρωπαϊκή χώρα απαιτείται είτε πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχήματος εμβολιασμού (δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση ή τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Johnson&Johnson) είτε τεστ PCR ή αντιγόνου μέχρι 72 ωρών. Αυτή η χρονική διάρκεια του τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες.

Στη Γαλλία πάλι, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Για τις χώρες όπου το «green pass» δεν είναι ακόμη έτοιμο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων (μέχρι τις 12 Αυγούστου), κατά τη διάρκεια της οποίας άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC: 59 σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στην Ευρώπη
Ορισμένα πιθανά κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί από άλλες περιοχές, αλλά βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση. Κρούσματα της «Ο» έχουν αναφερθεί επίσης σε 12 χώρες και εδάφη εκτός ΕΕ/ΕΟΧ.
ECDC: 59 σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκτά στην Ε.Ε. τα πιστοποιητικά εμβολιασμού Βρετανίας και Αρμενίας
Η Ε.Ε. ανακοίνωσε πως από τις 29 Οκτωβρίου θα αποδέχεται τα πιστοποιητικά COVID-19 που εκδίδονται σε Βρετανία και Αρμενία ως ισοδύναμα με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.
Δεκτά στην Ε.Ε. τα πιστοποιητικά εμβολιασμού Βρετανίας και Αρμενίας
ΕΥΡΩΠΗ
Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαιτείται από 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες
Η κυβέρνηση των Βρυξελλών ενέκρινε την Πέμπτη το προκαταρκτικό σχέδιο διατάγματος που αποσκοπεί στην εφαρμογή της επέκτασης της χρήσης του Covid Pass στην περιφέρεια των Βρυξελλών.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απαιτείται από 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Ισοδυναμία για πιστοποιητικά COVID Τουρκίας, Βόρειας Μακεδονίας και Ουκρανίας
Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε η Κομισιιόν η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία και η Ουκρανία συμφώνησαν να αποδεχτούν το ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ για ταξίδια από την ΕΕ στις χώρες τους.
Ε.Ε.: Ισοδυναμία για πιστοποιητικά COVID Τουρκίας, Βόρειας Μακεδονίας και Ουκρανίας
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC: Μπορεί να δούμε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά το φθινόπωρο
«Σε περιοχές όπου ένα αυξανόμενο ποσοστό ενηλίκων εμβολιάζονται πλήρως κατά του COVID-19, αλλά τα παιδιά δεν εμβολιάζονται, μπορεί να αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες όλο και μεγαλύτερα ποσοστά αναφερόμενων...
ECDC: Μπορεί να δούμε αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά το φθινόπωρο
ΕΥΡΩΠΗ
Στραβό... ξεκίνημα για το ευρω-πιστοποιητικό
Δυσλειτουργίες καταγράφηκαν χθες κατά την πρώτη μέρα πανευρωπαϊκής εφαρμογής του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού με τη Γερμανία να χαράζει το δικό της μονοπάτι.
Στραβό... ξεκίνημα για το ευρω-πιστοποιητικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας